Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:41, 14 kwi 2015

Do góry
stipa?
Ogród z widokiem na jezioro 08:36, 14 kwi 2015

Do góry
Jolu,Twoja stipa już w gruncie.Mam nadzieję,że nie za szybko?
Moja działka. 19:28, 13 kwi 2015

Do góry
Bogusiu, piękne roślinki z własnych wysiewów. U mnie w tym roku malutko,ale werbenę też mam wysianą i jeszcze lobelię. Stipa super, może w następnym roku wysieję, nasiona można kupić w sklepie? czy drogą ogrodowiskową trzeba zdobywać?
Mirkowy ogród (początki) 07:12, 13 kwi 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
no to jeszcze dam jej czasu, niech się rozkręci
Kasiu moja stipa stoi na słonecznym parapecie ona lubi słonko i twoja ruszy jak dostanie słoneczka
Mirkowy ogród (początki) 07:10, 13 kwi 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Kasiu moja tez pomału rosła ,ale teraz jakby jakieś turbo sobie włączyła
Chociaż jest mniejsza niż Mirki .
Moja werbena rośnie jak na drożdżach tak jak stipa i rozplenica Ewa a jak twoje trawki ?
Ogródek Iwony 20:38, 12 kwi 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Coś czuję, że stipa będzie wędrować - na razie lawendy są małe, więc stipę daj za nimi Potem lawenda będzie miała spokojnie z 60 cm wysokości podczas kwitnienia to będziesz ją musiała przesadzić do przodu

Perovskia i werbena może rosnąć zygzakiem Jednak perovskie dałbym z przodu Miskanty koniecznie jako plecy

Sebku, dziękuję. Bardzo fajny pomysł z takim przenikaniem werbeny i perovskiej. Na dodatek dowiedziałam się, że są różne odmiany. Ja mam chyba niską i perovska nie lubi przesadzania. Więc nie wiem, czy moja niska ruszy po przesadzeniu. Ale chyba dokupię w szkółce tą większa. Widziałam ostatnio ładne sadzonki
Ogródek Iwony 20:35, 12 kwi 2015

Do góry
Olu, Violu, stipa będzie wyższa od lawendy, bynajmniej poczętek.
Róże sadziłam co 80 cm.
A lawendę przesadzałam dalej od bukszpanu, bo Danusia pisała, ze bukszpany nie lubią mieć niczego na sobie, bo chorują.
Ogródek Iwony 20:33, 12 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ładna będzie ta rabatka
ale ja werbenę zamieniłabym z perowskią, bo ją zasłoni
a żeby nie było tak piętrowo, to może dać skupisko werbeny od strony tuji, a od strony jabłoni skupisko perwoskiej
nie wiem czy stipa wejdzie, lawenda się rozrośnie jeszcze
z przodu to raczej zasłoni lawendę
może ją wcisnąć tam, gdzie będzie wolne miejscy zanim rośliny się rozrosną
to znaczy jak już werbena i perowskia urosną, a będą między nimi wolne przestrzenie, to tam dać stipę, po przymiarkach oczywiście

Podoba mi się pomysł, aby dać dwa pola, jeden z perovską z lewej strony i z prawej strony przed trawami werbenę. Chyba z tego skorzystam:

Dostałam piękne miskanty.
W trzech kępach posadziłam tam miskanta grosse fontane, będzie wysoki, zasłoni trochę widok od strony ulicy
Ogródek Iwony 20:25, 12 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Stipa za lawendą raczej.... poczekaj aż tulipki przekwitną i przesadzisz

Miskanty... a jakie w ogóle chcesz te miskanty?
Bo każdy inny

Juzia, jak się nie zobaczy na własne oczy, to człowiekowi czasami brak wyobraźni. Wczoraj byłam w pięknym ogrodzie i zachwycałam się falującą stipą. Zgadzam się z tobą, że powinna być za lawendą. Zaryzykowałam i przesadziłam tulipanki. Niecierpliwość czasem nie popłaca, wiec inni niech się nie uczą tego robić. U mnie już rosną przed lawendą, przesadziłam też zapomniane gdzieś w ogrodzie szafirki pomiędzy tulipany. Wykopałam z bryłą ziemi i osadziłam w dołku tak, by nie naruszyć cebulek
Mirkowy ogród (początki) 08:47, 12 kwi 2015

Do góry
wow, ale stipa, moja jakoś pomału rośnie!
Moja działka. 08:26, 12 kwi 2015

Do góry
Moje wysiewy
Werbena.

Stipa.

Pomidorki.

Kosmos czekoladowy.
Mirkowy ogród (początki) 00:21, 12 kwi 2015

Do góry
inag napisał(a)
Wow! Stipa zaczyna przypominać stipę a pelargonia zaczyna mieć pelargoniowate liśćie
A te źdźbła stipy to wszystkie wyrosły z takiej jednej sadzoneczki czy jest ich tam więcej???
Super to wygląda!
Nie sadziłam po 4 ździebełka potem będę miała dużą kępę.
Mirkowy ogród (początki) 22:58, 11 kwi 2015

Do góry
Wow! Stipa zaczyna przypominać stipę a pelargonia zaczyna mieć pelargoniowate liśćie
A te źdźbła stipy to wszystkie wyrosły z takiej jednej sadzoneczki czy jest ich tam więcej???
Super to wygląda!
Mirkowy ogród (początki) 22:54, 11 kwi 2015

Do góry
Tak urosła moja Stipa i pelaśki
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:22, 11 kwi 2015

Do góry
Podzieliłam kostrzewę siną. Z 3 szt. zrobiłam 21
Ale na efekt wow czekamy jeszcze

Tak wyglądały kostrzewy przed podziałem.

A tak w kulkach, mam niedosyt, ale może jak urosną to dadzą efekt puszystości w kulkach

I mam dylemat. Wysypywać to korą czy zaczekać niech sobie trawy urosną?
Za i pomiędzy kulkami będzie jeszcze rosła stipa Jak urośnie

Kwitnące skarpy 19:54, 11 kwi 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Też zastanawiałem się nad karlem bo ma fajny wyprostowany pokrój do tego stipa brachytricha a przed nimi miłka okazała.
Jak jest taka już spora to nawet wart swojej ceny.Fajnie by wyglądała na wrzosowisku.

to bierz Karla,mnie też ten pokrój się podoba,taki strzelisty ,fajnie będzie kontrastował z rozłożystymi trawkami,dobra kombinacja, bedzie pięknie!
Wydzielenie warzywniaka 12:47, 11 kwi 2015

Do góry
Wiosenny żłobek:
sałata i rzodkiewka

pomidorki- noszone na noc do domu

Por, seler i stipa (mam też napikowaną stipę
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:39, 11 kwi 2015

Do góry
babka napisał(a)
Przygoda z Everestem nie do pozadroszczenia Boroczek Sama drżę na myśl o psiej starości u mnie.
Stipa z tych zdjęć powalająca, nie myślałam że ona tak wybujać potrafi !
Widzę, że różanych dylematów ciąg dalszy ?
A to akurat prawda że jak nie zależy to zostajesz obdarowana a jak się za czymś trzęsiesz to musisz nieźle się nachodzić. Podobno z kasą też tak jest

I tak samo jest roślinami, jak się nad nimi trzęsiesz to zaraz padną

Tym sposobem nie zależy mi na lawendzie na rabatach różanych... wiec pociachałam wczoraj na krótko.. sposobem Irenki Albo przeżyje albo pójdzie won.. cięłam po ciemku wiec wyszło jak wyszło..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:07, 11 kwi 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Tak sobie myślałam, że stipa, ale czym Ty ją nakarmiłaś, że taki olbrzym
Miałam nadzieję, że to coś innego jednak, bo ja jakoś się nie dogaduję ze stipami, jedna połowa umiera, a ta druga brzydnie.

Iza, bo ze stipą tak jest.. i nie tylko ze stipą. Poza tym stipa jest ładna w pierwszym roku, w następnym nawet jak przeżyje zimę jest brzydka. Poza tym mam wrażenie, że po 2 latach stipa zamiera. I niestety od lata stipa robi się brzydka. Potrafię zaakceptować to, że rośliny brzydną (każdy kto ma byliny godzi się z tym dyskomfortem w pewnych okresach), ale stipa mnie doprowadzała do szewskiej pasji swoją brzydotą. Uważam, że stipę powinno się odmładzać co roku. Ja będę teraz po przekwitnięciu ją bezlitośnie przycinać.

Ktoś się pytał o odmianę stipy.. ta od Beaty to nie wiem, ją trzeba zapytać, ale wygląda tak samo jak moja którą kupiłam pod nazwą Pony Tails.
Kwitnące skarpy 07:50, 11 kwi 2015

Do góry
Też zastanawiałem się nad karlem bo ma fajny wyprostowany pokrój do tego stipa brachytricha a przed nimi miłka okazała.
Jak jest taka już spora to nawet wart swojej ceny.Fajnie by wyglądała na wrzosowisku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies