Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik mimo woli 12:11, 23 mar 2012

Do góry
A ja rozkoszuję się moimi krokuskami Wiem, wszycy już je macie.... ale tego kwiecia nigdy dość
Zamiast gadania moejgo bedzei pismo obrazkowe..bo pora nastałą na prace ogrodowe, a nie ogrodowiskowe

Ogródkowe perypetie:) 12:11, 23 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Narysowałam coś w rodzaju planu rabat .....

Moja propozycja to murek tak na 50cm - w to miejsce można dosypać ziemi i wówczas zniwelujesz stomość skarpy. Wówczas możesz posadzić rośliny szpalerowe dla przysłonięcia sąsiedztwa ....

Sylwia, plan zostanie taki chyba jak rysowałam. W prawym górnym rogu musi być warzywniak, to jedyne miejsce. Potem róże.. i dalej będą Rh, śliwa wiśniowa i coś dużego w rogu tak jak narysowałaś.
O kole żwirowym myślałam, ale żwirek odpada, może jak dzieci podrosną.
Murek jest tak właśnie na ok. 50 cm, może tego nie widać ale jest.

Ogród na skraju sadu 11:56, 23 mar 2012

Do góry
Nesko, piękne te twoje dekoracje, nie potrafię tak robić ale dostałam robione tą techniką jajko i drzewko szczęścia od zaprzyjaźnionej dziewczyny

jak obejrzysz usuń
Nasz mały raj na ziemi :) 11:40, 23 mar 2012

Do góry
W naszym mini sadzie dosadziliśmy jeszcze gruszkę Klapsa i czereśnię

Warzywnik przygotowany na sadzenie ale u nas jeszcze za wcześnie... W nocy przymrozki.... Świerki serbskie, które kupiliśmy okazyjnie chyba troszkę przemarzły... Zobaczymy...

Mój M. spróbował po raz pierwszy zaszczepić jabłonkę Ciekawe czy się mu uda Jak tak to będziemy mieli dwie odmiany na jednym drzewku Duża oszczędność miejsca

Crocus - krokus (szafran) 11:35, 23 mar 2012

Do góry
Crocus Ard Schenk

Crocus Romance
Crocus - krokus (szafran) 11:34, 23 mar 2012

Do góry
Witajcie wiosennie, trochę krokusów z mojego ogródka

żółte to Crocus Romance (trochę je przymroziło)

białe to Crocus Ard Schenk
Nasz mały raj na ziemi :) 11:25, 23 mar 2012

Do góry
Z ziemi wychodzą liliowce

Rozchodniki też pokazują już śliczne młode przyrosty

Hortensja którą dostałam w zeszłym roku od Teściowej pięknie się przyjęła, ale niestety w tym roku nie zakwitnie bo wszystkie zeszło rocznie pędy poobgryzane przez zająca chyba, bo tylko on może przejść przez ogrodzenie z przodu domku.... Chyba że to sprawka Soni

Co jakiś czas pojawiają się też pojedyncze kwiaty pierwiosnka

Mój ogród :) 11:17, 23 mar 2012

Do góry
Dzisiaj na niektórych tujach zauważyłam takie ciemno szare końcówki. Co to może być ???
Czy to jest objaw jakiejś choroby ? Dla ułatwienia pokażę jak taka gałązka wygląda ...

Nasz mały raj na ziemi :) 11:17, 23 mar 2012

Do góry
Piękna pogoda sprzyja pracom na zewnątrz. Udało się nam wygrabić trawnik, poprzycinać wrzosy, część z nich niestety chyba wymarzła ale połowa ma się całkiem dobrze. Na razie nie będę ich ruszać, może odbiją.

Przycięłam też trawy i zrobiłam porządek na rabacie przy studni... Tyle udało się zrobić z dzieciakami...

Znalazłam pierwsze oznaki wiosny

Troszkę nieśmiało ale pokazują już główki

Cieszę się bardzo

W cieniu - zacieniona 11:12, 23 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

ale pięknoty Bogusiu

Ale szkółka niedzielna
Projekt Rabaty narożnej-POMOCY 10:49, 23 mar 2012

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1654-problem-z-rabata-narozna
Taki wątek został przeze mnie założony.Jakoświeżynka jeszcze nie za bardzo poruszam się po tym forum,a le z Waszą pomocą mam nadzieję będzie OK

Założyłam ten wątek w "Naszych Ogrodach", ale szybko zreflektowałam się, że tam się już "chwali"swoimi ogrodami, a u mnie przecież PUSTYNIA.........
Dlatego też przeklejam to, co zawarłam w postach "Naszych Ogrodów" i jeszcze raz pięknie proszę o pomoc.
Przeglądałam kilkadziesiąt Waszych ogrodów-szczególnie Danusi (tu , to wogóle szczęki nie potrafiłam podnieść przez trzy dni i wiem, że jak nie wygram w totka nie ma szans na takie cacuszko, chyba, że znajdę "bogatego sponsora"?.....oczywiście to żart-dobrze,że mój małżonek nie zagląda do tych postów.Poza tym bardzo podoba mi się ogród, baaaaaaaa...już same rysunki Michaela-talent, aż wstyd,że człowiek nie ma takich talentów, dlatego tez pięknie się uśmiecham o poglądowe rysunki.
Wpadł mi w oko ogród Coli-szczerze mówiąc bardzo podobny mamy układ domku i chyba działki też,tylko strony inne.Ja mam wejście do domu od południa,taras od północy.Ponieważ większość projektów jest na opak, trudno mi dobrać rośliny na front na palące słońce-tam upał od południa, praktycznie do samego wieczora.
Będę wdzięczna za pomoc jak nie wiem co!

Teraz przekleję pare zdjęć:
Zdjęcia z 2008 jak się wprowadziliśmy.Drzewka juz trochę podrosły, a są to:tuje Smaragd,Ivonne,żywotnik zachodni nieregularnie.Teraz wygląda to trochę inaczej,bo w 2011 zrobiliśmy opaskę z kostki Piccola Libet w kolorze beż oraz kasztan na obrzeżach oraz mix na podjeździe.W weckend zrobię zdjęcia aktualnego stanu rzeczy i postaram się wkleić jak najszybciej.
Mam narożną rabatę od drogi, którą chciałabym jakoś ładnie wyeksponować.Nie chcę się odgradzać póki co od drogi, jest to raczej dojazdowa polna droga jak na razie, ludziki chodzą tamtędy do lasu na spacerki.I tez troszkę podpatruja i zaglądają, więc chciałabym żeby była to rabata interesująca cały rok.
Jest to dość duża rabata w najdłuższym miejscu ok.10m/2,5m szer.zwężająca się do płotu (ale jak trzeba mogę spokojnie poszerzyć-spodobał mi się pomysł zarysu rabat u Coli)
.

zdjęcie lewej strony

zdjęcie prawej strony

widok z okna kuchni na drogę i na tę rabatę (torowisko w tej chwili likwidują)

Pomożecie?
Mój kawałek raju 09:41, 23 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

A ja Ci Aniu życzę, by taka radosna minka była zawsze na Twej twarzy
I nie tylko z okazji kolejnych seteczek.....

To jest rasowe foto szczęśliwego ogrodnika

Aniu dziękuję za życzenia, o takiej chwili marzyłam całą zimę,żeby można było w ogrodzie przebywać
a niedługo będzie można jeszcze tak
Hirutkowy raj:)) 09:37, 23 mar 2012

Do góry
Krys napisał(a)
A oto bateria do wsadzenia w sobotę o ile jeszcze coś nie dokupię

Ten ilex to nie Golden Gem, nie jest to nawet Ilex crenata tylko Ilex aquifolium.
Zobacz obrazki
Ogród w budowie - nieustającej 09:07, 23 mar 2012

Do góry

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:58, 23 mar 2012

Do góry
Fotki mojej wczorajszej pracy - zasadzone dwadzieściakilka cisów Jeszcze niecałe 50 przede mną
Będą podsadzone pachysandą (runianką japońską), a w słońcu czymś innym - jeszcze nie wymyśliłam czym...

Hortensja ogrodowa zimowała w garażu - może w tym roku doczekam się jakiegoś kwiatka - pąki ma nieuszkodzone

Agresty, porzeczki pienne pięknie puszczają

Wiosna!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:50, 23 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Te piwonie mnie zaintrygowały. Ja też je bardzo lubię. Wsadziłam na jesieni takie kłącze czy co one tam mają i jakoś do tej pory śladu życia nie widzę w tym miejscu. Czy to znaczy, że zdechła czy jeszcze jest szansa, że wyjdzie? A jeśli zdechła to dlaczego i co zrobić, żeby udało się jej posadzenie? A swoją drogą trochę mnie tymi piwoniami zaskoczyłaś - myślałam, że Twój nowoczesny ogród nie toleruje takiego rozpasania barw i kształtów.

Agata pewnie dopiero wyjdzie lub ją za głeboko posadziłaś? Już u Ciebie powinny czerowne czubeczki wybijać.
Mój ogród nie jest nowoczesny : ) podstawowe założenie dużo bylin i krzewów kwitnących ograniczonych bukszpanami i trawami oraz formowanymi grabami
A specjalnie dla Bogdzi nowa dekoracja w donicy podświtlanej. Bukszpan włąsnoręcznie przez mnie hodowany od 5 cm kuli. Co ciekawe nóżka rośnie z nim W sobotę czeka go strzyżenie.

bardzo dorodny okaz i pięknie całość się prezentuje ja mojej jeszcze nie podłączyłąm, chociaż w domu już sprawdzałam jak świeci

super Marzenko!!
Ogród coli 08:41, 23 mar 2012

Do góry
Kupiłam sobie wczoraj cebulki, w weekend posadzę

Mój kawałek raju 08:38, 23 mar 2012

Do góry
Nooooo,super ,700 to dobra liczba,ale są wyższe ,jeszcze lepsze ,więc czekamy

Pogaduchy skowronków 07:53, 23 mar 2012

Do góry
Duuuuuuużo takiego właśnie

życzę wszystkim skowronkom
U mnie świeci już od rana
Początki w Kruklandii 06:52, 23 mar 2012

Do góry
Marzenko to maluszki

Dla porównania popatrz na schodek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies