Z braku wypowiedzi, pomogłam sobie sama i narysowałam to co chcę zrobić a może teraz ktoś wyrazi swoją opinię?
Hortensje są za blisko świerków, będą się świerki ogałacały.
A świerki między sobą mogą być co metr jak chcesz gęsty szpaler zrobić. Ale raczej co 1,20.
Jeśli to jest w skali to narysuj gwiazdki o średnicy 1,20 do 2 m bo taką średnicę będą miały świerki.
Dzięki Danusiu, właśnie o taką odpowiedz dokładnie mi chodziło Tak, chcę mieć tam gęsty szpaler, gdyż od tamtej strony deweloper wybuduje 12 segmentów ;( dlatego zaplanowałam co metr.
Co do odległości hortensji, nie ustaliłam jeszcze w jakiej odległości, choć nie wiedziałam, że to ma aż takie znaczenie. Czyli jaką im zrobić odległość od świerków żeby ładnie wyglądało?
Zaraz spróbuję jeszcze raz narysować to w zasadzie pierwszy tak konkretny rysunek nasadzeń i to do realizacji jutro
Z braku wypowiedzi, pomogłam sobie sama i narysowałam to co chcę zrobić a może teraz ktoś wyrazi swoją opinię?
Hortensje są za blisko świerków, będą się świerki ogałacały.
A świerki między sobą mogą być co metr jak chcesz gęsty szpaler zrobić. Ale raczej co 1,20.
Jeśli to jest w skali to narysuj gwiazdki o średnicy 1,20 do 2 m bo taką średnicę będą miały świerki.
Mi się Twój plan bardzo podoba. A ilość roślinek odpowiada ilości kropek na rysunku? (chodzi mi o żurawki i bukszpan, żeby nie było za mało)
A teraz gratulacje z okazji kolejnej pełnej setki.
Justi ależ piękny kwiat mi przyniosłaś za rosliny podobno się nie dziękuje, ale za gratulacje tak miło mi, choć ogród będzie dopiero kiedyś tam )
Cieszę się, że plan może być miałam niezłe dylematy a pomocy zero w zasadzie ilość kropek odpowiada ilościom roslin, ale nie do końca:
- bukszpanowe kulki się zgadzaja,ale mam jeszcze 3 sztuki stożków bukszpanowych i nie wiem gdzie je dać zaznaczyyłam zielonymi kreskami obwódki niskie z bukszpanu,ale jakoś tak średnio mi się widzi ta koncepcja, w zasadzie nie wiem co z tą obwódką zrobić, a coś muszę zrobić, bo obwódkę (tzn. bukszpaniki) już mam, tylko trzeba przesadzić ))
- hortensje zaznaczyłam na niebiesko orientacyjnie,bo mam ich o wiele więcej niż narysowałam, może poprostu posadzę w tym układzie po dwie? albo nie wiem co.... ;( mam oczywiście kilka Limelight, kilka Grandiflora, jedną Great Star i jedną Blue Bird, ale na tej rabacie widzę same Limelight, aby nie mieszać gatunków, ale co zrobić z pozostałymi? może dać je gdzieś obok?
- tylko napisałam, że żurawki, ale nie zaznaczyłam ile sztuk, bo trochę ich mam i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
- miskanty........ mam mieć )) jeszcze nie wiem kiedy i jakie oraz ile i jak najlepiej je zakomponować, ale jakieś kupię bo tak sobie wymyśliłam )) .... A może ktoś doradzi jakie?
Aaaaaaaaaa, jutro przesadzamy również wielkiego bukszpana od osób, które już go nie chcą, ale nie wiem co z nim będzie bo jest zabiedzony strasznie, choć właściciele mówią, że go pielęgnowali. Nie mam bladego pojęcia gdzie go posadzić
Mewy..... chyba mewy bo białe...niedaleko płynie rzeka i są rozlewiska wodne
Jak nie masz okazji oglądać widoków z góry to Ci wstawię widok jesiennny z naszych okolic
A ja czekam na narcyzki Bo jeszcze dużo w pąkach.... ależ bedzie widok....
Ania widok cudowny.Jak masz więcej to dawaj. Cudo.
U mnie wszystkie magnolie zakwitły równocześnie : gwaździsta , Alexandrina, Suzan i Niagra(?) czy Nigra, nie chce mi sie sprawdzac. W każdym razie żadnego roku tak nie było żeby równoczesnie kwitły, a żonkile kwitna choc duzo wymarzłoi zaczynają narcyze, pierwsze dziś sięrozwineły ale jedne będa wczesniej , inne później, też nie wiadomo dlaczego.