Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 20:21, 12 kwi 2015

Kochani, dwa dni mnie nie było na wątku. Podglądałam trochę, ale nie miałam czasu pisać. Brakowało chwil, czas gonił, a nawał prac powodował, że piątek gonił sobotę, sobota niedzielę, dziś kończyliśmy prace w ogrodzie, choć nie lubię w niedziele pracować. Mimo to godzinkę poświęciliśmy dziś na ogród, bo jutro znowu będę sama, a pewne prace musiał wykonać e-Muś.

Trwają ostatnie prace wykończeniowe na tarasie, pan jeszcze na nowo otynkuje murki i trzeba pomalować farbą elewacyjną. Piękna pogoda sprawiła wczoraj, ze wyciągnęliśmy meble na taras. Mają już kilka lat i szczerze nie wiem, czy wytrwają ten rok. Pojawił się za to parasol na tarasie. dziś piliśmy tam niedzielną kawę. W ciurkadełku e-Muś uruchomił pompkę. Ciurkadełko już fajnie pyrka, a nasza Tola przyglądała się, co się nowego dzieje w jej wodopoju
Iwk4 20:25, 12 kwi 2015

Juzia napisał(a)
Stipa za lawendą raczej.... poczekaj aż tulipki przekwitną i przesadzisz

Miskanty... a jakie w ogóle chcesz te miskanty?
Bo każdy inny

Juzia, jak się nie zobaczy na własne oczy, to człowiekowi czasami brak wyobraźni. Wczoraj byłam w pięknym ogrodzie i zachwycałam się falującą stipą. Zgadzam się z tobą, że powinna być za lawendą. Zaryzykowałam i przesadziłam tulipanki. Niecierpliwość czasem nie popłaca, wiec inni niech się nie uczą tego robić. U mnie już rosną przed lawendą, przesadziłam też zapomniane gdzieś w ogrodzie szafirki pomiędzy tulipany. Wykopałam z bryłą ziemi i osadziłam w dołku tak, by nie naruszyć cebulek
Iwk4 20:33, 12 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
ładna będzie ta rabatka
ale ja werbenę zamieniłabym z perowskią, bo ją zasłoni
a żeby nie było tak piętrowo, to może dać skupisko werbeny od strony tuji, a od strony jabłoni skupisko perwoskiej
nie wiem czy stipa wejdzie, lawenda się rozrośnie jeszcze
z przodu to raczej zasłoni lawendę
może ją wcisnąć tam, gdzie będzie wolne miejscy zanim rośliny się rozrosną
to znaczy jak już werbena i perowskia urosną, a będą między nimi wolne przestrzenie, to tam dać stipę, po przymiarkach oczywiście

Podoba mi się pomysł, aby dać dwa pola, jeden z perovską z lewej strony i z prawej strony przed trawami werbenę. Chyba z tego skorzystam:

Dostałam piękne miskanty.
W trzech kępach posadziłam tam miskanta grosse fontane, będzie wysoki, zasłoni trochę widok od strony ulicy
Iwk4 20:35, 12 kwi 2015

Olu, Violu, stipa będzie wyższa od lawendy, bynajmniej poczętek.
Róże sadziłam co 80 cm.
A lawendę przesadzałam dalej od bukszpanu, bo Danusia pisała, ze bukszpany nie lubią mieć niczego na sobie, bo chorują.
Iwk4 20:38, 12 kwi 2015

Sebek napisał(a)
Coś czuję, że stipa będzie wędrować - na razie lawendy są małe, więc stipę daj za nimi Potem lawenda będzie miała spokojnie z 60 cm wysokości podczas kwitnienia to będziesz ją musiała przesadzić do przodu

Perovskia i werbena może rosnąć zygzakiem Jednak perovskie dałbym z przodu Miskanty koniecznie jako plecy

Sebku, dziękuję. Bardzo fajny pomysł z takim przenikaniem werbeny i perovskiej. Na dodatek dowiedziałam się, że są różne odmiany. Ja mam chyba niską i perovska nie lubi przesadzania. Więc nie wiem, czy moja niska ruszy po przesadzeniu. Ale chyba dokupię w szkółce tą większa. Widziałam ostatnio ładne sadzonki
Iwk4 20:41, 12 kwi 2015

Beatko, Agatko, faktycznie chyba trzeba stipę traktować jako jednoroczną, bo słyszałam, ze nawet jak przezimuje, to już nie jest taka ładna. Ale się rozsiewa i to niekoniecznie w miejscach, gdzie my tego chcemy. Widziałam w dużym ogrodzie, że rozsiała się zupełnie na innych rabatach, niż rosła wcześniej.
Iwk4 20:42, 12 kwi 2015

Kacha123 napisał(a)
Nie mogę się doczekać tej rabaty i bardzo jestem ciekawa jaka będzie u Ciebie Perovskia, bo też mam przewidzianą, a chciałabym taką z niższych. Będę podglądać.

Kasia, ja nawet nie wiedziałam, ze są różne. W szkółce widziałam tylko jedną odmianę i to chyba bez nazwy.
Iwk4 20:58, 12 kwi 2015

A teraz bomba.
Jakiś czas temu Ewa Bacowa zaproponowała mi kilka roślinek. Ewa nie ma swojego wątku, więc jej ogrodu raczej tu nie można zobaczyć. Umówiliśmy się na sobotę i zrobiliśmy sobie piękną wycieczkę do ogrodu Ewy (ja i mój M). Poznaliśmy też męża Ewy, Grzegorza. To bardzo mili, uczynni ludzie. Spędziliśmy cudowne chwile. Ewuniu i Grzesiu, jak czytacie, to my jeszcze raz bardzo dziękujemy.

Ewa ma piękny ogród, jeszcze się nie otrząsnęłam z widoków, które zostały w mojej wyobraźni. W ogrodzie jest mnóstwo traw, hortensji i żurawek. Jest wiele, wiele roślin. Posiadłość, bo to jest wielki ogród ma kilka poziomów, teren pagórkowaty dodaje uroku, a oboje z mężem potrafili świetnie wykorzystać pagórkowatość w zakładaniu ogrodu. Ogród jest dojrzały, chciałabym tam trafić, jak kwitnąć będą byliny, hortensje, a potem trawy. Już teraz jest pięknie, ale jak zazielenią się krzewy i drzewa, będzie jeszcze piękniej.
Zrobiłam kilka fotek i za pozwoleniem gospodarzy umieszczam je teraz tutaj.
Byłam w raju :

Iwk4 21:06, 12 kwi 2015

Gospodarze tego dnia wertykulowali trawnik. My trafiliśmy na lekcję pokazową.
Iwk4 21:09, 12 kwi 2015