Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik mimo woli 17:54, 29 sty 2012

Do góry
Nie mam czasu na kolejną opowieść o kolejnej grządce, więc przy niedzieli opowiem historię mojego domowego kwiatka. Jest to chyba kliwia..... Kwiatek ten rósł u mnie w domu, a sadzonkę dała moja babcia, która już nie żyje od ponad 30 lat. Wyprwadzając się z domu 27 lat temu, zabrałam z sobą tego kwiatka. Jak tułałam się po kolejnych stancjach i kwaterach on wędrował ze mną i zawsze niezawodnie kwitł. Jak osiadłam na stałe w bloku 20 lat temu, to odmówił posłuszeństawa i nie zakwitł ani razu.... marniał z roku na rok coraz bardziej. W 2009 roku przeprowadziłam go do nowego domu i zobaczyłam, że zaczyna odżywać. Przesadziłam do dużej doniczki...i się rozszalał..... W krótkim czasie zaadaptował całą donicę... i kwitnie w zasadzie bez przerwy.... Kwiatek ma ponad 30 lat....od śmierci babci, którą bardzo przeżyłam.... jest niesamowitą pamiątką. A Babcia miała zawsze piękne kwiaty.... Zresztą obydwie Babcie były fankami kwiatów.... i w dzisiejszych czasach napewno by chwaliły się swoimi ogrodami na forum. Druba babcia, zmarła za granicą, bo tam mieszkała ostatnie lata.....jej ostatnią wolą było spalenie i rozsypanie popiołów nad swoimi ukochanymi różami....co dziadek zrobił. Może dlatego nie mam w ogrodzie za dużo róż.... kojarzą się smutno...
A to "kalmia" pamiątka po babci:

Jak nie kalmia to co?????? Czekam na opinie fachowców.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:48, 29 sty 2012

Do góry
wczoraj nagarnąłem jeszcze śnieg na wszystkie nieprzykryte nim rośliny - powinno byś dobrze

Bukszpany
Ogród irci 17:48, 29 sty 2012

Do góry
ell napisał(a)

To poidełko dla ptaków jest przepiękne. Już kombinuję, żeby sobie podobne sprawić.

Elu, na pewno dostaniesz takie, albo bardzo podobne. Ja zamierzam kupić jeszcze jedno takie i postawić w innym miejscu w ogrodzie. Kocham chwile, kiedy ptaszki przylatują ugasić pragnienie, albo wykąpać się w nim

Ogród u Mayi 17:45, 29 sty 2012

Do góry
A ja dzis rekreacyjnie wybralam sie z rodzinka na spacerek do mojego dostawcy roslinek i niestety uleglam pokusie i kupilam Juniperuska..tak pieknie sie do mnie usmiechal. Chwilowo jeden, ale pomalutku a do przodu...

Ogród irci 17:44, 29 sty 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Strasznie mi się ta nazwa spodobała, chyba zostanie w moim słowniku, tym bardziej, że ich łacińska chyba nie ma (no ja nie spotkałam) polskiego odpowiednika. A ta roślinka to Ptilotus. Jest prześliczny i kwitnie całe lato.
Pięknie komponował się z heliotropem i limonkową petunią. Nie mówiąc o zapachu, jaki rozsiewały wokól!

To ja się jeszcze dopytam . Czy ona pachnie ?

Nie Dzidko, ptilotus nie pachnie. Donicę zapachem wypełniał heliotrop i petunie.
Ogrodnik mimo woli 17:35, 29 sty 2012

Do góry
Zgodnie z Twoim zaleceniem ....robiłam obiad mojemu M
I....buszowałam po innych wątkach...... ale jak zobaczyłam w powiadomieniu "motyle" to od razu pognałam się przywitać I nawet dobiegłam szybciej od Ciebie... ale sport to moja druga pasja...
I podziwałam oryginale pomysły mojej krajanki z Białegostoku.... i lilie u Przemka ...i u Boćka..naczytałam sie trochę o projektowaniu....ale przestałam, bo się z lekka zdołowałam..... U mnie za dużo, za gęsto i za dużo gatunków w jednym miejscu..... czyli wszystko co nie powinno mieć miejsca w poprawnym ogrodzie... a ja lubię tę różnorodność.... chciaż nie zawsze mi się podoba..... ale za to widać ile rzeczy się dzieje. To samo mam z moimi domowymi kwiatkami.....na początek postanowiłam, że będą jednakowe doniczki, podobne kwiatki...i co ..i PSTRO Doniczek trzeba by zakupić na 10 lat do przodu.... i skąd mogłam wiedziec, że tych badyli w domu też przybędzie.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 17:31, 29 sty 2012

Do góry
Sebku,dziękuję ci za miłe słowa.Jestem tu nowa i pewnie stad mało gości u mnie.

