Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:10, 25 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Wstawiam zdj. bociana czarnego,który krążył dziś po naszym niebie. Tym razem nie mam wątpliwości co do ptaka, bo dał się poobserwować chwilę dłużej. Był cały czarny za wyjątkiem brzucha. Nogi podczas lotu wystawały mu za ogon, śmiesznie to wyglądało. Obserwacje przez lornetkę pozwalają na obejrzenie wielu szczegółów. Fajnie szybował.
Mam nadzieję, że te czarne boćki dziecioków nie podrzucają

Uważaj czarne bocki podrzucaja czarne dzieci.

Też tak podejrzewam
Ciekawe, czy są jakieś dane statystyczne potwierdzające tą tezę???

Agnieszko, jak tam mebelki? Już używane ???
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 09:50, 25 kwi 2012

Do góry
Danusiu a może tak będzie lepiej. Oczywiście mój projekt nie obrazuje całkowicie prawdziwego wyglądu bo musiałąm użyć roślin zastępczych ale jakiś pogląd daje W pierwszym rzędzie dała bym róże parkowe w kolorze białym lub jasno różowym połączone z cisami (tym bardziej że placyk 1 do którego przylega ta rabata jest otoczony ekranem z cisów. Dalej to dwa rzędy róż wielokwiatowych, z których wyłaniają się dwie kratki z powojnikiem fioletowym i białym (najchętniej 2 kolory na jednej kratce) i bluszczem. Na zakończeniu tej rabaty będzie przejście z części ogrodowej do warzywnej i to przejście to będzie pergola, a na niej róża pnąca, powoijnik i bluszcz czyli moim zdaniem fajnie by to pasowało do tych kratek z powojnikiem. Po bokach tak jak poprzednio budleja dawida a na dole lawenda. i zastanawiam się jeszcze nad placykiem 1 bo stać na nim będzie huśtawka (uwielbiam się huśtać) aże to strona południowa i palące słońce to trzeba by tam choć trochę jakiegoś cienia. I nie wiem co z tym fantem zrobić bo drzewa posadzić nie mogą (zakaz męża), może pergola nad huśtawką ? ale to wtedy już chyba ekran z cisa nie będzie pasował. A jeśli ekran zostaje to co by tu posadzić za nim w tym ostrym rogu co będzie stosunkowo niskie.

Czekam na wszelkie rady i opinie chociaż chyba teraz nie jest dobry czas ku temu. Pogoda w końcu sprzyjająca więc wszystkie forumowe mróweczki pracują w swoich ogrodach i pewnie zbyt zmęczone po całym dniu żeby debatować nad ogrodem którego nie ma. A ja mam czas wolniejszy w pracy i nie mogę się oprzeć żeby coś tam sobie kombinować bo sprawia mi to wiele radości. Ale laik jestem ogrodowy więc to co sobie dobiorę na rysunku nie koniecznie musi być dobre w realu.
Ogródek przy wjeździe na posesję 09:49, 25 kwi 2012

Do góry
MartaS napisał(a)
Witam beta
Wiem ta studnia troche mi przysporzy kłopotów z jej aranżacja ale może ktoś miał podobny problem i moze coś podpowie ?
Wiesz tak sobie myślę że chyba masz rację ze tam powinno byc coś wyższego, moze np wiśnia Umbraculifera- tylko proszę niech ktoś sie wypowie czy ona bardzo duża rośnie, tz jaka szeroka korona jest tego drzewa po kilku latach? jak myślicie czy 3 sztuki wystarczą na długości ok 70 m?

Te 3 sztuki koło studni to może być Platycladus orientalis (dawniej Thuja) "Aurea Nana". Ma żólty kolor i stożkowy pokrój.

Kuliste wiśnie moga być posadzone bliżej niż 6 m, ja bym ich dała 5 sztuk.
Zielony Punkt - ogród Finki 09:48, 25 kwi 2012

Do góry
finka napisał(a)

Rabata różanecznikowa, następne czekają na dosadzenie

na olchę włazi Hortensja pnąca, a pod nią rabata funkiowa

Takie klimaty lubię.
Dla odmiany czas na zmiany... 09:42, 25 kwi 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
A jakoś tak?

nooo, warte przemyslenia

dzięki Juziu

czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie? będę wdzieczna
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:38, 25 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Dzisiejsze zbiory spod folii. Pierwsza surówka z ogródka w tym roku. I koperek do ziemniaków.

Buuuuu a ja ma wypasiona szklarnię...ale ogrodnik ze mnie do ( : ) ....... z braku czasu..... i jeszcze wpadłam na ogrodowisko.... a też bym takie mogła mieć

No ale masz potencjał (wypasioną szklarnię) a to już coś.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:36, 25 kwi 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Dzisiejsze zbiory spod folii. Pierwsza surówka z ogródka w tym roku. I koperek do ziemniaków.

Aaaaaaaaaaaaaaaa, to lubimy najbardziej. Zwłaszcza ta sałata. Lubię taką młodą jeść z koperkiem.
ogrodoweimpresjejolki 09:35, 25 kwi 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Jolu,niesamowite,rh już ci kwitnie?U mnie zawsze pod koniec maja zaczynają się rozwijać.Podobaja mi się tulipany w takich kepach,a ja zawsze robię błąd i sadze pojeduńczo.Czy one tak się same rozrosły,czy sadziłaś po kilka cebul razem.Co ile lat je przesadzasz?

Małgosiu, i następny szykuje mi się do kwitnienia - za kilka dni go pokażę. W zeszłym roku o tej porze wyglądał tak

Tulipany w grupach sadzę trochę pod wpływem Ogrodowiska, ale również po pobycie w Holandii w 2010 roku. Do tej pory nie przesadzałam tulipanów (chyba, ze z musu), ale zauważyłam są coraz bardziej mizerne. W tym roku wykopię je po kwitnieniu, wysuszę i wsadzę ponownie jesienią.
ogrodoweimpresjejolki 09:29, 25 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
u mnie Jolu jeszcze gorzej w szklarence przez to zimno, już nawet mi tam ciężko podlewać jak minął dzionek bez sensacji?

Aniu, z dnia na dzień będzie coraz lepiej U mnie w nocy solidnie padało, więc znowu będzie bardziej zielono

Dzionek bez sensacji, bo pojechałam z założeniem, że się nie przemęczę. Zadbała o to miedzy innymi moja miła działkowa sąsiadka, z którą przegadałam pół godziny na mojej działce. Pochwaliłam się każdym zakątkiem moich włości, a potem ona w ramach przerwy na kawę zaprosiła mnie do siebie. Konsultacje znowu trochę trwały. Dopiero po tej wymianie doświadczeń dobrze nam sie pracowało i ruszyłyśmy do domu około 19-ej

Wymieniamy sie często roślinkami Ten drobiazg od niej - widać, że się ukorzenił i zadomowił u mnie

No i mnie po drodze chwycił deszcz, więc przyjechałam do domu jak "zmokła kura"
Nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz w tym sezonie ...
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 09:28, 25 kwi 2012

Do góry
Już się robi
ta jest szczepiona, Dominiko może swoja przytnij

ta tne na kulkę

a ta juz prawie kulka

a ta jeszcze inna
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:28, 25 kwi 2012

Do góry
Na balkonie

Na te trzmieliny mam plan - wetknę je podzielone między bukszpany przy studni - będzie dwukolorowy żywopłocik za kilka lat

A w zeszłym roku miala tylko jeden kwiatek

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:11, 25 kwi 2012

Do góry
Kwitną pierwiosnki

Żurawki też ładnie się zagęściły

To miała być zagadka, ale od razu widać co to

Modrzew już całkiem zielony

Ogród Leny. 09:08, 25 kwi 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Lenka .... ale cudne !!!!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:08, 25 kwi 2012

Do góry
Jeszcze trochę wczorajszych zdjęć

W hostowisku jedynie wylazł tulipan... Sadziłem tam około 25 szafirków i nie wyszły...

Hiacynty już powoli przekwitają, ale po drugiej stronie domu dopiero są w pąkach

Tutaj trochę zielonego bałaganu

Bratki zaczynają szaleć - na reszcie

Mój ogród :) 09:07, 25 kwi 2012

Do góry
Dzięki dziewczyny za propozycje

A co mogłabym posadzić wzdłuż chodnika od strony oczka, tak aby je wysłonić i żeby nie rzucało się w oczy od razu po wejściu na podwórko ? Zapewne na całej długości , bo tylko do wejścia (oczko) to chyba nie za bardzo będzie to wyglądało ...dodam zdjęcie żeby to lepiej zobrazować

Ogród, Oogród, Ooogród 09:04, 25 kwi 2012

Do góry
Jeszcze jedno... Musze zagospodarować taki mały przedogródek... planuje wysypać go jakimś grysem granitowym i dosadzić kulaski na pniu czy to dobry pomysł? może coś jeszcze dodać?
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 09:00, 25 kwi 2012

Do góry

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 08:49, 25 kwi 2012

Do góry

Ogród, Oogród, Ooogród 08:49, 25 kwi 2012

Do góry
to jest ten narożnik w innej perspektywie
Ogród, Oogród, Ooogród 08:47, 25 kwi 2012

Do góry
jakie krzewy polecacie żeby posadzić w to miejsce... jest to strona zacieniona orzechem sąsiada i klonem... zależy mi zeby troche odrodzić się od sąsiada takrze musiałoby być coś wysokiego... krzewy chce posadzić po dwóch stronach klonu,,,
coś takiego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies