Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Ewy :) 15:05, 06 lut 2012

Do góry
Wiciokrzew pachnący wanilią zaprasza zarósł ogrodzenie przed domem.

Lipiec 2009, przed domem pojawiło się ciurkadełko, ta część ogrodu w zamierzeniu, w lecie, ma mieć charakter południowy.

zaczynają kwitnąć oleandry.

Agapanty ( związane bo kwiaty się pokładały

Zielono mi! 15:02, 06 lut 2012

Do góry
Grażynko, chciałam zapytać o nazwę tej roślinki. Mam ich cały dywan na skalniaku. Sadziłam dawno temu i nie zapisywałam wtedy co sadzę. Chcę ja porozrzucać w inne miejsca, więc muszę ustalić co to jest i co lubi
Ogródek Hanusi po zimie 15:01, 06 lut 2012

Do góry
Zajrzała do mnie znawczyni róż....
A w mym ogródku ,wszak wiecie już:
Rudbekie,floksy,kilka hortensji,
jakaś żurawka,gdzie nie gdzie trawka,
borówka,gruszka,jakaś krzewuszka.
Co jej pokazać?Czym się pochwalić?
,,Angielek" nie mam,,,Kordesów"-też,
Ogród zwyczajny,trochę babciowy,
Choć chciałoby się mieć ,,bukszpanowy"
Albo,,japoński" z czerwonym mostkiem,
Lub cały w trawy i rhododendrony!
Ale jest róża i u,mnie też,
Choć nie nazwana,oko me cieszy.
To miniaturka ,z okazji ,,Dnia Matki",
Teraz upiększa moje rabatki!

Rododendronowy ogród. 14:53, 06 lut 2012

Do góry
Mojego 5latka jak na razie interesują drzewa, zwłaszcza teraz ma taki czas.
Jak idziemy drogą to o każde się pyta, jak się nazywa. Z iglakami... nie ma problemu, ale jak się pyta o liściaste.. pomijając brzozę i wierzbę, które są charakterystyczne nawet bez liści, nad reszta muszę nieźle główkować .
I tłumaczyć mu, że gołe drzewka trudno rozpoznać dokładnie .
Do poprawki 14:53, 06 lut 2012

Do góry
O taką mam wizję:

to przy tarasie od wchodu.

A tak z przodu:

Co tym myslicie?

W jakim programie tak ładnie rysujecie projekty?Ja na razie w paintcie, ale może coś podpowiecie, zeby tak czytelniej narysować.
Uprawianie hortensji w donicach 14:39, 06 lut 2012

Do góry

mnie tu dwie rzeczy zachwycają hortensje i porządek w garażu marzy mi się taki!
Mój przyszły ogród 14:34, 06 lut 2012

Do góry
można spróbowac tak:
skala jest mocno niedoskonała, ale:
na pergoli, powojniki, ew. z różą, poniżej jeszcze jakieś róże niskie przy bukszpanie
przy ławeczce dorzucic niskie byliny, funkie abo zurawki, bo tam tuje zacienią
na środku żywopłot z cisów jako tło, a na tym tle nisko szczepiony klon "Carnival, miskanty, kule z bukszpanu
pod brzozą bluszcz zapuszczony na podmurówkę i na ziemię, jeżeli dadzą radę dzieki nawadnianiu, to w bluszczu moga być funkie
przed placykiem (patrząc od strony domu) jakiś świerk, pod nim hortensje, przed nimi piwonie (to już się nie załapało na rysunku)
Do poprawki 14:31, 06 lut 2012

Do góry
Czas zacząć robótki ogródkowe
Posiałam na razie: petunię,lobelię(2 kolory), szałwię.
Na razie porobiłam zdjęcia jak wyglada ogród zimą.Tak dla porównania ile roslin jest w ziemi uśpionych.
Jeszcze raz strona południowa ogrodu-warzywnik i mini-sad.

rabata między sosnami:

rabata z cisami

.

rabata z pęcherznicami:

przejście za domem gospodarczym do częci użytkowej:
Chciałabym,żeby jakoś to zagospodarować, żeby przechodząć z jednej do dugiej częci była niespodzianka.Mój mąż buduje pergolę dtewnianą.Będzie obsadzona różami, ale co jeszcze.Czy posadziliście jakieś krzewy, żeby jakoś zaznaczyć to przejscie?

Rabata z magnolią, jeszcze malutką

Rabata półokrągła

Dom, do którego mam nadzieję się niedługo wprowadzimy...

Taras jest od południa i od wschodu.
No i trzeba coś tu nasadzić.
Myśłałam,żeby po lewej, od zachodu postawić pergolę z winoroślem, a w tym półokręgu posadzić katalpę na pniu.Co tym myślicie?

Dalsza część domu od wschodu:

Chciałabym posadzić hortesję Anabelle, może jakiś różanecznik, hosty..

Przód domu:

Mam pomysły, o tym później.

Dalsza częć rabat, trochę w cieniu

I moje drzewka przy drodze dojazdowej

Czekam na uwagi i może jakieś podpowiedzi
Pozdrawiam
Ogródkowe perypetie:) 14:26, 06 lut 2012

Do góry
i teraz to co narysowałam na szybko po weryfikacji tego co chyba faktycznie się zmieści. Jak możecie zobaczyć i coś pomóc to bardzo dziękuję

Kokornak - Aristolochia 14:22, 06 lut 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
ja kwiaty swojego kokornaku nazywam saksofonami zakwitają zanim liście nabiorą właściwych rozmiarów, super osłania nas od sąsiada

w sierpniu na ścianie liści z kokornaku pnie się nasturcja kanaryjska

Też posadziłam kokornaka, ale na razie jest młody. Zakup był podyktowany ciekawymi kwiatami, a tu wynika, że liście duże, ułożone dachówkowato, ale kwiaty małe. Czy są jakieś odmiany tego pnącza?
Ogrodnik mimo woli 13:51, 06 lut 2012

Do góry

Wszyscy kierowcy rajdowi powinni czuć się zagrożeni ..... szanowni państwo, oto nowy kandydat na mistrza formuły I Aniu zdjęcie rewelacyjne!
Funkie - Hosta 13:50, 06 lut 2012

Do góry
Wolę różne inne niezawodne i większe odmiany widoczne z daleka.

Fire and Ice (niewielka) dużo białego - bardzo ładna

Fire Island (też niezbyt duża) jaskrawo żółta

Zielony Punkt - ogród Finki 13:49, 06 lut 2012

Do góry
uff, wreszcie sama w domu !!! Mąż w delegacji, dzieci wreszcie po chorobie poszły do szkoły.
I cisza tylko dla mnie. Potem ciszę przerwałam sobie głośną muzyką i kilka razy w kółko słuchałam "Wichrowych Wzgórz" (Wuthering Heights) Kate Bush, bo chodziła za mną ta piosenka od soboty.

Przy okazji posadziłam mojemu najstarszemu synkowi (10) jego nowe kaktusy do nowej doniczki. W ubiegłym roku zachęciłam go, aby zbierał sobie jakieś rośliny w domu lub w ogrodzie i wybrał właśnie kaktusy.

Ja w jego wieku miałam ogromne akwarium

Przygotowania...

posadzone....

okno z początkiem (mam nadzieję) dużej kolekcji kaktusów
Ogrodnik mimo woli 13:48, 06 lut 2012

Do góry
Równie dobrze mógłby wabić się szczęściarz
Aniu wgram tu zdjęcie mojej szczęśliwej trójcy - możesz je potem wywalić
A ja ciągle przy kantach angielskich siedzę i planuję, planuję....

Funkie - Hosta 13:48, 06 lut 2012

Do góry
Ja także się nieco zawiodłam na tej odmianie. Po pierwsze jest dość mała, słabo przyrasta w kępę i zmiana koloru liści powoduje że nie jest tak atrakcyjna.

Wczesna wiosna

Lato

Zielenieje

Ogrodnik mimo woli 13:46, 06 lut 2012

Do góry
Widok nart od razu powoduje, że się nie rusza od nas i cieszy siębardziej niż my.... teraz z powodu jego wieku i stanu zdrowotnego nie fundujemy mu wyczerpujących podróży, ale ostatnio leżały narty na podłodze,a nasz misiek, położył sieobok, objął je ramieniem i tak spał

Jak znajdę te foto to wstawię, teraz inne..

Turystyka górska ....... jak najbardziej, aż za Minicha weszliśmy..... miłośnik Morskiego Oka....

A tak ciągnie na spacer...za rękaw i pańćka chodź już...... inni już poszli....

Trzeba i o psach....bo jak tylko przyjdzie wiosna, to będą same kwiatuchy... aj, ja, jaj...... co mi tam urośnie i co mi mucha narcyzówka znów zżarła latem???? Ona zżarła, ja dosadziłam..... nie dam się.
Mój przyszły ogród 13:43, 06 lut 2012

Do góry
a proszę bardzo. Dwa ujęcia bo akurat słonko mi świeci (za to lubię ten dom - zimą słońce genialnie dogrzewa)
Ogrodnik mimo woli 13:37, 06 lut 2012

Do góry
Irenko, Agnieszko,Zbyszku to są historię które fajnie ,że wychodzą na światło dzienne i je się opisuje...... od razu lepiej się czujemy w świecie, który czasami przeraża. Matak zabija swoje dziecko... koszmar.
Piszcie w moim wątku, bo to jest nasz ogród i tylko jedna Matka naszych ogrodów - Danusia.
W czterech łapkach staciłam wątek..musze nadrobić......
Opisałąm trochę histori o naszych początkach z psem...... prawie "Saga.." musiałam wrócić do pracy.....wracam, a tu wszystko zjadło. Trudno, opisze innym razem...mam nadzieję, że się jeszcze nie rozstajemy...
Agnieszkę dobrze wyczułam, że warto zostawić jej wątek do czytania Też serducho na dłoni
Irenkę też od razu dodałam do obserowanych jak zobaczyłam psiaki...i że też jest dla nich miejsce... a ten skok to już dopełnienie reszty
I parę innych wątków z uwagi na osobowość właścicieli ogrodów... a o których nie będę teraz pisać....bo
koniec przerwy....potem wskoczę i zobaczę co się dzieje...

A to były ilustracje do opowieści o poczatkach z moim psem.. Opowieść poczeka na przerwę i wenę twórczą.
Ogólnie mój pies nigdy nie jeżdził samochodem, nigdy nie był w domu i nie znał dotyku pod łapkami płytek czy parkietu, na schody nie wszedł. Do balkonu nawet się nie zbliżał...Przez tydzień był wnoszony i znoszony na rękach z 3 piętra.... I 13 maja będzie 10 lat jak jesteśmy razem... i w ten dzień obchodzimy urodziny.... Wzięcie dorosłego psa...nie majac żadnego pojęcia o psach....i bojąc sie ich, to chyba wtedy rozum wogle postradałam... Szalona czasami jestem...ale to było chyba moje największe szaleństwo.... Kompletnie nic nie wiedzielismy o tym psie. I tu ukłon w stronę Zbysia...... i innych co to zrobili.
A teraz popatrzcie
Jazda autem (też z powodu psa kupiliśmy duży samochód

Hirutkowy raj:)) 13:35, 06 lut 2012

Do góry
Dzisiaj następne kwiaty

Mój przyszły ogród 13:29, 06 lut 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies