Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pszczelarnia 12:54, 12 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dalie się wykopuje i karpa co roku jest większa. Trzeba tylko mieć na plusie pomieszczenie, aby je przetrzymać przez zimę. Piwnica, garaż, skład węgla itp.

Dziękuję
Mój barwny ogród 21:06, 11 sie 2019

Do góry
Witaj Teresko Rób zdjęcia, ale to nam już obiecałaś
Pęchcin 2019 21:04, 11 sie 2019

Do góry
gp1958 napisał(a)
Zostały trzy miejsca, nie ma chętnych na wyjazd i czy się odbędzie, co na to Danusia?

Ja mam dni otwarte w swoim ogrodzie, więc nie wypada jechać do innego ogrodu, a Gości pozostawić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:02, 11 sie 2019

Do góry
A my dzisiaj też pieliśmy z zachwytu nad linią trawnika Brzytwa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:55, 11 sie 2019

Do góry
Frajda to była dla mnie, że Was poznałam Mariusz, możesz być dumny ze swoich zdolności Duża buźka Dzisiaj była klientka i chodziła boso po trawniku w warzywniku, a tak się zachwycała, że nie wiem co
Wysychający trawnik 20:47, 11 sie 2019

Do góry
Rozkop i sprawdź czy nie ma pędraków. Jeśli nie ma, zacznij od założenia systemu nawadniającego i od użyźnienia ziemi.

Jeśli jest głęboki cień, to trawnikowi trudno się utrzymać, trawa uwielbia słońce i nie ma czegoś takiego jak trawa do cienia. O tym zapomnij.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:42, 11 sie 2019

Do góry
Joku napisał(a)
Praca w takim otoczeniu to czysta przyjemność Szefowo . Żałuję ze nie mogłam być pomocna (kłopoty z kręgosłupem). Kąpiel w stawie była?

Nie było, bo zimno było, w sam raz na pracę, a nawet deszczyk popadywał Ale nie przeszkodziło to nikomu i nie przerwaliśmy pracy

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kawał dobrej roboty zrobiliście

Nom, jestem w szoku
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:03, 11 sie 2019

Do góry
Wklejcie proszę zdjęcia, jeśli macie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:02, 11 sie 2019

Do góry
Halinka z Mariuszem

Bogusia wyszła świetnie wśród kwiatów Po prostu modelka, daj maila Bogusiu to wyślę to zdjęcie

Kasia z Bogusią

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:00, 11 sie 2019

Do góry
Pielenie warzywnika - wszyscy podzieliliśmy między siebie poszczególne rzędy. Potem pozostało wybieranie tego, co przyciął Mariusz.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:59, 11 sie 2019

Do góry
Mariusz Widać było uwielbienie tej precyzji, linia po prostu niesamowita i efekt warzywnika wspaniały

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:56, 11 sie 2019

Do góry
Witam Was w niedzielę. Po pracowitej sobocie pragnę podziękować gotowym do pomocy, przybyłym Gościom :

Halince, Anitce, Kasi, Bogusi, Mariuszowi, Sebkowi

Wiele precyzyjnej pracy zostało wykonane: warzywnik wypielony, każdy pielił swój sektor, następnie kanciki (włosy) w nim wycięte jak brzytwa - wycinał Mariusz specjalnym angielskim narzędziem, Halinka zaś zbierała "włosy".

Pozostała grupa pieliła boki rabat, ja wycinałam kanty, potem przenieśliśmy się na żwirową drogę
Prawie cała, a może nawet cała droga została "przeleciana" i zrobiona Ja w każdym razie jestem w szoku rozmiarem wykonanej pracy.

Nie zabrakło rozmów, wycieczki po ogrodzie, kilku zdjęć.

Kochani Bardzo Wam dziękuję za wielką pomoc. Te kilka godzin z Wami dało mi wiele radości i wiary że zdążę ze wszystkim do wtorku

Pozdrawiam gorąco i z wdzięcznością wielką

Nie mogę jedynie odżałować że Sebkowi nie zrobiłam zdjęcia Sebek, wspomóż swoimi fotkami

Anitka krok za krokiem wybiera kanciki i pieli brzeg rabaty:

Grzyby kapeluszowe na trawniku 13:42, 11 sie 2019

Do góry
Arkady napisał(a)
Witam. Mam od tygodnia problem. Nagle w ciagu godziny potrafi wyrosnac cos na trawniku podobnego do wymiocin, gestej papki.
Podbieram to lopata, spukuje woda, wieczorem lub na drugi dzien pojawia sie znowu tylko, ze calkiem w innym miejscu. Pierwszy raz mi sie to przytrafilo odkad jest trawnik- 3 lata. Chcialbym dodac, ze nie mam prawie zacienionego trawnika.
Do grzybow kapelusznikow juz sie przyzwyczailem bo jak tylko pokaze sie slonce to znikaja.

Zdjecia pokazuja tylko malutkie skupiska, czasami jest tak wielkie jakby jakis krolik spal na trawie

Ostatnio opryskiwane Amistarem i tez nie pomoglo.

Prosze o jakas porade. Z gory dziekuje.

Nigdy się z takim grzybem nie spotkałam.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:08, 10 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
SalatkaMarlen

Założyliście trawnik na żwirze?????
Skoro były gliny piaszczyste to może wystarczyło dowieźć kompostu/humusu, wymieszać i pewnie byłoby dobrze, a tak na żwirze ??? położyliście cienką warstwę??

Ten żwir mnie przeraża

W mieszance brakuje wiechliny łąkowej, która daje efekt gąbki i wiąże trawnik.
Powiem szczerze : załamuję ręce nad tym co zrobiliście:

Co robić? nie wiem co robić

Sypać równo nawóz do trawników i podlewać, robić dosiewki, posypywać kompostem ziemię po wierzchu, przegrabiać. Wszystko robić, żeby tak nie wyglądało, albo zaorać to i położyć trawnik z rolki.
Kolejne sianie grozi podobną porażką

Cała działka szła ze spadkiem. Od frontu w stronę pola. Oraz wokół domu ogromne doły. Musieliśmy ją wyrównać. W pobliskiej żwirowni do niwelowania tak dużych ubytków w poziomie proponowali nam "ziemię do wyrównywania". Na ziemie łącznie wydaliśmy krocie. Jeden transport kosztował 450 zł. A jeżeli chodzi o humus to 1000 zł.
A łącznie nawieźliśmy 1000 ton . Wyrównywnanie działki tylko humusem, było nierealne finansowo. Z lewej strony mamy skarpę 1.5 metra.

Co z tymi chwastami mam zrobić?
W miejsach gdzie trawa rośnie najsłabiej jest glina która nie została porządnie zmieszana z piaskiem. I tam jest skorupa.

Ewentualne założenie całości od nowa wchodzi w grę, chcialabym żeby to jakoś wuglądało.

A sama glina należy do grudowatej. Wciągającej po kostki w deszcz. Można lepić garnki.

Bonsai i niwaki 07:08, 10 sie 2019

Do góry
Jeśli się da, wygnij przewodnik, odwiąż od bambusa i spróbuj go jakoś uatrakcyjnić. Dopiero potem myśl nad chmurkami. Na pewno trzeba niektóre piętra usunąć, te co są nad sobą. I żeby nie było ich za dużo.
Żywopłot mieszany 06:49, 10 sie 2019

Do góry
Cyprysiki ledwo wegetują w tym chwastowisku więc nie am co liczyć, że cokolwiek z nich będzie, po prostu masakra

Odetnij pod płotem kant, zakop krawężnik, następnie po swojej stronie około 0,5 m od płotu posadź tuje Smaragd w odległości co 60 cm, daj dobrą żyzną ziemię, wypiel chwasty, (widzę wypielone - prawidłowo) i sadź. Nie licz na nic, bo nic tam nie urośnie po drugiej stronie..
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 06:46, 10 sie 2019

Do góry
Zaokrąglone stożki, ale czy ja bym na siłę robiła z nich jakiś kształt? Nie. One mają za zadanie być tłem, a nie kolejnymi figurami w ogrodzie. Są za rzadko posadzone.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 06:43, 10 sie 2019

Do góry
SalatkaMarlen

Założyliście trawnik na żwirze?????
Skoro były gliny piaszczyste to może wystarczyło dowieźć kompostu/humusu, wymieszać i pewnie byłoby dobrze, a tak na żwirze ??? położyliście cienką warstwę??

Ten żwir mnie przeraża

W mieszance brakuje wiechliny łąkowej, która daje efekt gąbki i wiąże trawnik.
Powiem szczerze : załamuję ręce nad tym co zrobiliście:

Co robić? nie wiem co robić

Sypać równo nawóz do trawników i podlewać, robić dosiewki, posypywać kompostem ziemię po wierzchu, przegrabiać. Wszystko robić, żeby tak nie wyglądało, albo zaorać to i położyć trawnik z rolki.
Kolejne sianie grozi podobną porażką

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies