To jeszcze ja dorzucę swój głos do dyskusji.
Mam zaznaczone w powiadomieniach informowanie o nowo zakładanych wątkach, otwieram taki wątek, jeśli mnie interesuje (a to zależy czy właściciel ma pomysł na ogród, który jest mi bliski, lub podoba mi się dom, obejście i przede wszystkim sposób bycia autora) to zaznaczam i zaglądam - ja się zazwyczaj nie udzielam jeśli chodzi o projektowanie, bo sama wiem po sobie, że można coś doradzić, ale najpierw to autor musi odnaleźć swój styl, a do tego niestety potrzebne jest poświęcenie sporo czasu na podglądanie innych wątków i czytanie artykułów.
Nawet te osoby, które tu przebywają od kilku lat nieustannie coś zmieniają, przesadzają, szukają takich rozwiązań, które będą dla nich najbardziej satysfakcjonujące - nikt tu nie dostaje nic na tacy, wymieniamy się doświadczeniami i przez to stajemy się mądrzejsi, ale każdy swoje musi w ogrodzie wykonać własnymi rękoma i głową.
Ach i jeszcze jedna kwestia, której nikt do tej pory nie poruszył, często jesteśmy traktowani przez nowych, albo niezalogowanych użytkowników jako źródło informacji, nie wiem jak Wy, ale dostaję mnóstwo pytań o miejsce zakupu roślin, czy w jaki sposób coś zrobiłam (pergola, meble), posadziłam (odległości od innych roślin) - często się niestety zdarza, że wszystko pięknie opisze takiej osobie, ale nawet nie ma już zwrotnego dziękuję, zdarzyły mi się też sytuacje, gdy na dziękuję nie zasługiwał nawet fakt wysłania komuś roślin czy nasionek, trudno wtedy nie mieć poczucia, że jesteśmy traktowani interesownie ;-(.