Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Celina 22:08, 29 cze 2012

betysia napisał(a)
i hortensjowo... ( ale prosze o wyrozumialosc bo to tegoroczne malenstwa)

oto biala hortesja "wudu" 1 z 2

No ładne mi maleństwa!

akanta 22:11, 29 cze 2012

betysia napisał(a)
wiec co...do salonu ?????

a tak bylo !!!!

Wspaniała atmosfera domu ,jak ja to lubię ! Biały kamień ,drewno ,stylowe meble ...
akanta 22:25, 29 cze 2012

betysia napisał(a)
... a oto i 2-ga wisteria, ktora odkrylam po jakims czasie...
ta rosla na koncu domu niemal niewidoczna bo zarosnieta innym krzewem...
dokopalismy sie do niej, przycielismy na jesien i oto rosnie i kwitnie od kwietnia.
Postanowilam,ze wykorzystam jej usytulowanie przy domu i puszcze ja aby ladnie go zarosla...
wiem, potrwa to pewnie kilka lat ale warto czekac, bo wiem,ze efekt bedzie oszalamiajacy...dom skapany w kwiatach i ona...zagladajaca przez okno w sypialni...

Takie proste okiennice ale tak doskonale dobrany kolor że pięknie współgra z tak wykwintną uroda Wisteri.

an_tre 22:30, 29 cze 2012

Betysiu dopiero teraz mogłam przeczytać opowiedzianą przez ciebie historię dawnych właścicieli pięknie i wzruszająco opisujesz...Masz piękny dom otoczony cudownymi roślinami i dobrymi duchami
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Lena 22:34, 29 cze 2012

Betysiu napisz proszę jak dbasz o Wisterię?
Moja hula ile wlezie..rośnie na potęgę - a do cięcia lipcowego jeszcze trochę zostało.Wiosną mi nie kwitła bo teraz pewna jestem że zle cięłam-winno się lipiec/sierpień i wczesna wiosną.Popełniłam błąd, bo denerwowały mnie ekspansywne gałązki i terminów cięcia nie przestrzegałam
Twoja jest piękna
akanta 22:58, 29 cze 2012

betysia napisał(a)

betysiu,czy przy tej pięknej urody ławeczce....tutaj z lewej strony rośnie przypadkiem krwawnik wiązówkowaty?wstawiam zdjęcie z netu dla porównania strasznie mi się podoba i jeśli to on .........prosiłabym o zdjęcia w zbliżeniu jak on wygląda bo w necie jest wiele ,ale jak rzeczywiście wyglądają to nigdy nie wiadomo ciekawa jestem jak długo kwitnie? plisssssss

Obrazki

Witaj Dianko serdecznie

tak, tak to on, rok temu kupilam go przez przypadek bo byl akurat w 6-cio paku z innymi bylinami a raczej bylinkami ... jest cudny, kwitnie od konca polowy maja ale jeszcze dlugggooo pokwitnie z tego co pamietam!! rok temu byl 1 kwiatek i malenki , niewysoki krzaczek...a po zimie oszalal, jest ogromny !!!!!!!
jak tak dalej pojdzie to co bedzie za rok hihih?????
pozniej postaram sie porobic zdjecia dla ciebie i ci wkleje w twoim watku !!!
poki co pozdrawiam goraco a raczej upalnie !!!!
u nas skwar nie do wytrzymania, wczoraj ok 36°C a dzis rano o 6 , 23°C !!!![/quote

Bardzo mi się podoba ta ścieżka a może to zdjęcie jednej z wielu moich kompozycji / w innym ogrodzie / będzie dla Ciebie inspiracją.Czy kochasz Dzwonki, Przywrotnik ?Ja tak ! / nieodzowny element tajemniczego,romantycznego ogrodu i nie tylko.
Oto brzeg suchego strumienia porośniety Dzwoneczkami i Alchemillą w kilku ujęciach
.

akanta 23:02, 29 cze 2012

Celina napisał(a)

i hortensjowo... ( ale prosze o wyrozumialosc bo to tegoroczne malenstwa)

oto biala hortesja "wudu" 1 z 2

No ładne mi maleństwa!

Piękne są Twoje hortensje a takiej jeszcze nie mam.Jak widzisz w moim avatarku też kocham te krzewy.

Mala_Mi 23:48, 29 cze 2012

Tu muszę wskakiwac na bieżąco..bo inaczej zostanę w tyle
AniaK 00:06, 30 cze 2012

Piekne kompozycje, a wisteria niesamowicie wygląda na tle białego muru i z tymi lazurowymi dodatkami
betysia 09:19, 30 cze 2012

Aniu, AniuK,An-tre, Celinko - dziekuje Wam za odwiedziny i jeszcze bardziej za mile slowa, jestescie cudowne!!!!

Akanto...oj az mam wyrzuty,ze tyle czasu poswiecilas na czytanie moich bazgrolow... a Twoje rady i uwagi...na pewno wykorzystam co do jednej!!!!!

Lenko- tutaj jest troszke inny klimat i wszystko robi sie albo pozniej albo wczesniej Wisterie wszyscy przycinaja prawie na zero pod koniec listopada !!! na wiosne ja nic nie tne...dopiero od maja jak juz po pierwszym kwitnieciu puszcza pedy to tne te co mi przeszkadzaja na biezaco, co tydzien !!!!
zauwazylam,ze czym czesciej ja podcinam tz te pedy co wg mnie sa za dlugie i przeszadzaja to ona bezustannie kwitnie !!!! Tak wiec ja dopiero sie nia zajmuje 2-gi sezon i zaden ze mnie specjalista...to tylko moje obserwacje wiec tnij kochana i zobaczymy!!!

Kochani jeszcze raz dziekuje za wszystko i do zobaczenia chyba po weekendzie ale wiem,ze wszyscy spedzimy go cudownie !!!!
czego Wam zycze z calego serca !!!!
pa