Danusiu trochę czasu minęło od mojego ostatniego postu. Jestem spowrotem tutaj i na pozostałych wątkach
W ogródku nie za wiele się zmieniło. Praktycznie nic. Próbuję robić nowe i zmieniać stare nasadzenia.
Proszę Cię jeszcze raz o pomoc w obsadzeniu oczka. Chodzi mi o tego świerka i buka czerwonolistnego.
Gdzie dokładnie je wsadzić? Nie chciałabym popełnić błędu i przesadzać, tak jak to robię teraz z całą resztą.
Po lewej stronie strumyka jest brzoza szczepiona, pod nią kosaćce, pod płotem dwie tuje smaragd, bliżej oczka klon czerwony, berberys "Maria". Te wszystkie roślinki będę musiała chyba przesadzić.
na jakim odcinku dać obwódkę? po całości? czy od rododendronów (trzy kulki po prawej stronie)zakończając ją przy ostaniej hortensji a na końcu dwie kulki z bukszpanu. Czy to już za dużo? A tam gdzie znak zapytania dałabym drzewko kolejne... no i gdzie te carexy dać? mam hosty białoobrzeżone może by się nadały zamiast carexów?
mieszam?
Gosia, narazie taka jest i nie wiem dlaczego, mam tu ją na zdjęciu z ubiegłego roku ) pokłada się
ten kolor to być może kwestia gleby
Wy o bukszpanach, a ja o perowskii. Im gleba bardziej zasadowa /wapienna/ tym ciemniejsze wybarwienie kwiatów!
Podsyp wokół trochę potłuczonych i namoczonych skorupek od jaj i wymieszaj z ziemią. Za jakiś czas kwiatki powinny ściemnieć
Dziękuję dziewczyny Agata, za brzozami jest pusto. Może chodzi ci o inne miejsce z brzozami pospolitymi?
Z innej beczki. Może ktoś podpowie mi co może być mojemu Cisowi Hicksii. Albo zmarzł, albo chwyciał jakąś chorobę. Niby wypuszcza, ale w wielu miejscach robi się brązowy.
a ja chciałam się poskarżyć na moją kalinę angielską co pięknie rośnie i kwitła a w tym roku mi nie zakwitła - dla mnie duże zaskoczenie,
Przyznam się , że i mnie ta informacja zaskoczyła.
Zdarza się, że przemarzają pąki kwiatowe kalinie bodnantense 'Dawn' . Tak było w tym roku.
Słabo kwitła w listopadzie , a w styczniu i lutym prawie wcale.
Gosia, narazie taka jest i nie wiem dlaczego, mam tu ją na zdjęciu z ubiegłego roku ) pokłada się
ten kolor to być może kwestia gleby
Wy o bukszpanach, a ja o perowskii. Im gleba bardziej zasadowa /wapienna/ tym ciemniejsze wybarwienie kwiatów!
Podsyp wokół trochę potłuczonych i namoczonych skorupek od jaj i wymieszaj z ziemią. Za jakiś czas kwiatki powinny ściemnieć
Witam wszystkich. Od wczoraj kiedy odkryłam forum podziwiam ogród "Matki założycielki" i zastanawiam się jak wcześniej bez tego żyłam
Wybrałam do pokazania ogródek zrobiony z zapuszczonej działeczki pracowniczej dziadków. A że jestem zakręcona na pynkcie host będę Was nimi zanudzać
Witam serdecznie! Piękne zacisze z hostami w roli głównej.Ja też jestem na ich punkcie zakręcona.