Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 09:41, 11 kwi 2015

Kasiu WB- nowa przycięta mocno, więc kulkowanie kiedyś tam.. tylko kulkowane róże zajmują dużo miejsca Jakby miała inny kolor to na rabatę nową by poszła, ale tam róż nie pasuje

Aniu MOnte - też nad tym myślę Wyprowadzić wyżej na barierkę.. chłop mnie chyba by zabił za kolczoka przy tarasie. No i Danusia mówiła, że na tej rabacie zero kfiotków Ale przyznaję, że ten pomysł tez mi chodzi po głowie... posadzić w rogu i prowadzić poziomo po barierce nad cisami... tylko czy będzie na tyle posłuszna aby dać się tak prowadzić?? Moje wszystkie róże to rosną jak chcą i nigdy żadnej nie udało mi się ujarzmić. Ale miejsce by tu miała idealne do pokazania co potrafi Ciepło, niezbyt słonecznie, i deszcz by na nią nie padał I jak pchnie to z ławeczki można by się upajać zapachem.
Mala_Mi 09:58, 11 kwi 2015

Kasya napisał(a)
Ania, a czym kwitnąctm wg ciebie mozna poprzeplatac miskanty i inne trawki ?

Miskanty są wysokie i jedyne przeplatanie to wiosną, póki trawki niskie. Do tego najlepszym towarzystwem są wysokie czosnki. Potem one wszytko przerosną na wysokość. Nawet niskie miskanty mają ponad metr wysokości.
Ale miskanty jako jednolite tło pasują do wszystkiego. Do przeplatania miskantów (ale tylko jako tło) z innymi kwiatkami to nadają się wysokie byliny: astry, sadźce, jeżówki wysokie, werbena i testuję od zeszłego roku vernonię, bo może też pasować do traw.
Mala_Mi 10:07, 11 kwi 2015

Kuklik napisał(a)
Tak sobie myślałam, że stipa, ale czym Ty ją nakarmiłaś, że taki olbrzym
Miałam nadzieję, że to coś innego jednak, bo ja jakoś się nie dogaduję ze stipami, jedna połowa umiera, a ta druga brzydnie.

Iza, bo ze stipą tak jest.. i nie tylko ze stipą. Poza tym stipa jest ładna w pierwszym roku, w następnym nawet jak przeżyje zimę jest brzydka. Poza tym mam wrażenie, że po 2 latach stipa zamiera. I niestety od lata stipa robi się brzydka. Potrafię zaakceptować to, że rośliny brzydną (każdy kto ma byliny godzi się z tym dyskomfortem w pewnych okresach), ale stipa mnie doprowadzała do szewskiej pasji swoją brzydotą. Uważam, że stipę powinno się odmładzać co roku. Ja będę teraz po przekwitnięciu ją bezlitośnie przycinać.

Ktoś się pytał o odmianę stipy.. ta od Beaty to nie wiem, ją trzeba zapytać, ale wygląda tak samo jak moja którą kupiłam pod nazwą Pony Tails.
Mala_Mi 10:13, 11 kwi 2015

Madzenka napisał(a)
Mam nadzieję że znajdziesz chwilke czasu aby pokazać jak tulipany botaniczne dają czadu

Tulipanów mam mało, bo nie chce mi się dosadzać co roku. I zaczynam w ich miejsce sadzić byliny jako mniej obsługowe.
I wczesnych tulipanków mam tylko kilka kępek. I wystarczy tyle I zapomniane przegrzebane pojedyncze egzemplarze.. ale się uchowały na rabatach po rewolucjach to niech zostaną
To wszytko co mam w kępach Niskie botaniczne przy liliowcach zostały zagłuszone przez niezapominajki i naparstnice.. i tych nie pokazuję..bo wyglądają biednie.

Tulipanki tarda i turkiestańskie dopiero zaczynają..
Mala_Mi 10:39, 11 kwi 2015

babka napisał(a)
Przygoda z Everestem nie do pozadroszczenia Boroczek Sama drżę na myśl o psiej starości u mnie.
Stipa z tych zdjęć powalająca, nie myślałam że ona tak wybujać potrafi !
Widzę, że różanych dylematów ciąg dalszy ?
A to akurat prawda że jak nie zależy to zostajesz obdarowana a jak się za czymś trzęsiesz to musisz nieźle się nachodzić. Podobno z kasą też tak jest

I tak samo jest roślinami, jak się nad nimi trzęsiesz to zaraz padną

Tym sposobem nie zależy mi na lawendzie na rabatach różanych... wiec pociachałam wczoraj na krótko.. sposobem Irenki Albo przeżyje albo pójdzie won.. cięłam po ciemku wiec wyszło jak wyszło..

Mala_Mi 10:42, 11 kwi 2015

Dziś sfociłam i te tulipanki zarośnięte (nie patrzymy na trawnik.. prosi się o skoszenie)

Niezapominajki

Naparstnice

Mala_Mi 10:44, 11 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Aniu, pozdrawiam!! biedna psina... wiosna ech!

Tu chcę polecieć dalej ciemiernikami..

monteverde 10:46, 11 kwi 2015

Moje botaniczne też ruszają a eMuś jak zobaczy jej kwiaty i poczuje zapach to nie będzie oponowałkwitnie mi teraz kalina Lamonta, malutka ale kwiatków ma sporo, rośnie w połowie pryszcza, ale jak dochodzę do bramki to już czuję jej piękny zapach róże też tak pięknie pachną
Kasya 11:31, 11 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)

Miskanty są wysokie i jedyne przeplatanie to wiosną, póki trawki niskie. Do tego najlepszym towarzystwem są wysokie czosnki. Potem one wszytko przerosną na wysokość. Nawet niskie miskanty mają ponad metr wysokości.
Ale miskanty jako jednolite tło pasują do wszystkiego. Do przeplatania miskantów (ale tylko jako tło) z innymi kwiatkami to nadają się wysokie byliny: astry, sadźce, jeżówki wysokie, werbena i testuję od zeszłego roku vernonię, bo może też pasować do traw.

Dziękuje, myślałam o stworzeniu takich "wysp" z traw ułożonych kaskadowo
Wyższe miskanty, niższe, potem ML, jakieś turzyce palmowe, hakone...
I tak Juz od poziomu ml wtrącic jakieś kwiaty
Urszulla 13:05, 11 kwi 2015

wpadłam na tulipanki i lecę coś zrobić u siebie o lawendzie mi przypomniałaś że trzeba przyciąć. tylko w poniedziałek i wtorek ma być chłodno znowu to może poczekać- sama nie wiem.