Moje początki w ogrodzie 17:19, 29 sty 2012

Do góry
Witajcie. Jestem Kamil, niedawno się przeprowadziłem do nowego domu i ogród na razie zaniedbany, ale na wiosnę prace się ruszą.

Tak wygląda moje podwórko z tyłu:

To właśnie tu 16:54, 29 sty 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Bardzo podoba mi się ten piwoniowy zakątek

Zapraszam bliżej

Dzidko z Gliwic, dzisiaj zwiedziłam Twój ogród z różami, liliowcami, agapantami, trawami...dziki, naturalny na 80 stron.
Kalinę masz ogromną, pięknie kwitnącą (moja dwuletnia przemarza, ale może mnie nie zawiedzie).
Róże ALBY, piękna MUSKOZA...i wiele innych pięknych róż. Pozdrawiam!
Japoński ogródek Anety 16:48, 29 sty 2012

Do góry
Na dworze mróz ,a w domu...

Ogród pełen motyli...... 16:45, 29 sty 2012

Do góry

Musiałam wspiąć się wysoko,żeby Twój ogródek zobaczyć,ale niestety,też nie zobaczyłam.....
.zbyt daleko!
Ogród pełen motyli...... 15:49, 29 sty 2012

Do góry

* Szczęście jest jak motyl: kiedy usiłujesz je złapać, zawsze wymyka ci się z rąk. Ale jeśli cichutko usiądziesz, to może samo do ciebie przyleci. o Autor: Nathaniel Hawthorne

Kupujemy działkę! Oznajmił mi mąż 20 lat temu. Byłam zaskoczona! Skąd u męża, typowego mieszczucha, takie nagłe zainteresowanie ogrodnictwem. Nie chciałam dać wiary, że będzie się nią zajmować. Wzbraniałam się dopóty, dopóki nie pojechaliśmy za miasto na tereny Pracowniczych Ogrodków Działkowych- bo tak nazywały się wtedy kompleksy działek.

Była połowa maja. Weszłam na działki i....oniemiałam z zachwytu. Kwitły drzewa owocowe, przy których uwijały się roje pszczół, kwitły tulipany, żonkile, narcyzy, szafirki, wokół unosił się cudowny zapach. Jak tu pięknie! Przez moment czułam się jak w czarodziejskim ogrodzie. I wtedy zapadła decyzja:- tak, kupujemy działkę!
Nasza działka, na tle innych działek, prezentowała się bardzo ubogo:- altanka wielkości małego kurnika, kilka drzew owocowych, kilka owocowych krzewów, żadnego kwiatka. Działkę uprawiała bardzo leciwa pani, która traktowała ją jako dodatkowe źródło dochodu. Rosła tu głównie fasola, ziemniaki i jarzynki.

Trzeba więc było zakasać rękawy. Jeszcze tego roku wybudowaliśmy nową altankę - drewnianą w pseudo-zakopiańskim stylu, wytyczyliśmy rabaty oraz grządki, położyliśmy chodnik z płytek betonowych.
Początkowo na działce uprawialiśmy wszystko - warzywa i kwiaty, z czasem wycofaliśmy się z uprawy warzyw ( pozostały tylko pomidory - tutaj pole do popisu ma mój mąż, ogórki, fasolka szparagowa ).
Teraz na mojej działce dominują kwiaty: róże, lilie, hortensje, piwonie, cynie, słoneczniki, większe i mniejsze krzewinki.
Gdy nadchodzi wiosna działka zakwita dziesiątkami tulipanów, żonkili ( narcyze, które tak bardzo lubię, nie chcą mi rosnąć), szafirków, floksików. O tym czasie działka jest najpiekniejsza.

Potem zakwitają piwonie. Szczególnie jedna jest piękna- bordowa piwonia japońska.
Przychodzi lato i.........wtedy zaczyna się różane szaleństwo ( tylko nie pytajcie mnie o ich nazwy, bo nigdy nie pamietam, jak się nazywają posadzone gatunki. Róża - to róża i już!), zakwitają floksy, gladiole, hortensje, słoneczniki, cynie. Tych ostatnich sadzę dużo, gdyż to one ściągają do grodu niezliczone ilości motyli oraz wszelkiego rodzaju owady. Motyle uwielbiają kwiaty jeżówki, dlatego staram się je zawsze mieć na działce. I wtedy zaczyna się motyli balet! Lubię je obserwować i fotografować. Na moim profilu na fb mam album ( zapraszam) poświęcony tylko motylom oraz innym owadom goszczącym na mojej działce.

Najpiękniej i najdłużej kwitną słoneczniki ozdobne. Jadalne także wysiewam ze względu na ptaki.
Lubię patrzeć, jak ptaszki, w większości sikorki, uwijają się przy wydziobywaniu ziarenek. Radzą sobie z tym świetnie i potrafią w ciągu dnia wybrać do ostatniego nasionka ze słonecznikowej tarczy.

Długo by jeszcze pisać, ale myślę, że zdjęcia lepiej to opowiedzą.
Kończąc, pozdrawiam calą rodzinkę Ogrodowiczów, do której i ja mam porzyjemnośc od dzisiaj należeć.
Szczerze dziękuję Basi Krajewskiej za to, że namówiła mnie , by zajrzeć do tego portalu.
Zajrzałam i ...........wsiąkłam.

Pozdrawiam wszystkich. Leonia Pawlik.
Ogród irci 15:37, 29 sty 2012

Do góry
ircia napisał(a)

To poidełko dla ptaków jest przepiękne. Już kombinuję, żeby sobie podobne sprawić.
m.m.m - mój misz-masz. 15:36, 29 sty 2012

Do góry
Jak natura potrafi rzeźbić.

Mój ogród - co dalej? 15:07, 29 sty 2012

Do góry

Lilie - Lilium 14:58, 29 sty 2012

Do góry
Te wszystkie śliczności upewniają mnie w mojej wizji ogrodu.... bardzo dobre ,że znalazłam i dla lili miejsce
Mój ogród - co dalej? 14:54, 29 sty 2012

Do góry
Dzięki
Tymczasem, parę majowych i czerwcowych zdjęć. Już niedługo tak będzie. Co ja mówię, nie tak, tylko jeszcze ładniej W końcu bycie na Ogrodowisku do czegoś zobowiązuje. Trzeba się starać

Róże w naszych ogrodach 14:53, 29 sty 2012

Do góry
Dodam też moją pięknie kwitnącą, pnącą różę PAUL'S SCARLET, (mało jeszcze obejrzałam ogrodów, ale nie widziałam dotąd na Ogrodowisku). Mam ją dwa lata, i dwa razy zakwitła obficie, a ostatnio obficie się rozrosła. Ma piękny kształt kwiatów.
.

Mój kawałek raju 14:47, 29 sty 2012

Do góry
Cześć wszystkim , chałupa już nagrzana mam 18 st. w domu, ogródek przydomowy śpi i czeka na wiosnę, śniegu tu mniej niż nad morzem, ale nie narzekam ten ogródek ma kształt kątownika na środku rośnie stara przedwojenna grusza, taka późna klapsa, owocuje od października, ma przepyszne owoce nazwy nie znam moja część to ta po lewej , a potem zakręca na prawo nazywam go starym ogrodem na środku poskładane stare cegły i płyta chodnikowa, której nie zdążyli sąsiedzi rozgrabić, teraz już jest założona siatka i bramka z kłódką a teraz idę na obiad do knajpy, bo mam dzień lenia i gotować nie myślę, będę potem
Ogród irci 14:43, 29 sty 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Strasznie mi się ta nazwa spodobała, chyba zostanie w moim słowniku, tym bardziej, że ich łacińska chyba nie ma (no ja nie spotkałam) polskiego odpowiednika. A ta roślinka to Ptilotus. Jest prześliczny i kwitnie całe lato.
Pięknie komponował się z heliotropem i limonkową petunią. Nie mówiąc o zapachu, jaki rozsiewały wokól!

To ja się jeszcze dopytam . Czy ona pachnie ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies