Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród to moje szczęście. 13:32, 27 sty 2012

Do góry
Juki rozmnażam przez podział kłączy! Mam 20 dużych roślin w ogrodzie.
W tym roku wszystkie kwitły A w doniczkach rosną młode gotowe do wysadzenia!
Mój ogród 13:24, 27 sty 2012

Do góry
faktycznie lubisz to co ma w nazwie syberyjska!
Zapomniałam jeszcze napisać, że bardzo podoba mi się altanka i, że twój psiak Misia to jak rodzona siostra mojego Pucka to ten mały
Bonsai i niwaki 13:24, 27 sty 2012

Do góry
czarne sosny bardzo wdzięczne drzewka

jeszcze 2 - 3 lata i prawdziwa ozdoba

czapeczka

w tym przypadku czas niestety płynie bardzo wolno
Mój ogród to moje szczęście. 13:16, 27 sty 2012

Do góry
Z każdym rokiem jest więcej roślin. Ostatnio mam wrażenie, że już nie ma gdzie tego sadzić. Dobrze, ze obok rośnie las! Tam będę przesadzać rośliny które będą usuwane z ogrodu. Już się nie mogę doczekać!

Bonsai i niwaki 13:00, 27 sty 2012

Do góry
wycinka materiał do pracy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:59, 27 sty 2012

Do góry
ale mimo to uroczo wygadają w tej donicy oj masz rację z tą satysfakcją

a to moje powojniki na ten mroźny dzisiejszy dzień

blue angel

warszawska nike

nn

mazury
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 12:59, 27 sty 2012

Do góry
Ach, jakie dzisiaj piękne słoneczko u nas świeci. Idę po zakupy i przejść się trochę przy okazji.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 12:30, 27 sty 2012

Do góry
Aksamitki mam ze swojego siewu 2 rodzaje,a teraz kupiłam nowości,nie pamietam nazw,poszukam zdjęcia i wstawię.

Uploaded with ImageShack.us

Mój mały raj na ziemi :) 12:29, 27 sty 2012

Do góry
Mój mały raj na ziemi :) 12:26, 27 sty 2012

Do góry
dzisiaj w ogrodzie

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 12:16, 27 sty 2012

Do góry

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 12:03, 27 sty 2012

Do góry
Nie usuwaj Aniu,z pełnych mam żółte i bordowe,poszukam zdjęcia zaraz.Z paczki wysianej w ubiegłym roku ma być miks kolorów,ale z tym to różnie bywa.Te giganty chyba 3 metrowe miały byc pełne,a wszystkie były pojedyńcze.

Rajski ogród Ani 11:53, 27 sty 2012

Do góry
Wpadłam na przerwę w pracy i zaraz przypędziłam przywitać się z Wami i cóż się okazuje? że czarowanie słoneczka pomogło, jest słonecznie i u Was też ale mróz trzyma, rano było -14, a teraz jest -10 Musze wskoczyć do ogrodu i posprawdzać czy wszystko jest w porządku i jakaś roślinka nie potrzebuje dodatkowej czapeczki, bo śniegu jak na lekarstwo
Jeśli starczy mi czasu przed drugą zmianą to wpadnę jeszcze pogadać, jeśli nie to to do zobaczenia wieczorkiem

Pogaduchy skowronków 11:48, 27 sty 2012

Do góry
Witam z mrożnego Iwonicza, rano było -18C. Teraz fajne słoneczko i mrozne powietrze. Ptaszki przylatują do stołówki i trzeba uzupełniać karme.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:43, 27 sty 2012

Do góry
I znów te piękne dzwoneczki
Malwy są chyba tylko dwuletnie....liczę, że się może wysiały same, bo w zeszłym roku posadziłam dwie sadzonki. Specjalnie ich nie ścinałam.. I czy będą dalej takie pełne..nie mogę się doczekać lata. Jak się nie obrazisz to pochwalę się moimi rózyczkami-malwami na twoim wątku... Jak przeskadza to szybciutko usunę Już wiem jak to się robi... Jak się dużo rozsieję ,będę rozdawać, bo wyrzucić będzie szkoda... Zrobiłam poletko z naparstnicami i też się rozsiały po calym ogrodzie...

I nie powiem, żeby to urosło małe.... a kupiłam sadzonki w takich najmniejszych doniczkach...
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:35, 27 sty 2012

Do góry

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:26, 27 sty 2012

Do góry
Aniu,też podobają mi się takie ogrody wystrzyżone na wszystkie strony,ale wolę je oglądać u innych.Osobiście lepiej czuję się w takim najzwyklejszym,prawie,że wiejskim stylu.

Ostatniego lata miałam takie gigantyczne malwy ze swojego siewu,ale poszły na kompost,korzenie rozłaziły się na pół działki.W tym roku będę miała pełne,one są dużo mniejsze i mniej ekspansywne.

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 11:19, 27 sty 2012

Do góry
asc napisał(a)
Piszesz, że masz wzdłuz ściezki 100 odmian liliowców??? A ścieżka jak jest długa???? Patrząc na rozmiar działeczki to raczej nie za dużo tych metrów.
To dla mnie bardzo dobra wiadomosć, bo ja też zauroczona liliowcami posadziłąm wzdłuż ścieżki kilka odmian..... i na więcej sobie nie pozwoliłam, bo za gęsto...... próbuję się pilnowac przed moim grzechem głównym... "zagęsto i wszystko". WIec może się jeszcze coś zmieści..

Aniu, moja droga, ja mam 100 liliowców w ogóle, a nie w tym moim szpalerku. W szpalerku będzie mniej więcej połowa. Inne siedzą w innych częściach ogrodu. Wszędzie, gdzie tylko się zmieszczą. NIe wiem, co to będzie, jak się to wszystko porozrasta w kępy.

O, na przykład tutaj też rosną liliowce, pod rugiej stronie domu, pod mniejszym dębem.

A tutaj same powysiewały się kosmosy, dziewanny... Trzeba będzie to wszystko trochę "uczesać". W tle duża kępa pachnącego oregano...

...na którym lubią siadać motyle, pszczoły i rozmaite inne brzęczydła.
Driakiew - Scabiosa 11:16, 27 sty 2012

Do góry

Scabiosa caucasica Gudrun /driakiew kaukaska/

Kwitła nawet po przymrozkach, fotka z 28 grudnia

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:10, 27 sty 2012

Do góry
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies