Cymbidium po przekwitnięciu wyniosłam latem na dwór, trzymałam wg zaleceń, ale i tak mi powtórnie nie zakwitło. To chyba gorszy w pielęgnacji niż falenopsis.
A ono nie potrzebuje po kwitnieniu odpoczynku? Ja bym je po kwitnieniu wstawiła w ciemny kąt ale na cymbidium sie "nie wyznaję"
Stało 2 miesiące w garażu najpierw w suszy, potem do ogrodu i nic
Justynko, a czy masz jakąś mapkę? Możesz nawet sama zmierzyć działkę i narysować dom mniej więcej i zrobic zdjęcie lub zeskanować. Wtedy zobaczymy jak to wygląda.
Między roślinami daj coś zadarniającego albo wysyp korę. Widzę, że rabaty są dość spore i przydało by się więcej roślin (tu z pewnością ktoś podpowie co do kompozycji). Mam jeszcze takie spostrzeżenie, że ta rabata z motywem japonskim jest troszke za "gruba" ale może to kwestia zdjęcia
Rabatę japońską trzeba dopiero dopracować, dosadzić klon palmowy o czerwonych liściach, wysypać żwieru na jakiejś powierzchni, może bonsai ?
Witam także na Ogrodowisku. Mów nam po imieniu, jesteśmy tutaj przyjaciółmi
Powolutku dojdziemy co i jak działa u nas.
Podoba mi się już teraz. Jeśli chodzi o iglaki to sporo jest już posadzone. Potrzeba bardziej dopracować co między nimi posadzić.
Jak już troszkę zapoznasz się z innnymi wątkami, albo nakierujemy Cię na nie, to zobaczysz ile jeszcze roslin do wykorzystania i kompozycji.
Można podosadzać zimozielone trzmieliny, albo modne żurawki. Hortensje są także u nas na topie.
Juz mam pewne pomysły co do Twojego ogródka. Brakuje kolorów, coś kwitnącego np. lawenda i krzewy liściaste o kolorowych liściach. Z iglaków jeszcze bym widziała Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana", Tsuga canadensis "Jeddeloh" i inne, bardziej kolorowe.
A może by się zmieściły świerki serbskie, ja dokładnie tak samo wysłoniłam brzydki garaż sąsiada.
Tnę je taraz, ale są przynajmniej wysokie i nic a nic nie widać ścian.
Cymbidium po przekwitnięciu wyniosłam latem na dwór, trzymałam wg zaleceń, ale i tak mi powtórnie nie zakwitło. To chyba gorszy w pielęgnacji niż falenopsis.
A ono nie potrzebuje po kwitnieniu odpoczynku? Ja bym je po kwitnieniu wstawiła w ciemny kąt ale na cymbidium sie "nie wyznaję"
Co do hortensji H.macrophylla będzie w złym kolorze, bo albo niebieska albo różowa. Czerwone są dość rzadkie- nie do zdobycia tak normalnie. Może H.paniculata "LImelight" nasza i moja ulubiona?
Sporo o niej w wątku hortensjowym. dobrze wygląda z mocnymi barwami.
Danusiu jeszcze odnośnie podsadzenia sosny.
Rozumiem , ze mam wykopać świerka i i sosny. Te wyższe podsadzenia do 1/3 wysokości sosny wystarczą?
Podobnie planuję obsadzić tez zakola przy schodach tarasowych z tym że zamiast sosny jakaś formowana tuja czy trzmielina na pniu. będzie tak?
Dziękuję za rady. są tak jak lubię - szybko i konkretnie .
Wykopać iglaczki a podsadzić czymś jednakowym ale większym.
Co do miejsca przy schodach - dobrze myślisz.
Przekonałam się dopiero teraz,że warto w to zainwestować... i chociaż żadnej pracy się nie boję to jak sobie przypomnę ile czasu mnie kosztowało stanie godzinami z wężami i ciąganie węży z przodu domu,z tyłu domu i ciągle leżące węże , dość.Co roku wydawałam duże pieniądze to na nowe węże ,to na szybkozłączki...zawsze gdzieś się zapodziały. I dzięki wątkowi o nawadnianiu postanowiłam po 20-latach pracy w ogrodzie to zmienić,.....mam nadzieję że warto ....zresztą trawa też była w złym stanie,trzeba przekopać i zasiać nową...czeka mnie dużo pracy a tu pogoda nie rozpieszcza.
Przypilnuj żeby cała ziemia weszła w te rowki, panowie muszą ubić, bo inaczej trawnik się zapadnie