Rośliny lepiej trzymać w doniczkach, ale jak będziesz już miała plan działania, można je sadzić na rabatach, nie czekaj do jesieni. A trawnik na końcu, tak jak pisał Paweł.
Albo rabaty mogą być niedokończone, ale ukształtowanie terenu musi być zrobione i wtedy trawnik.
Na rabatch można ciągle dosadzać.
Poczytaj także cykl poradników o projektowaniu i zakładaniu ogrodu.
Cześć Agnieszka Trawnik chyba najlepiej zostawić na koniec. Jeśli wytyczysz jakieś rabaty to
będziesz miała niepotrzebnie dwa razy tyle roboty z usuwaniem trawy i wywożeniem ziemi. Cała
działka ma wymiary 20m x 22m tak? Wygląda na rysunku jak prostokąt ale z wymiarów to prawie
kwadrat. Chyba że jakoś źle interpretuję.
Chyba jeszcze plus szer. tarasu, ale nie wiemy ile ma?
Witam Agnieszko, poradzimy coś na Twoje ogrodowe problemy, muszę wydrukować Twój plan i zastanowię się od siebie, a inni Forumowicze także Coś doradzą od siebie.
Masz już sporo roślin, jednak narazie pohamuj sie z kupowaniem, bo na tak małym terenie trzeba trochę konsekwencji i umiaru, żeby ogród nie wyglądał na zbiór różnych roślin, zwłaszcza że jest mały i potrzeba ładnych, przemyślanych kompozycji
Czy tdo tej furtki letniej musi prowadzić chodnik, czy można po trawniku.
U Ciebie aż się prosi o proste linie. Czy taka by Ci odpowiadało?
Bardzo ładny jest "Rubinteppich", Basiu to może być ten właśnie.
Teraz dopiero uświadomiłam sobie, że dostalam go, jak jeszcze pracowałam zawodowo. Zanim przeniosłam go na działkę kilka lat rósł w przyblokowym ogródku. Na działce rośnie prawie... ho,ho,ho lat! Staruszek on ci jest!
Przegladając odmiany trudno mi powiedzieć, którą mam. Pasuje mi 'Challenger', 'Springwood Pink', 'Rubinteppich' a najbardziej 'Winter Beauty'