Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 22:31, 07 lut 2012

Do góry
Jak nie spać to czemu nie przy blasku świec ...?
Bajkowy ogród Weroniki 22:29, 07 lut 2012

Do góry
Efez (dzisiejszy Selcuk), antyczne miasto portowe odkryte 100 lat temu. Wciąż trwają wykopaliska archeologiczne.

Biblioteka Celsusa kiedyś posiadała liczne zapisane zwoje.

Antyczne ulice wyłożone marmurem, oświetlone lampionami. W łaźniach już znano podgrzewane podłogi, była kanalizacja i była ciepła woda. Marmury nie są tam oznaką bogactwa, są i dzisiaj dostępnym minerałem.

Ogródek Hanusi po zimie 22:24, 07 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ważne ,żeby wątek z osnową współgrał!Oj,dziś mi się nakapało do kapelusza miłych słów!.....
Dziękuję!
Małgosiu,zbieraj kolory jakie chcesz mieć.Tak około 3- 4 kg,a jak grubiej ,to i 5 kg,a już coś z takiej ilości się wyczaruje. Ja preferuję 2 nitkowe sploty,wtedy się tak praca nie rozwleka jak firanka.Chyba,że chcesz jednokolorową
....

Taką robiłam w ubiegłą zimę dla wnusi

Hania no i teraz masz "przechlapane" Będę zbierać! Nawet 10 kilo
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 22:24, 07 lut 2012

Do góry

Mexico City 22:22, 07 lut 2012

Do góry
Ogród Sylwii od początku :) 22:14, 07 lut 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Narysowałam , jak mniej więcej miałyby wyglądać pomieszczenia oszklone .
Tak to wygląda obecnie :

A tak przewiduję , że będzie wyglądać w przyszłości
Ogród zimowy po lewej stronie a po prawej osobne pomieszczenie oszklone .
Nad skosami dachu tych pomieszczeń czuwa odpowiednia do tego powołana osoba
Taras letni został przeniesiony w dolną część ogrodu, poniżej schodów. Będzie otoczony cisem a wewnątrz koła będzie lawenda z krzewami róż ??? Na zewnątrz natomiast myślę o wiśniach Umbraculifera . Nie umieściłam ich na rysunku bo zasłoniłyby cały obrazek , ale nasadzenia będę pokazywać ...... Żywopłot ma byś wysoki ok 1,70, będzie osłaniał taras letni od północnych wicherków....

Sylwia a może te oszklone części, tą najbardziej wysuniętą i tą po lewej stronie zrobić w półkola, niżej narysowałaś cisy w półkola, a na tej największej części dałabym dach promienisty lekko nachylony w stronę 3 świerków
Mexico City 22:12, 07 lut 2012

Do góry
Mexico City 22:11, 07 lut 2012

Do góry
Ponownie wracamy na safari -w okolicach Puebli.
Pomnik założyciela -zginął tragicznie.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 22:08, 07 lut 2012

Do góry

Bajkowy ogród Weroniki 21:59, 07 lut 2012

Do góry
Alicjo dziękuję, ale nie wiem gdzie Cię szukać...
Bożenko, marzenia się spełniają. Uruchom wszystkie zmysły, poczuj że jesteś tam w konkretnym miejscu.
Powiem Ci jak się spełniło moje marzenie (to nie był plan) o Bawełnianych Tarasach w Pamukale (Turcja).
Dawno temu zobaczyłam te źródła, tarasy, w katalogu wycieczkowym, i nad tym jednym zdjęciem się zatrzymałam, i wiedziałam, że tam chcę być. Po latach dotarło do mnie, że interesuje mnie Turcja ze względu na Efez, czytałam Listy Pawła do Efezjan, potem ewangelista Jan zainteresował mnie, bo też był w tych miejscach, Święty Tomasz i Filip. Zaczęłam czytać i szukać w internecie...o arce Noego...
Powiedziałam, że jak się jeszcze gdzieś wybiorę, to na pewno do Turcji.
Naraz dostałam zaproszenie z mojego internetowego sklepu, gdzie czasem kupuję odzież. Nie mogłam uwierzyć, oferta była kusząca i wymarzona. Sprawdziłam biuro, poszperałam w internecie i znalazłam takich, którzy już korzystali z tej oferty. I ja też skorzystałam, i chyba to była podróż mojego życia. A może jeszcze tam polecę...
A to dokumentacja, jak spełniają się marzenia, czego Ci życzę Bożenko, i wszystkim, którzy czegoś bardzo pragną, i wiedzą czego. bold text
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 21:59, 07 lut 2012

Do góry

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 21:48, 07 lut 2012

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 21:41, 07 lut 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Widzę, że kawał ogrodu się szykuje. Co do powierzchni, to nie wydaje mi się, żeby ten przeszkolny front wyglądał ciężko w tym przypadku, bo szkło takiego wrażenia nigdy nie daje. Pomyśl nad szybami przez które wszystko widać, ale Ciebie nie widzą i po problemie z zasłanieniem przed sąsiadami. Ja go akurat nie mam. Szklany dach na pewno będzie musiał mieć odpowiedni spadek, bo nie może na nim zalegać śnieg, który będzie się przecież zsuwał także z dachu domu, który jest nad nim.
Założenie przed zabudowanym tarasem podoba mi się we wszystkich wariantach.
A czy tam u Ciebie będzie taki normalny taras zewnętrzny? Przydałby się, bo latem pod szkłem może być gorąco, a trudno wiecznie siedzieć przy klimie.

Gabriell , jest i taras letni, ba i ciurkadełko również Nie wyobrażam sobie życia bez takowego Myślisz chyba o szybach typu ipasol , hmmmm ale cena okrutna przy takiej powierzchni ..... Myślę , że świerki załatwią sprawę lub zastanawiam się również nad jeszcze troszkę inną wersją zamknięcia pomieszczenia po prawej stronie (nie tylko duże szyby) To muszę skonsultować jeszcze z architekt bo nie wiem czy bryła pozwoli na taki manewr. Zmaluję te moje myśli to będzie jaśniejsze, niż wyrażanie tego słownie.
Poniżej , niczym nie osłonięty tarasik letni

Nasz przydomowy ogródek 21:33, 07 lut 2012

Do góry

Haniu - dobrą rzeczą jest pomarzyć
Ale wszystko jeszcze się może zdarzyć.
U mnie sroki czym innym są zajmane
Jak tu zdybać w mrozie coś na śniadanie.

Kukam na proroctwa pogody norweskiej
17 lutego ma być minus 14 jeszcze !
Przy takich mrozach jak zapowiadali
Motylkom przecież wąsiska upali.

Scenariusz będzie od dawna wypróbowany
Po zimnie wiatry zawieją że O rany !
Wiosna zawita od Irenki z Miłkowa
A to będzie przypuszczam marca połowa.

Ogród pełen motyli...... 21:15, 07 lut 2012

Do góry

Rajski ogród Ani 21:08, 07 lut 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Ania, zobacz jakie tu są piękne Irysy
http://ild-flowers.eu/kwiaty
http://www.ild-flowers.eu/taxonomy/term/3

Powinnaś mięc na imię EWA ......kusicielka ....
To właśnie tu 20:45, 07 lut 2012

Do góry

Te o których wcześniej pisałam, a więc : 'Princess Diana', 'Alba Luxurians', 'John Treasure', 'Polish Spirit' , 'Purpurea Plena Elegans', 'Hagley Hybrid', 'Mrs N. Thompson', Choice, 'Little Nell' , uprawiam kilka lat. Jakoś sobie radzą.
W tym roku posadziłam Oberka i Abudance i jestem ciekawa czy przetrwają.
Miałam też powojnik 'Markham's Pink' .

Niestety po jednej z zim nie odbił na wiosnę.
Ale mam ochotę dać mu jeszcze jedną szansę.
O....! 20:41, 07 lut 2012

Do góry
marzena napisał(a)
no, piwniczka się przydaje oczywiscie...
labrador jest przekochany, miły, cierpliwy - moja wnuczka leży na nim bezpiecznie, a on zadowolony

pozdrawiam was dziewczyny również

ale niestety nie udało mi się 'upolować' sarenek nie przyszły... a taki paśniczek naprędce zrobiony miały...

Świetny paśnik naprawdę I zabawny też
Kiełkujemy! 20:39, 07 lut 2012

Do góry
I to już finisz kiełkowania, mija czwarty dzień od wysiewu, zdjęcia zrobione rano, a połowa z każdego pojemnika już dawno w brzuchach domowników, oczywiście z korzyścią dla ich zdrowia:
Rzodkiewka:

Lucerna, można się poczuć jak krówka albo inna kózka

To właśnie tu 20:21, 07 lut 2012

Do góry
basjak napisał(a)

Widzę, że goszczą u Ciebie powojniki różnych gatunków. Nie masz problemu z wielkokwiatowymi? U mnie słabo kwitną, w przeciwieństwie do odmian silnie ciętych wiosną. Mam same młodziaki, ale rokują dobrze. Zresztą, wydaje mi się, że drobne kwiaty viticelli, kwitnące chmurami, mają o wiele więcej wdzięku. Z przyjemnoscią patrzę na Twoje rozrośnięte Betty i Purpurea na czym opiera się Purpurea? Zauważyłam wiechy z pączkami.

Mogę podpisać się pod tym co napisałaś o różnicach w obfitości kwitnienia wielkokwiatowych i włoskich.
Poza tym, te o drobniejszych kwiatach, bardziej wpasowują się w moje ogrodowe nasadzenia.
Lubię kiedy powojniki wspinają się po naturalnych podporach.
Purpurea w zasadzie wspina się po sośnie, ale i na rosnącej w pobliżu tawule też znajduje oparcie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies