Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

"Niezdecydowana ogrodniczka" 10:16, 24 wrz 2014

Do góry
Marzena, to, czy kulki dać w jednym rzędzie musisz zadecudować sama.
Jeden rząd będzie taki bardziej uporządkowany, choć może też bardziej przewidywalny.
Ale teraz są na topie takie proste formy.
Hakone jest cudowna, pieknie wyglądają kulki w takich kołnierzach z niej.
Zobacz u mnie (trawki dwuletnie, to jeszcze kołnierz niepełny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=453

Jest hakone żółta i zielona, którą wybierać zależy od tego, jakie dasz z tyłu trawy no i od tego, czy wolisz formy ton w ton, czy bardziej kolorowe.

Żurawki mogą być w rzędzie, ale mogą też tworzyć plamy. Przy plamach wcale nie musi to być jeden rodzaj żurawki. Zresztą wypełnienie rabatki nie musi być tylko z żurawek, może to być też np. ten przywrotnik alpejski, co go możesz dostac ode mnie.

https://www.google.com/search?q=przywrotnik+alpejski&hl=pl&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W30iVLeyD6OV7AbRlICwCg&ved=0CAUQ_AU

Więc może wokół kulek dac hakone, a to, czy wypełnieniem będzie rząd czegoś, czy wieksze palmy zależec będzie też od tego, jaką w końcu szerokość będzie miała ta rabata.
Jak wąska - rząd, jak szersza - plamy.
W Gąszczu u Tess 09:52, 24 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Rabata jest szeroka, ale to mają być plecki tej rabaty.
Nie wiem, ile tam jest jakieś 80 cm może być, ale sprawdzę jutro.
ALe trawa może się rozkładać na placyk, mnie nie przeszkadza
Na rabacie są trzy kule cisowe, jedna duża - złocisty cis i dwie małe - baccata chyba. I żurawki marmoladki.

Tess Toszka ale z was nocne markija jakaś nie kumata bo nie wiem o jakich tancerzach mowicieoświecenia potrzebuję Tereska o niej rabatce poczytałam i zapowiada się fajna masz ty głowę :
Ogród niby nowoczesny ale... 09:10, 24 wrz 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Tessiu...ja zawsze po powrotach mam tyle do ogarniania nie cierpię tego...

Madzia, wszyscy po powrotach mają dużo do ogarniania. No, może z wyjątkiem tych, co mogą liczyć na pomoc mamy/taty (na dochodne, albo najlepiej, jak z nimi mieszkają).
Instytucja rodziny wielopokoleniowej w jednym domu miała minusy, ale też trochę plusów
Ogród niby nowoczesny ale... 09:07, 24 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
O, jesteś?Ogarniaj, co trzeba, poczekamy.

Tessiu...ja zawsze po powrotach mam tyle do ogarniania nie cierpię tego...
"Niezdecydowana ogrodniczka" 09:07, 24 wrz 2014

Do góry
Nie, dlaczego?
Przeciez pisałaś, że jedziesz kupić kulki. Nikt nie protestował

Kulki wyglądają na rysunku ok. W jakich odległosciach będą?
Co ma tam być oprócz kulek?
W Gąszczu u Tess 09:03, 24 wrz 2014

Do góry
Karola, zdjęcia wieczorkiem może...

U mnie był przymrozek.
Nie wiem, ile konkretnie, natomiast o 6.30 rano na poziomie pierwszego piętra było -1 w cieniu.
Ogród niby nowoczesny ale... 08:59, 24 wrz 2014

Do góry
O, jesteś?Ogarniaj, co trzeba, poczekamy.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:58, 24 wrz 2014

Do góry
No i ślinka mi leci na samą myśl.
"Niezdecydowana ogrodniczka" 08:57, 24 wrz 2014

Do góry
No, ładnie kupiłaś.
Dobrze, że nie posadziłaś (doceniam - Ciebie to trzeba hamować i stopować.
Najpierw pokaż kulki i schemacik. I przymiarki na rabacie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:54, 24 wrz 2014

Do góry
Karola, to wielkie gratulacje z okazji urodzin! Szczęścia, szczęścia i jeszcze raz ...pieniędzy:
(wiem, za wcześnie, ale jutro zapomnę)
"Niezdecydowana ogrodniczka" 08:53, 24 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Najpierw to powiedz, co kupiłaś, i co ma w końcu być na tej długiej Kapslowej rabacie. Kulki bukszpanowe, trawy i...?

Dziewczyny, no dobra przyznam się, że kupiłam kulki bukszpanowe takie ok 30 cm średnicy a może troszkę mniej, no dosyć duże myślę.araz wrzucę schemacik

NIc nie sadziłam, bo wczoraj u nas wichrzyca straszna była i deszczyło,
i prądu nie miałam i internetu długo też było brak
Ogród z łezką 08:45, 24 wrz 2014

Do góry
Kasiu, czy już lepiej ze zdrowiem?
"Niezdecydowana ogrodniczka" 08:41, 24 wrz 2014

Do góry
Najpierw to powiedz, co kupiłaś, i co ma w końcu być na tej długiej Kapslowej rabacie. Kulki bukszpanowe, trawy i...?
W Gąszczu u Tess 08:35, 24 wrz 2014

Do góry
Rany, Iwona, ten dereń jest faktycznie bombastyczny!
http://www.plantplaces.com/perl/viewplantdetails.pl?filter=plant&plant_ID=1688&fullname=Cornus%20sanguinea%20Midwinter%20Fire%20Midwinter%20Fire%20Dogwood

Ale on zamiast miskanta?
Bo to ma być tylko taki rząd, pasek. Zamiast zwartego żywopłociku wymysliłam sobie taki przeplatany.
Blaski i cienie nowego życia 01:53, 24 wrz 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Hej!
Zaglądam! Zdjęcia przed i po fajne porównanie! Jednak wszystko szybko rośnie! U mnie jak mam nieraz ogrodowego doła to cofam sie do pierwszych stron mojego wątku i wtedy widzę jak wszystko sie zmieniło i porosło! I to jest pokrzepiające! W tym roku to już busz mam, czas wszystko zacząć ograniczać przez przycinanie solidne! Nim sie obejrzysz i ty będziesz wszystko ciachać
Pozdrówka

Anito, dokładne tak pocieszające to co piszesz. Jeszcze jeden rok rozmnażania roślin i będzie dobrze. Nawet ta ziemia którą przygotowywałam pod rośliny była warta olbrzymiej mojej pracy.

BarbaraM napisał(a)
Ula,nadrabiam u ciebie.Buziak.

Basiu, Ty to dopiero nie masz teraz czasu....ale mimo jego braku coś tam w ogrodzie organizujesz. Widziałam że wszystko idzie do przodu.

Pszczelarnia napisał(a)
Ale udane prace sąsiedzkie.

Ha,ha Było fajnie, ale nie uwierzysz że 3 miesiące się umawiałyśmy, bo przeszkód było wiele

Richie napisał(a)
Pomoc sąsiecka jest bardzo fajna a przy okazji mobilizuje gospodarza. Dużo pracy Panie wykonały, będzie pięknie. Pozdrawiam

Ne wykonałyśmy zbyt dużo pracy, to tylko tak pozornie wygląda. Pracy dużo ma Danusia, bo musi całość przekopać i posadzić. I jeszcze drzewa podciąć i wykarczować dalej cięższym sprzętem. My tylko zrobiłyśmy wstępną przymiarkę i co najważniejsze uzgodniłyśmy linię rabaty kancikiem. Najciekawsze jest to że tego wogóle nie planowałyśmy

EPODLAS napisał(a)
Ula, widziałam kosmosy u ciebie. U mnie nie ma się czym chwalić. Nie wiem dlaczego w tym roku nawaliły. A takie piękne były w tamtym roku. W tym roku bardzo udały mi się warzywa. Fasolkę szparagową jeszcze w sobotę zbierałam. Maliny też się udały.

Bożenko,nieraz widziałam piękne kosmosy do późnej jesieni i były moim marzeniem. Obecnie marzenie zostało powalone i odeszło w siną dal Na tej rabacie pozostanie jednak trzmielina i w przyszłości cebule wiosenne.
Swoje warzywa Ci się udały i cieszą Fasolka np.mamut ...mniam. Na malinki też miałabym ochotę ale to karczowanie malin nie zachęca. Sąsiad posadził od swojej strony jeżynę i po 2 latach wyrósł u mnie pęd....i co ja mam zrobić? Tam mają być róże.......jestem wkurzona na maksa.

Mala_Mi napisał(a)
Ula- kofam Cię.. jak by to nie brzmiało.... a za co??? Sama czasu nie ma, wiec szanuje czas innych. i potrafisz połączyć przyjemne z pożytecznym. Spotkanie zaliczone i jeszcze są efekty tego.. ogrodowe. A gadać przy cieciu można Tyś taka lepsza od kobiety z PRL-u

Twoje hasło mnie ostatnio rozbawiło, rzeczywiście wychowana w PRL-u ale miastowa. Ogród to taka nowa pasja-podkreślam- tylko dla przyjemności. Jak mi się nie chce nic nie robięCzasem inwencji twórczej nie mam, a czasem jak mnie najdzie mam jej za dużo tylko możliwości nie te.....ziemię w aucie wożę już miesiąc (Danusia widziała jak otworzyłam bagażnik, to może potwierdzić).
Ale i ona mnie zmobilizowała do rozpoczęcia prac przy ulicy......bo przytargałam od niej barwinek efekty tego spotkania będą więc owocne.

Tess napisał(a)
Ula, ja już te rabatki chwaliłam nie raz, ależ jakie motywujące takie porównania

Oj, bardzo motywujące. Myślałam że bardziej będę mogła wypełnić rabaty w tym roku....ale rośliny nie mnożą się jak ślimaki...muszę jeszcze rok poczekać ogród nauczył mnie cierpliwie czekać

Kwiatowy ogródek Monteverde 01:28, 24 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Nad ranem może spaść, prawda?

może nawet być przygruntowy przymrozek u Marka i Ani ma tak być na południu
Blaski i cienie nowego życia 01:08, 24 wrz 2014

Do góry
Ula, ja już te rabatki chwaliłam nie raz, ależ jakie motywujące takie porównania
Kwiatowy ogródek Monteverde 01:06, 24 wrz 2014

Do góry
Nad ranem może spaść, prawda?
Zaczątek ogrodu 01:05, 24 wrz 2014

Do góry
Pa, pa, Ja też muszę się zaraz kłaść, bo zaśpię jak nic.
W Gąszczu u Tess 01:04, 24 wrz 2014

Do góry
Rabata jest szeroka, ale to mają być plecki tej rabaty.
Nie wiem, ile tam jest jakieś 80 cm może być, ale sprawdzę jutro.
ALe trawa może się rozkładać na placyk, mnie nie przeszkadza
Na rabacie są trzy kule cisowe, jedna duża - złocisty cis i dwie małe - baccata chyba. I żurawki marmoladki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies