Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Leny. 13:56, 01 mar 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Witaj Leno! W pochmurny ,szary dzień zawitałam do Twego ogrodu ,a w nim wszystkie barwy tęczy .Przepięknie zagospodarowana różnica poziomów ,zobaczyłam drzewa o płaczącym pokroju ,które bardzo lubię,rośliny w doskonałej formie .Wspaniały ogród z ciekawymi zakątkami

Miało być inaczej 13:46, 01 mar 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)
Dobranoc

A ja te zdjęcia odczytałam: „Podusie na dobranoc„
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:43, 01 mar 2012

Do góry
oto ona

Ogród w Alei Lipowej... 13:29, 01 mar 2012

Do góry
justi napisał(a)

...i kury już wygoniłam do roboty...niech jaja znoszą

Nie dość że wiosennie, to jeszcze wielkanocnie
Śliczne są te ozdoby, Justi
Ogród w Alei Lipowej... 13:26, 01 mar 2012

Do góry
Chciałam zrobić przybliżenie jednego pąka, ale coś mi nie wychodziło. Za słaby sprzęt chyba mam.
Ogród w Alei Lipowej... 13:17, 01 mar 2012

Do góry

...i kury już wygoniłam do roboty...niech jaja znoszą
Ania i róże i cała reszta :) 13:16, 01 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ani, ja znowu o różach. Czy róże, które posadziłam na jesieni, powinnam wiosną przyciąć (jeżeli nadmarznięte to na pewno) ale poza tym skracać?
I jeszcze: co sądzisz o Pomponelli? I o 'Mary Rose' z zapachem dzikiej róży?
Co sądzisz o różach (wyczytałam, że są na zbocza):
'Heidetraum', 'Lavender Draem', 'Mirato'?

Aniu, czy Ty lubisz róże czerwone? Jakoś mało ich w naszych ogrodach. Bo ja się zastanawiam, czy na strome zbocze strumienia nie dać właśnie czerwonych (choć pytam o różowe). W innym miejscu wprowadzę te naturalne poplątane.

Ewuniu, róże lubią cięcie, to je motywuje do lepszego wzrostu i kwitnienia. Wszystkie róże, oprócz tych, co kwitną raz w sezonie (na dwuletnich i starszych pędach) i oprócz róż pnących trzeba ciąć.

Pomponelli nie mam, ale ma bardzo dobre opinie, obficie kwitnie i jest zdrowa. Mary Rose jest już starszą angielką, ale wciąż na topie, ma piękne kwiaty i obficie kwitnie. Zapach jest średnio wyczuwalny, o ile dobrze pamiętam.
U Monic pięknie rośnie.
Minusem według mnie u niej jest to, że szybko przekwitają kwiaty i po pierwszym kwitnieniu może łapać plamistość.

Lavender Dream mam, jest dość sztywna i rośnie wysoko, nawet do metra.

Choruje co sezon, zaraz po pierwszym kwitnieniu, ale w dopuszczalnym stopniu.
Dwie pozostałe mają sporo pozytywnych opinii.

Fakt, ja też mam mało czerwonych róż, chociaż bardzo mi się podobają. Ale chyba bardziej w wazonie niż w ogrodzie , co oznacza, że czerwony kojarzę z różami wielkokwiatowymi, szlachetnymi a tych mam niezbyt dużo.
Chociaż okrywowe róże w czerwonym odcieniu mają swój urok, szczególnie te o pojedynczych płatkach i pięknych żółtych oczkach .

Ogród w Alei Lipowej... 13:12, 01 mar 2012

Do góry
A ja dziś byłam u swojej babci i mam bazie kotki. tra la la

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:08, 01 mar 2012

Do góry
ell napisał(a)

Zachód boski, a odnośnie sałaty to nie dziwię się, że cieszysz się - to właśnie jest najfajniejsze w ogrodnictwie jak udam nam się od nasionka coś wyhodować i możemy patrzeć jak rośnie.
Pomóżcie, proszę ! 13:00, 01 mar 2012

Do góry
Witajcie Ogrodowiczanki
Skoro profesjonalistki twierdzą, że jednak serby, to pewnie tak byłoby najlepiej
Ewuniu, dziękuję za piękną wizualizację (bardzo mi się podoba), a to, co piszesz o moich nasadzeniach, to czysta prawda, wsadzałam wtedy jak mi w duszy grało
Wokół domu jest skarpa, która mimo obsadzeń cały czas zjeżdża, a odległość od podnóża skarpy do siatki to 4- 5 metrów, dlatego przy ogrodzeniu nie sadziłam drzew w grupach tylko pojedynczo, by zostawić ścieżkę. Tego się wtedy trzymałam.

Ale co z moimi wątpliwościami, jak to się mówi, chciałaby a boi się ?

Byłybyście jeszcze na tyle cierpliwe, wyrozumiałe i aby rozwiać moje obawy popatrzyły na punkciki z poprzedniej strony, a szczególnie te :

1.Jakie odstępy: ile od płotu, ile od pni sąsiadów (cyprysa i szmaragda), ile między serbami?

2.Ten trzeci Serb musiałby wyjść z rabaty na ścieżkę, czy tam nie będzie wąsko?

3.Czy za kilka lat cyprysik nie będzie swoimi rozłożystymi konarami walczył o miejsce z Serbem?

4.Świerki serbskie to bardzo wysokie, majestatyczne drzewa, dość szybko rosnące, czy za kilka lat ( zakładam, że kupię je na min 150 cm) nie będą w wielkim kontraście do reszty nasadzeń w tym pasie (dereń,lilaki,choiny kanadyjskie,szmaragdy,sunkisty)?

Dodam jeszcze, jest to bardzo wietrzne miejsce (jak robili nam dach, to powiedzieli, że jeszcze nigdzie nie wiało tak mocno jak u nas )
A jak te serby podrosną, to nie zagrożą domowi na takim wywietrzysku? Podobno płytko się korzenią , a do ściany domu jest 7-8 metrów
W cieniu - zacieniona 12:58, 01 mar 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Jak nic różowe sny będę miała

Basiu,o to właśnie chodzi...
Ania i róże i cała reszta :) 12:56, 01 mar 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

dziewczyny zapraszam do pomocy - znowu

Ok

zalamiesz się ile tego jest
Ania i róże i cała reszta :) 12:51, 01 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

Ok
Ogród w Alei Lipowej... 12:48, 01 mar 2012

Do góry
justi napisał(a)
...ale wiosna w domu cieszy

Cieszy !
Poszła i naskrobała ...???
Z tyłu też ładnego kwiata widać kawałek
Justi "Bakker "coś ci mówi ?Taka firma wysyłkowa w gazetach wypadają ulotki z ich ogrodniczymi ofertami ???

Ania i róże i cała reszta :) 12:24, 01 mar 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

.

Tego, to widzę po raz pierwszy. Czy on ma tej samej wielkości kwiatki co żałobny?
Korzeniastego nie bardzo lubię, rozłazi się a zapach jego liści nie bardzo mi odpowiada.

Kwiaty ma podobnej wielkości, w notatkach mam zapisane, że to bodziszek biały leśny, ale wydaje mi się, że to żałobny - Geranium phaeum 'Album'.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:18, 01 mar 2012

Do góry
dziś poszłam sprawdzić nasadzenia doniczkowe z niedzieli; martwiłam się, bo z niedzieli na poniedziałek mróz był i ...o rany jaka radość!!! bluszcze, trzmieliny i bukszpany puściły nowe listki, ale się cieszyłam
gorzej z bluszczami wokół muru; w kojcu, psiaki wyciągnęły wszystkie i dereń vargieta to moi inaczej działający ogrodnicy...
posadzę na nowo
dach powoli zaczyna wyglądać

no i ostróżka wschodzi
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:05, 01 mar 2012

Do góry
to ściana wodna, która będzie naprzeciwko tarasu na tle serbów i ściany z cisa ,

będą też dwa inne źródełka, spis roślin jest prosty (?)

mam ogromna tremę, z jednej strony cieszę się z drugiej boje, jak ja ogarnę taką odpowiedzialność...
Początki w Kruklandii 12:02, 01 mar 2012

Do góry
No i co z tym boczkiem...
Podoba się komuś?
Co kolumnowego na końcu?
I co ewentualnie dać po środku ???

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:59, 01 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

a ja z takim głupim pytaniem - czy to jest ostróżka. Bo liście mi się zgadzają, ale takich paków na nich to nie widziałem

Sebku, ja myślę, że to jest tojad
Ania i róże i cała reszta :) 11:50, 01 mar 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies