Ja się nie znam na takich sprawach, plany nasadzeń to dla mnie czarna magia .
Ale mogę od siebie powiedzieć tyle, że tutaj jest za dużo rozrzuconych rabatek, drzewek na trawniku
To drzewko od męża i resztę rozrzuconych krzewów dałabym na ten jeden klomb, gdzie jest ten wystrzyżony iglak . Klomb wymagałby powiększenia oczywiście.
Tam, do tych iglaków przy siatce najlepiej pasują takie same iglaki, jak zrobisz jednorodne tło, to możesz przed nimi poszaleć z nasadzeniami w różnych barwach i kształtach.
Elfik chory? Co się stało?
Ciśnienie się rozhasało?
Może serce chce pomocy?
Czy też astma w środku nocy?
Nie ma żartów kiedy zdrowie
ratuje nam pogotowie!
Komputerek do kącika,
I syropki grzecznie łykaj!
A my tu przez okres jakiś
będziemy zostawiać ci znaki
o wiosny radosnym pochodzie!
Chorowanie nie jest w modzie.....
Ojej, Elu, nie wiedziałam, że aż tak poważnie z chorowaniem, zdrowiej kochana dobrze, że takie elfiki tu zostawiają, tam to jeszcze mamy czas, ja za może 60?...lat i tobie tak życzę
Ewuniu, róże lubią cięcie, to je motywuje do lepszego wzrostu i kwitnienia. Wszystkie róże, oprócz tych, co kwitną raz w sezonie (na dwuletnich i starszych pędach) i oprócz róż pnących trzeba ciąć.
Pomponelli nie mam, ale ma bardzo dobre opinie, obficie kwitnie i jest zdrowa. Mary Rose jest już starszą angielką, ale wciąż na topie, ma piękne kwiaty i obficie kwitnie. Zapach jest średnio wyczuwalny, o ile dobrze pamiętam.
U Monic pięknie rośnie.
Minusem według mnie u niej jest to, że szybko przekwitają kwiaty i po pierwszym kwitnieniu może łapać plamistość.
Lavender Dream mam, jest dość sztywna i rośnie wysoko, nawet do metra.
Choruje co sezon, zaraz po pierwszym kwitnieniu, ale w dopuszczalnym stopniu.
Dwie pozostałe mają sporo pozytywnych opinii.
Fakt, ja też mam mało czerwonych róż, chociaż bardzo mi się podobają. Ale chyba bardziej w wazonie niż w ogrodzie , co oznacza, że czerwony kojarzę z różami wielkokwiatowymi, szlachetnymi a tych mam niezbyt dużo.
Chociaż okrywowe róże w czerwonym odcieniu mają swój urok, szczególnie te o pojedynczych płatkach i pięknych żółtych oczkach .