Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 23:21, 28 mar 2012

Do góry
Dziękuję Wam ślicznie
Wertykulacja jest fajna bo od razu robi się bardziej czysto
Jutro nawóz, duuużoo nawozu
Kwiatek dla Was
fot. moja Siostra Ania

Dziś strasznie wietrznie u nas, trochę w ogrodzie popracowałam, ale wywiało mnie niestety
Jutro pstryknę kilka fotek
Mój 4 arowy azyl... 23:15, 28 mar 2012

Do góry
Marzenko, gdyby cieplej było, to kolorków byłoby więcej
Ale coś się rusza. Dziś dojrzałam czosnki. pełniki ładnie wystartowały, ostróżki również. Słabiutko z narcyzami, ciemiernikami.
Zrobiłam fotki cisowych sadzonek. Teraz będzie trzeci rok po wysadzeniu ich z doniczek, w których się ukorzeniały. Trzeba mieć do nich cierpliwość tak wolno rosną. Obecnie mają aż! z 15cm wzrostu!)) Ale zagęszczają się ładnie

Zielony Punkt - ogród Finki 23:12, 28 mar 2012

Do góry
finka napisał(a)

kancik z profilu

Idealny!!!!
Zielony Punkt - ogród Finki 23:07, 28 mar 2012

Do góry
no to już tak na dobranoc...

co by się śniło pięknie wszystkim...

Krokusowe poletko: od góry Jeanne D'Arc, Remembrance, Pickwick i Golden Yellow

dobranoc, pchły na noc, karaluchy pod poduchy, a pijawki do sadzawki...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:02, 28 mar 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Wieloszka nie podawaj się z tymi formami ... ja też je kupiłam , mała forma jest faktycznie za mała na te nasze krzaki, ale może do lawendy się przyda, albo innych roślin , np. trzmieliny ??
tu poprawiałam swoja kulke, nie mogłam tego zapiąć , bo ziemia mi przeszkadzała , ale przyłozyłam jedną cześć i wygląda to tak :

faktycznie gałązki się wyginają, probowałam je wydłubywać , ale może by je skrócic, zeby były takie sterczące i wtedy to nałożyć to nie powinny się wyginać - to po pierwsze, po drugie ,myślałam żeby gdzieniegdzie usunąć te cienki druciki i zostawić sam ten stelaż ??

A czy ta forma nie powinna być w innej pozycji??? tzn postawiona, a nie położona ...

Mądralińska jestem choć nigdy takiej nie używałam i nigdy nie cięłam bukszpanów. Ale tak mi się skojarzyło
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:01, 28 mar 2012

Do góry
Kupiłam im taką ziemię:

Dobra? Mieszać ją z tą co mam , rodzimą, czy sadzić w czystym torfie?

Nie mam W OGÓLE żadnego doświadczenia z hortensjami - to moje pierwsze "dzieci"

pomóżcie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:01, 28 mar 2012

Do góry
Dziś przyszły moje zamówione hortensje. Z serii Everbloom Blue Wonder.

Super zapakowane. Żadnych uszkodzeń w czasie transportu

Mają już nawet pączki

I tu właściwe pytanie - jeszcze ich nie sadziłam, bo wydaje mi się że powinnam je najpierw zahartować - wyglądają jakby miały cieplarniane warunki
Otworzyłam im te osłonki i ustawiłam przodem do okna (wzdłuż, na zdjęciu jeszcze nie ustawione), za bukszpanami.

Dziś u mnie strasznie wieje i zastanawiam się czy nie zanieśc ich jednak do garażu...Temperatura jest dodatnia...
Zielony Punkt - ogród Finki 23:01, 28 mar 2012

Do góry
tomgroch napisał(a)

cudowne rozmnożenie

Aralii oczywiście

i biegnę z tym do wątku liściaste nie polecam

Ani mi się waż !
Nie wolno pod nią kopać i podlewać czymś dziwnym hihi.
Poza tym same zalety

oki oki wiem wiem,. ale M podlał wiadomo czym, wodą ze starej dziury pod oczko wokół której pryskał Roundupem i ją pokręciło, a w ubiegłym roku Tacie zachciało się ją wykopać, jak widać zostawiła mnóstwo dzieci sierotek i teraz muszę z tym zawalczyć, no niestety
Ogród Danuszy - odsłona 2 22:59, 28 mar 2012

Do góry
Ja też biegnę z życzeniami, spóźniona, ale w oktawie się zmieściłam
Życzę wszystkiego co najlepsze i spełnienia marzeń!

Zielony Punkt - ogród Finki 22:56, 28 mar 2012

Do góry
a na koniec Pieris 'Debutante' nie był przykrywany i kwitnie

i Hortensja aspera, która też nie była przykryta i po raz pierwszy przeżyły całe pędy!!! Jest szansa na jakieś kwiaty. Jak będą wiosenne przymrozki to będę musiała ją chronić.

Zielony Punkt - ogród Finki 22:54, 28 mar 2012

Do góry
finka napisał(a)
cudowne rozmnożenie

Aralii oczywiście

Ani mi się waż !
Nie wolno pod nią kopać i podlewać czymś dziwnym hihi.
Poza tym same zalety
ogrodoweimpresjejolki 22:53, 28 mar 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Jola, piękne rośliny na balkonie masz - kolorki i kształty lawenda tak lubi wodę ? zawsze sądziłam, że nie przepada za nią tak bardzo

Na balkonie ma wystawę południową i jak słonko przygrzewa, to szybko odparowuje ze stosunkowo niewielkiej doniczki. W gruncie to co innego.
A na dobranoc sasanka - usypianka Liczę, że przy mojej kolejnej bytności będzie miała już zapowiedź kwiatków

I bukszpan, który zaczął nabierać kształtów po zeszłorocznym cięciu przez złodziejaszków handlujących przed Wielkanocą. A co bedzie w tym roku? Mam nadzieję, ze ciecie wykonam ja ...

Zielony Punkt - ogród Finki 22:51, 28 mar 2012

Do góry
cudowne rozmnożenie

Aralii oczywiście

Ogród Magdalenka 22:48, 28 mar 2012

Do góry
Jeszcze może tak pokaże :

przed stelażem :

po stelażu :

Zielony Punkt - ogród Finki 22:47, 28 mar 2012

Do góry
tomgroch napisał(a)
No poszaleliście z obrzeżami - jak skończyliście to proszę do nas, bo nam jeszcze trochę zostało
A na fotce to kto z tym narzędziem ?

kolega Sid

no to jeszcze pokażę Wam mojego wchodzącego Pustynnika (dwa i cztery pędy)

i czosnek 'Gladiator' a za nim szczotka lub jeż jak kto woli po Rozplenicy (radkowskiej)

Ogród Magdalenka 22:45, 28 mar 2012

Do góry
Tak wyglądały bukszpany z plantacji , przywiezione w sobotę :

a tak wyglądała kulka , którą sama cięłam na oko :

zdjęcia słabe, bo robione były jak już było ciemno ... chyba po stelażu wygląda lepiej ?

Ogród Magdalenka 22:37, 28 mar 2012

Do góry
Marzenka u moich sąsiadów rosną bez palików i sobie dobrze radzą , u Danusi też ładnie wyglądają bez ... będę polować na nie na szczęście potrzebuję 1 sztukę

Wieloszka już odpowiedziałam u Ciebie ... też nie jestem aż tak super zadowolona z tych stelaży , ale opanuję jakąś metodę , daj mi chwilkę
tak wygląda ze stelażem, też nie mogłam tego zapiąć , bo musiałabym trochę wbić w ziemię i założyłam tylko jedną połówkę :

gałązki też mi się zawijały, ale może by je najpierw podciąć , skrócić, żeby były sztywniejsze i wtedy powinny się przebić przez te druciki, albo częściowo usunąć te druciki?

po cięciu kosmetycznym , bo wcześniej sama ją cięłam i według mnie przypomina kulkę

Rajski ogród Ani 22:37, 28 mar 2012

Do góry
Dobrej nocy Jolu

Zielony Punkt - ogród Finki 22:31, 28 mar 2012

Do góry
a teraz trochę migawek z dzisiejszej pracy kolegi Sida... prawdziwe angielskie kanciki (doświadczenie z kancikami - kilka lat pracy w ogrodach w Anglii). Pieję z zachwytu, jeszcze takich nie miałam...

przy okazji widać jak jeszcze pusto na rabatach, na których przeważają byliny...

kancik się robi a łódki moich "zdolnych" dzieci pływają i zaśmiecają oczko..

kancik z profilu

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:30, 28 mar 2012

Do góry
Ana!

a wracając do tematu podobnego rozkładu działki i domu to tu jest moja część wzdłuż domu - ta szersza -prowadzi od przedogródka do tarasu na 2-gą część ogrodu

bardzo tę część lubię - tak jest od sąsiada a wzdłuż domu jest skalniak
ta rabata nazywa się żółta, bo ją dominuje żółty ale widać tu moją konsekwencję w niekonsekwencji czyli różowy floks - cała ja

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies