Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 14:43, 07 lut 2012

Do góry
Agnieszko,to jest tamaryszek,który kwitnie w sierpniu.Jak na razie jest bezproblemowy.Te sierpniowe bardziej mi się podobają,one wpadają w taki niebieski kolor.Chciałabym mieć też wczesnowiosenny,ale za mała działka na wszystkie chciejstwa.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:42, 07 lut 2012

Do góry
Właśnie ją znalazłam, rośnie w tym miejscu już parę lat, a nadal jest niska. Wciągu sezonu też można ją jeszcze przyciąć.

Ogród Sylwii od początku :) 14:40, 07 lut 2012

Do góry
Narysowałam , jak mniej więcej miałyby wyglądać pomieszczenia oszklone .
Tak to wygląda obecnie :

A tak przewiduję , że będzie wyglądać w przyszłości
Ogród zimowy po lewej stronie a po prawej osobne pomieszczenie oszklone .
Nad skosami dachu tych pomieszczeń czuwa odpowiednia do tego powołana osoba
Taras letni został przeniesiony w dolną część ogrodu, poniżej schodów. Będzie otoczony cisem a wewnątrz koła będzie lawenda z krzewami róż ??? Na zewnątrz natomiast myślę o wiśniach Umbraculifera . Nie umieściłam ich na rysunku bo zasłoniłyby cały obrazek , ale nasadzenia będę pokazywać ...... Żywopłot ma byś wysoki ok 1,70, będzie osłaniał taras letni od północnych wicherków....

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 14:36, 07 lut 2012

Do góry
Aniu,Melcia jest ułożona,nic nie niszczy.Boję sie o Tosię,to bedzie jej pierwsza wiosna u nas.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:35, 07 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
zastanawiam się jaki kształt nadać temu bukszpanowi; będzie trochę trudności, bo rośnie tu mahonia. Co tu wymyśleć?

Irenko, wracam do Twojego pytania odnośnie mahonii, one dobrze znoszą cięcie, kiedyś już pisałam, że mam jedną, która rośnie na skalniaku i niewskazane jest, żeby była wysoka, więc ścinam ją co roku na wiosnę prawie przy ziemi, a one odrasta ładnymi, młodymi gałązkami
Wisteria - glicynia, słodlin 14:34, 07 lut 2012

Do góry
W moim ogrodzie są 4 sztuki. Trzy, nowe nasadzenia, a jedna 5-letnia. Wybrałam kolor fioletowy, biały i różowy. Zakochałam się w tym pnączu oglądając właśnie takie zdjęcia jak prezentowała Danusia. Moje obawy dotyczyły mrozów majowych, bo najczęściej wtedy przemarzają pąki kwiatowe. Zdarzyło się to raz na tej najstarszej. Kolejny problem miałam z jej przyrostem. Trochę pozwoliłam jej hasać i ani się obejrzałam jak prawie zadusiła 10 m sosny. Teraz przycinam w taki sposób aby miały pokrój drzewa. Oczywiście mają silne podpory. Tu fotka najstarszej/ IX/2011
Rododendronowy ogród. 14:10, 07 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Właśnie przeczytałam bajki............. powietrze ze mnie zeszło....... PIĘKNE.

Wszystkie czytałaś? Jeśli tak to nie dziwię się że to powietrze zeszło, bo to bardzo ludowa literatura. Dzieki za kwiaty i serducho.
Ogród irci 14:09, 07 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ircia, ależ twój wątek leci. Nieźle musiałam się naczytać i naoglądać / co cieszyło moje oczy/

Irenko, cieszę się, że lubisz mnie odwiedzać. Specjalnie dla Ciebie bardzo umieszczam cenne dla nas zdjęcie - nasze pierwsze i JEDYNE jabłuszko zerwane z nowo posadzonej jabłonki To pierwszy rok „owocowania„

Jak ciąć róże? Cięcie róż 14:08, 07 lut 2012

Do góry
Na zdjęciu widać wycięty, stary i martwy pęd. Tniemy go jak najniżej. Pozostałe, zdrowe pędy, skracamy nad 3-5 oczkiem.

Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 14:06, 07 lut 2012

Do góry
Ochrona róży piennej w ogrodzie w Essen

ogrodoweimpresjejolki 14:04, 07 lut 2012

Do góry
Juz wielokrotnie przeprowadzałam ze soba rozmowy dyscyplinujące, mające na celu zapamietywanie lub zapisywanie nazw odmian moich kwiatów. Z nowymi no problem (tzn. będę się starała), ale co z juz rosnacymi???
Dzisiaj dzieki linkowi Ani Monteverde zamieszczonemu w nowym wątku: "Jak ciąć róże" zidentyfikowałam jedna z moich różanych piekności
Jestem posiadaczką dwubarwnej róży wielkokwiatowej GAUJARD - różowa ze srebrnym podbiciem

Teraz jak juz wiem jak jej na imię, to trzymam kciuki, żeby jej zima nie zaszkodziła
Jak Wam się podoba to trzymajcie ze mną
Jak ciąć róże? Cięcie róż 14:03, 07 lut 2012

Do góry
Tak wyglądała różanka w Essen w styczniu

Rododendronowy ogród. 13:58, 07 lut 2012

Do góry
Właśnie przeczytałam bajki............. powietrze ze mnie zeszło....... PIĘKNE.
Jak ciąć róże? Cięcie róż 13:53, 07 lut 2012

Do góry
Cięcie róż zależy od terminu sadzenia.

Róże z gołym korzeniem sadzone wiosną z reguły kupujemy już przycięte. Po wypuszczeniu nowych przyrostów robimy przegląd czy są martwe gałązki i takowe usuwamy.

Róż sadzonych jesienią nie przycinamy a kopczykujemy gdy nadejdą mrozy.

Cięcie róż w następnych latach zależy od rodzaju róży, czy to jest róża wielkokwiatowa, pnąca czy parkowa czy choćby dzika.

Tutaj omówmy cięcie róż "zwykłych", wielkokwiatowych i wielokwiatowych.

Cięcie wiosenne

Wiosną rozgarniamy kopczyki i patrzymy, czy gałązki zmieniły kolor. Tu gdzie jest zielony - róże są żywe, a tu gdzie brązowo - martwe. Jednak nie zawsze. Mnie zdarzało się także, że róże wypuściły ponad brązowym.

Dlatego wiosną przycinam gałązki najpierw zachowawczo, zwłaszcza po ciężkiej zimie. Potem ponawiam, jak już wiadomo, co zmarzło a co nie.

Na mocnych gałązkach zostawiam więcej pąków, na słabych - mniej. Natomiast zalecam wycinanie bardzo słabych i rachitycznych, które zacieniają wnętrze krzewu.

Spotykam, zwłaszcza na miejskich rabatach cięcie jesienne, przed kopczykowaniem. Nie polecam tego sposobu, ponieważ rany n dodatkowo narażają różę na zmarznięcie, ponadto mobilizuję różę ciepła jesienią do wypuszczania młodych pędów. Jesienne cięcie nic nie daje, bo wiosną i tak trzeba ciąć jeszcze raz. Tłumaczę ten zabieg na skwerach brakiem czasu wiosną, bo wtedy obsadza się kwietniki.

Cięcie pielęgnacyjne

Polega na wycinaniu przekwitniętych kwiatostanów oraz martwych i chorych pędów.

Po wiosennym cięciu i latem

Ogród w Tarnowie 13:48, 07 lut 2012

Do góry
madlen napisał(a)
Riczi mam prośbę pokaż mi tak bardziej w zbliżeniu zdjęcie tej rynny z łańcucha , chodzi mi o to do czego masz ją zamocowaną na dole , jak u góry ? Jak się sprawdza taka rynna , bo też muszę taką zrobić
dziękuję

Malden, na końcu rynny wywierciłem otwór i zamontowałem haczyk a na nim łańcuch, który swobodnie zwisa do dzbana /nie jest mocowany/.Przy większych opadach podstawiam wiadra i w ten sposób mam deszczówkę do podlewania np.rh Ależ bardzo proszę

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 13:45, 07 lut 2012

Do góry
Pokażę ciekawy sposób zabezpieczenia korzeni młodego drzewka chyba przed mrozem. Słoma przysypana piaskiem (żeby nie rozwiewało słomy i dodatkowa osłona). Bardzo estetyczne. Co prawda koronie to niewiele pomoże. Czy to jest jakiś sposób czy tylko takie ściółkowanie przed wysychaniem gleby? Wie ktoś?

Zielony Punkt - ogród Finki 13:41, 07 lut 2012

Do góry
Rozsypywanka wiosenna zielonopunktowa

hmm, wygląda jak kołderka patchworkowa. na zimę idealna dla nas zwariowanych ogrodników
ogrodoweimpresjejolki 13:40, 07 lut 2012

Do góry
Tez jestem ciekawa

Zapraszam na PARAPETÓWKĘ

Za oknem śnieg i mróz a ja rozpoczynam zabawę - bawcie sie ze mna w wolnych chwilach

Nasionka powojnika już w podłozu ....

Ogród w Alei Lipowej... 13:40, 07 lut 2012

Do góry
jeśli się nie pomyliłam to chyba Lennei, taka zwykła różowa

Ogród Sylwii od początku :) 13:36, 07 lut 2012

Do góry
Powrócę jeszcze do zakupionych przeze mnie w zeszłym sezonie wrzośców . Zapewniano mnie , że to odmiana Golden Scarlet ..... kolor przy zakupie wskazywał na właściwy....

jesienią "igiełki" przebarwiły się na ciemnozielony i kwiatuchy zimą pojawiły się o odcieniu biało- liliowym...

W takim razie , jeśli to nie powyższa odmiana to jaka ???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies