Bardzo mało mnie w necie dużo więcej w rzeczywistym życiu. Zajrzałam na Ogrodowisko i widzę sporo zmian, wiele nowych artykułów mnóstwo nowych wątków. Będzie co czytać i przeglądać w deszczową pogodę.
Dzisiaj objawiam się wiosennie z obrazkami ogrodowymi. Pochodziłam spokojnie (wreszcie) po ogrodzie i uwieczniłam troszkę widoczków. Ogród mój nie jest doskonały, nie daję rady z wszystkimi chwastami na bieżąco, ponadto uporczywy skrzyp nęka mnie okrutnie.
Nic to, wrzucam widoczki ogólne z dnia dzisiejszego.
Na zdjęciach widać również rośliny wymagające przycięcia lub nawet usunięcia. Zima zrobiła dużo złego tego roku. Powoli usuwam szkody, przycinam, wycinam i ........ wyrzucam niestety.
Czytałam, że w wielu ogrodach jest podobnie.
Narzędzia ogrodnicze też stanowią element ogrodu, prawie zawsze towarzyszy mi taczka i widły amerykany dlatego i na zdjęciach są czasem widoczne.
A to połowa z miskanta, którego kupiłam za 28 zeta. Nie chciałam najpierw brac bo wydawało mi się drogo ale po przyjrzeniu się stwierdziłam, że z tego okazu zrobię 4 miskanty takie jak sprzedają normalnie po 10 zeta
Odpowiadam za Kasię kosaćce gdy znikną kwiaty są równie piękne, liście są ładne aż do jesieni, wyglądają jak szlachetne trawy Ale potrzebują wilgotnej ziemi i świetnie się spawdzają nad oczkiem wodnym.
A u Kasi kosaćce i lawenda to mistrzostwo świata!!!
ŁUCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co z Tobą nie jesteś chora? pozdrawiam
Aniu,na ciele jestem zdrowa, moja dusza jest zniechęcona,bo pół ogrodu mi wymarzło, a na wiosnę doprawiło i zwarzyło wszystkie młode przyrosty nawet na cisach i różach .
Pozdrawiam Cię i dedykuję derenia chińskiego, który pierwszy raz zakwitł , chyba po to, żeby mnie pocieszyć .
Ale cudo! Też bylabym pocieszona, gdybym takiego derenia miała! A i u mnie młode przyrosty na cisach zwarzyło, ale nic to, odrosną
Byłam dziś na działce rodziców i zaniepokoił mnie wygląd liści RH. Obecnie jest w fazie kwitnienia, wygląda zdrowo ale... wszystkie młodziutkie listki ponad kwiatami są takie jak na foto. Czy to normalne, czy raczej coś załapały?
proszę o pomoc...
mam taki duży bukszpan... będzie wykopywany i musiałabym go raczej od razu wsadzić...
czy możecie mi podpowiedzieć w którym miejscu najlepiej?
bukszpan jest wysoki na 1,20 m i szeroki na 1m... taki większy...
proszę również o podpowiedź czy sensownie to rozmieściłam? chodzi mi głównie o te wieksze rośliny...
jestem otwarta na sugestie...
na razie biednie wygląda ta siatka na końcu działki...marzył mi się żywopłot liściasto-iglasty... póki co rozmieściłam tylko iglaki...
czym możnaby obsadzić tą wypustkę po lewej? chciałabym wsadzić tam lilaka szczepionego na pniu...ale nie wiem co pod niego?
Widzę,że u ciebie złotokap pięknie zakwitł,a mój to porazka.
Małgosiu mój też nie rośnie tak fajnie jak bym chciała, coś mu w tym miejscu nie pasuje, ale zakwitł
Mój złotokap rośnie od wiosny ubiegłego roku, wybujał na 4 m wysoki, ma tylko trzy badyle i nie kwitnie. Może go przyciąć???
Marzenko mój ma chyba 3 lata i nic nie rośnie , tu na zdjęciu po lewej stronie jest . Przestałam sie o niego martwic to może się zbierze i ciut urośnie. Nie mam pojęcia czy go można ciąć
Bogdziu, jak zwykle cudowne widoczki u Ciebie , choć tym razem nie tylko rododendronami i azaliami się zachwyciłam - ale tym prezpięknym niebieskim świerkiem - może wiesz jaka to odmiana?
I jeszcze wielka prośba do Ciebie o podanie linku z odmianami rododendronów - nie zapisałam w zakładkach a teraz bardzo by mi się przydał - kupiłam rododendrona DANUTA i szukam informacji o nim
Jedyny,niezidentyfikowany rh w moim ogrodzie oprócz Danusi co podmarzł
Może ktoś zna jego imię ???
Jest po reanimacji poważnej już o mały włos nie poszedłby na śmietnik Odrobina wysiłku i jest jak nowo narodzony
Jest cudny - odwdzięczył się za leczenie kwitnieniem - czym go reanimowałaś ?
Aniu, wywołałaś - więc jestem Z czasem u mnie ostatnio fatalnie - ogród chwasty opanowują coraz bardziej, sama nie wiem kiedy ja się obrobię ze wszystkim. Całe szczęście syn systematycznie pilnuje trawy, więc jeszcze nie jest tak źle Z aparatem wybiegam na ogród w wolnej chwili, ale np kwitnącej piwonii drzewiastej nie uchwyciłam - z maja zdjęć jest ponad 700 - kiedy ja to posegreguję?
rzut oka na irysy
nowy nabytek - lilak mayera - jakimś cudem nie czeka w kolejce na posadzenie
krzewuszka cudowna - faktycznie cudowna
dyptam - po ostatnich poparzeniach obchodzę się z nim bardzo ostrożnie