Danusiu a może tak będzie lepiej. Oczywiście mój projekt nie obrazuje całkowicie prawdziwego wyglądu bo musiałąm użyć roślin zastępczych ale jakiś pogląd daje W pierwszym rzędzie dała bym róże parkowe w kolorze białym lub jasno różowym połączone z cisami (tym bardziej że placyk 1 do którego przylega ta rabata jest otoczony ekranem z cisów. Dalej to dwa rzędy róż wielokwiatowych, z których wyłaniają się dwie kratki z powojnikiem fioletowym i białym (najchętniej 2 kolory na jednej kratce) i bluszczem. Na zakończeniu tej rabaty będzie przejście z części ogrodowej do warzywnej i to przejście to będzie pergola, a na niej róża pnąca, powoijnik i bluszcz czyli moim zdaniem fajnie by to pasowało do tych kratek z powojnikiem. Po bokach tak jak poprzednio budleja dawida a na dole lawenda. i zastanawiam się jeszcze nad placykiem 1 bo stać na nim będzie huśtawka (uwielbiam się huśtać) aże to strona południowa i palące słońce to trzeba by tam choć trochę jakiegoś cienia. I nie wiem co z tym fantem zrobić bo drzewa posadzić nie mogą (zakaz męża), może pergola nad huśtawką ? ale to wtedy już chyba ekran z cisa nie będzie pasował. A jeśli ekran zostaje to co by tu posadzić za nim w tym ostrym rogu co będzie stosunkowo niskie.
Czekam na wszelkie rady i opinie chociaż chyba teraz nie jest dobry czas ku temu. Pogoda w końcu sprzyjająca więc wszystkie forumowe mróweczki pracują w swoich ogrodach i pewnie zbyt zmęczone po całym dniu żeby debatować nad ogrodem którego nie ma. A ja mam czas wolniejszy w pracy i nie mogę się oprzeć żeby coś tam sobie kombinować bo sprawia mi to wiele radości. Ale laik jestem ogrodowy więc to co sobie dobiorę na rysunku nie koniecznie musi być dobre w realu.
Witam beta
Wiem ta studnia troche mi przysporzy kłopotów z jej aranżacja ale może ktoś miał podobny problem i moze coś podpowie ?
Wiesz tak sobie myślę że chyba masz rację ze tam powinno byc coś wyższego, moze np wiśnia Umbraculifera- tylko proszę niech ktoś sie wypowie czy ona bardzo duża rośnie, tz jaka szeroka korona jest tego drzewa po kilku latach? jak myślicie czy 3 sztuki wystarczą na długości ok 70 m?
Te 3 sztuki koło studni to może być Platycladus orientalis (dawniej Thuja) "Aurea Nana". Ma żólty kolor i stożkowy pokrój.
Kuliste wiśnie moga być posadzone bliżej niż 6 m, ja bym ich dała 5 sztuk.
Dzisiejsze zbiory spod folii. Pierwsza surówka z ogródka w tym roku. I koperek do ziemniaków.
Buuuuu a ja ma wypasiona szklarnię...ale ogrodnik ze mnie do ( : ) ....... z braku czasu..... i jeszcze wpadłam na ogrodowisko.... a też bym takie mogła mieć
No ale masz potencjał (wypasioną szklarnię) a to już coś.
Jolu,niesamowite,rh już ci kwitnie?U mnie zawsze pod koniec maja zaczynają się rozwijać.Podobaja mi się tulipany w takich kepach,a ja zawsze robię błąd i sadze pojeduńczo.Czy one tak się same rozrosły,czy sadziłaś po kilka cebul razem.Co ile lat je przesadzasz?
Małgosiu, i następny szykuje mi się do kwitnienia - za kilka dni go pokażę. W zeszłym roku o tej porze wyglądał tak
Tulipany w grupach sadzę trochę pod wpływem Ogrodowiska, ale również po pobycie w Holandii w 2010 roku. Do tej pory nie przesadzałam tulipanów (chyba, ze z musu), ale zauważyłam są coraz bardziej mizerne. W tym roku wykopię je po kwitnieniu, wysuszę i wsadzę ponownie jesienią.
u mnie Jolu jeszcze gorzej w szklarence przez to zimno, już nawet mi tam ciężko podlewać jak minął dzionek bez sensacji?
Aniu, z dnia na dzień będzie coraz lepiej U mnie w nocy solidnie padało, więc znowu będzie bardziej zielono
Dzionek bez sensacji, bo pojechałam z założeniem, że się nie przemęczę. Zadbała o to miedzy innymi moja miła działkowa sąsiadka, z którą przegadałam pół godziny na mojej działce. Pochwaliłam się każdym zakątkiem moich włości, a potem ona w ramach przerwy na kawę zaprosiła mnie do siebie. Konsultacje znowu trochę trwały. Dopiero po tej wymianie doświadczeń dobrze nam sie pracowało i ruszyłyśmy do domu około 19-ej
Wymieniamy sie często roślinkami Ten drobiazg od niej - widać, że się ukorzenił i zadomowił u mnie
No i mnie po drodze chwycił deszcz, więc przyjechałam do domu jak "zmokła kura"
Nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz w tym sezonie ...
A co mogłabym posadzić wzdłuż chodnika od strony oczka, tak aby je wysłonić i żeby nie rzucało się w oczy od razu po wejściu na podwórko ? Zapewne na całej długości , bo tylko do wejścia (oczko) to chyba nie za bardzo będzie to wyglądało ...dodam zdjęcie żeby to lepiej zobrazować
Jeszcze jedno... Musze zagospodarować taki mały przedogródek... planuje wysypać go jakimś grysem granitowym i dosadzić kulaski na pniu czy to dobry pomysł? może coś jeszcze dodać?
jakie krzewy polecacie żeby posadzić w to miejsce... jest to strona zacieniona orzechem sąsiada i klonem... zależy mi zeby troche odrodzić się od sąsiada takrze musiałoby być coś wysokiego... krzewy chce posadzić po dwóch stronach klonu,,,
coś takiego