Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rabaty 21:30, 05 kwi 2022

Do góry
Witam, chce założyć na swoim trawniku rabaty. Wyznaczyłem obrzeża i zacząłem kopać. W miejscu rabat przekopałem trawę z ziemią. Czy powinienem teraz wywieźć tą ziemię czy może przejechać glebogryzarką i wyrównać grabiami? ?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:30, 05 kwi 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:26, 05 kwi 2022

Do góry
I takie cudo mi zakwitło
Dziękuję raz jeszcze

Glina i zielsko 21:20, 05 kwi 2022

Do góry
Pogoda paskudna, juz 2 dzień co chwilę zwiewa mi pokrowiec z mebli na tarasie.
Lawendy nadal nie skończyłam ciąć.
Sprzątnąc domu też nie mam chęci jakos.

Gdzie ta wiosna...

Mimo wiatru i chandry tulipanki rosną.
Dojrzałam 2 pączki na krótkich łodyżkach.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:18, 05 kwi 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:13, 05 kwi 2022

Do góry

miłość było słychać w powietrzu..... a może zew natury...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:08, 05 kwi 2022

Do góry
Krokusy w tym sezonie nie staneły na wysokości zadania, powinno być co najmniej pięć razy tyle

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:02, 05 kwi 2022

Do góry
Przed tymi śniegami była całkiem ładna choć sucha wiosna

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:52, 05 kwi 2022

Do góry
Z każdym dniem prześwity ogrodowe są coraz mniejsze. Na kolejnych krzaczkach pojawiają się listki.

Kalina angielska zapowiada obfite kwitnienie.

Naprzeciw mnie trwa budowa. Widoki budowlane nie należą do estetycznych. Dobrze, że choć w połowie mam je zakryte. Drugą część zakryją dopiero klonowe i grabowe listki.

Za drzwiami do ogrodu... 20:51, 05 kwi 2022

Do góry
Może to elfy pomogły w zdmuchiwaniu śniegu!?

W śniegu dobrze widać ile nasiało się czosnków, myślę,że część z nich są dwuletnie, bo mają jakieś grubsze te szczypiorki. Ciekawe po ilu latach zakwitną? Nie wyrywam ich zobaczymy?

Znów możemy cieszyć się kolorami i zielenią, której coraz więcej
Irysy żyłkowane a koło nich wieczornik damski z ubiegłorocznych siewek od Agapant
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:44, 05 kwi 2022

Do góry
Krokusy już przekwitły. Ich miejsce zajęły bezłodygowe pierwiosnki. W momencie zakładania ogrodu używałam ich jako wypełniaczy i teraz pojawiają się w różnych dziwnych miejscach. Kształt rabat ulegał różnym korektom.

Na froncie tworzą udany duet z czerwonolistnymi berberysami.

Na studziennej urozmaicają czas oczekiwania na rozrost traw.

Są rozrzucone to tu, to tam. Zdobią ogród w pierwszych tygodniach wiosny, a potem dyskretnie ustępują miejsca innym roślinom.

Na tym zdjęciu widać też wykorzystaną do ściółkowania "wyczeskę" z wertykulacji. Używałam jej w mniej eksponowanych miejscach.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:34, 05 kwi 2022

Do góry
Kilka lat temu biadoliłam, że wyginęły mi miodunki. Gdzieś w czeluściach ogrodu znalazłam ich szczątki. Przesadziłam w nowe miejsce, a one postanowiły się odwdzięczyć. Ładnie przyrastają.

Zapowiedź tulipanowego kwiecia mam i ja.

Serduszka okazałe starają się dorównać swojej nazwie.

Do kwitnienia zbiera się turzyca pagórkowata

i mahonia.

Za drzwiami do ogrodu... 20:33, 05 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Aniu, U mnie też takie same widoki, zima. Mam nadzieję, że to nie potrwa długo.
Jeszcze raz chwalę tunel i Twoje zasiewy, jestem pod wrażeniem.

U mnie szybko znikł ten primaaprylisowy śnieg, już od 3 kwietnia pada deszcz! Ale chwilę te widoczki dziwiły

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:24, 05 kwi 2022

Do góry
Zwykle o tej porze miałam już ogarnięty ogród. Jak nic, rozleniwiłam się.
Czekam z dokończeniem ogrodowych porządków na bardziej sprzyjającą aurę.
A tymczasem roślinki rosną w swoim rytmie.
Stokrotki (lepiej) i bratki (ciut gorzej) poradziły sobie z opadami śniegu i przymrozkami. Niczym ich nie okrywałam.

Oberwała magnolia Stellata, ale taka to już uroda magnolii. Ich kwitnienie to coroczna loteria.

Śnieg nie zaburzył kwitnienia puszkiniom. W tym roku kwitną wyjątkowo okazale. Może dlatego, że jesienią dostały kompostu.

W moim małym ogródeczku II 20:23, 05 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
U mnie od 2 lat ćma daje się we znaki bukszpanom. Wcześniej to były bezproblemowe krzewy. Lamówki z żółtej i zielonej trzmieliny robię od kilku lat sama ukorzeniam, więc trochę to trwa.
Pierwiosnki dopiero się budzą, jest zimno i słabo się rozwijają.

Dorotka dzisiaj namierzyłem szkółkę która ma różna kolory prymulek zimujących.
Mam przyjechać po świętach. Więc się ciesze.
Za drzwiami do ogrodu... 20:21, 05 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Jestem Aniu pod wielkim wrażenie Twojego sadzonkowania. Tunel (koszt) z pewnością szybko się zwróci z uwagi na galopujące ceny. Oglądałam w tv jakiś program prognozujący wysokość cen warzyw, to opadła mi szczęka z przerażenia, ale mamy te możliwości, by wyrosły nam w ogrodzie warzywka swoje, które będą i świeże i smaczne.

Basiu ogromnie cieszą te swoje uprawy i oczywiście smakują jak się udadzą
Rzodkiewki w końcu zaczęły pokazywać czerwone kuleczki, sałaty rosną migiem. Zszedł koperek, szczypiorek gotowy do zbioru

W szklarni w dodatkowym regaliku stoją cebule, jarmuże, ale i ozdobne kapusty, zatrwiany, smagliczki, lewkonie , lwie paszcze i jeszcze jakieś jednoroczne... Większość wysiewów jednak jeszcze w domu. Mam nadzieję część jutro wynieść do tunelu. Wyniosłam tam tydzień temu jedną sadzonkę pomidora i ma się dobrze. Nawet w te ostatnie przymrozki nic jej się nie stało, więc myślę, że bez obawy mogę resztę wynosić?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:18, 05 kwi 2022

Do góry
TAR napisał(a)
Hania, piekna runianka, czemu ja jej wczesniej nie zauwazylam? osobiscie uwielbiam. w nowym ogrodzie rowniez planuje chociaz czesciowo zadarnila mi juz miejscowki dzika konwalijka dwulistna. ale ona zanika na zime a runianki sa zielone

Mam ją w wielu miejscach. Najszybciej rozrosła się na tej rabacie podokiennej.

Powsadzałam też ją na rondzie w okolicach tujowego stożka. Tu była patelnia i początkowo kiepsko się rozrastała. W drugim roku ruszyła z kopyta i teraz już ją muszę kontrolować.

Posłużyła mi też do uzupełniania pustych miejsc na garażowej, ale to nie był najlepszy pomysł. Rośnie tam ciemiernik i przebiśniegi, a ona ma tendencję do ich zarastania.

Cis - Taxus 20:17, 05 kwi 2022

Do góry
Witam, sąsiadka wyrzucała cisy - wkopałam do gruntu.Do dołka dałam mączkę bazaltową,dolomit, superfosfat i korę. Zauważyłam miseczniki.
Jest szansa że przeżyją z tak marnym korzeniem ?

Sałatka pokrzywowa 20:10, 05 kwi 2022

Do góry
Na koniec- autoportret w błękicie

Sałatka pokrzywowa 20:10, 05 kwi 2022

Do góry

W szklarni

Groch wschodzi, widać też kawałek zimowych wysiewów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies