Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

IPM Essen 2012 14:40, 28 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Różne róże, to tylko maluteńki procent

Boziuniu, jakie boskie róże !!!

Danusiu, czy znasz nazwy tych dwóch?
Ciekawe czy są dostępne w Polsce... ?
Nadzieja na spełnienie marzeń 14:37, 28 sty 2012

Do góry
Sylwia, pewnie masz mnie już dość...

Tą czerwoną linia narysowałam "ścieżkę", która do tej pory chodziliśmy "na tyły" - tak jest najkrócej i najwygodniej, nie trzeba nic omijać...

Może by ten zielony półokrąg ściąć na rogu...

O, po drugiej stronie super, nawet nie zauważyłam!!!

Sylwuś, chylę czoła przed twoja cierpliwością...
Rododendronowy ogród. 14:35, 28 sty 2012

Do góry
Bogdziu, w takim razie wszystko już jasne. Te nasze to jednak kopciuszki. Dobrze je rozpoznaliśmy w atlasie.
Dzięki ci bardzo Pozwolę sobie dla porównania wkleić zdjęcie moich mieszkańców spod dachu.

Ogrodnik mimo woli 14:19, 28 sty 2012

Do góry
A tak mój pies prosi Pana o wyjście na spacer:

Bierz Pan czapkę bo mróz na dworze i lecimy.....

No i polecieli

Nadzieja na spełnienie marzeń 14:15, 28 sty 2012

Do góry
Rozwiązanie przy tarasie......

Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 14:01, 28 sty 2012

Do góry
Bogdzia, Witaj... kolejne fotki wiosenne dla poprawy humoru.. choć słońce teraz świeci jak wiosną.

Finka, Wandziu , już doceniłem urok tej hosty. Za jakiś czas robię zamówienie w jednym sklepie i ją na pewno zakupię.

Rododendronowy ogród. 13:49, 28 sty 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Bogdziu, czy to faktycznie są makolągwy. U nas co roku pod dachem wiją sobie gniazdko takie właśnie ptaszki, które po obejrzeniu atlasu ptaków ochrzciliśmy mianem "kopciuszków". A wyglądają identycznie. Charakterystyczne dla nich jest to, że aby w końcu wyekspediować małe z gniazda, rodzice siędzą w pobliżu i je głośnoe nawołują całymi godzinami. Ten dźwięk jest bardzo ostry i czasem bywa denerwujący, ponieważ te nasz akurat mają gniazdo nad tarasem.
I już teraz nie wiem, czy są to kopciuszki, czy makolągwy. A może to różne nazwy dla tego samego ptaszka?

Piszesz że oglądaliście album i że sobie ochrzciliście, no to dwie różne rzeczy bo jak ktoś chrzci to sam nadaje imię i wtedy może nadac jakie chce a jak na podstawie albumu to jednak juz nie ma dowolności. Te dwa ptaki są zupełnie do siebie niepodobne. Załączam zdjęcia z książki p Andrzeja Kruszewicza- dyr ZOO w Warszawie . Książka ma tytuł ,,Ptaki Polski". Porównaj bo są z podpisami.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:32, 28 sty 2012

Do góry
Prawie nic nie ruszałam ze starych nasadzeń , jedynie przesunęłam trawę Variegatus i dostawiłam rośliny .... Wszystko widoczne być powinno i każda roślina opisana .....Hortensja nie jest niebieska tylko biała (nie sugeruj się tym kolorem)

ogrodoweimpresjejolki 13:31, 28 sty 2012

Do góry
W przyszłym roku chciałabym Wam pokazać moją kolekcję hortensji, ale czy mi bedzie dane ???

[/img]

Ogródek Hanusi po zimie 13:29, 28 sty 2012

Do góry
Niestety,wtedy kiedy byłam na wycieczce padł mi aparat.Nie zrobiłam zdjęć batalionom,a mają tam niezłą kolekcję.Coś około200 sztuk.Ale i tak wolę podglądać ptaki w naturze.
Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 13:28, 28 sty 2012

Do góry
Witaj Igor!
PIĘKNA KOLEKCJA. Wszystkie zdjęcia żurawek zamieść w osobnym wątku w portretach roślin!!!
Powodzenia w kolekcjonowaniu!!!

A ja polecam piękną Funkię 'Pandora's Box', to moja ulubiona "hosteczka", ma ciemnofioletowe kwiaty.
Nadzieja na spełnienie marzeń 13:20, 28 sty 2012

Do góry
Sylwia, mam tylko stare zdjęcia z okresu kładzenia kostki

Jak się cofniesz stronę lub 2 to będziesz widzieć jak rozwiązałam prawą stronę (tu na zdjęciach to akurat lewa) - ścieżka o garażu, potem kostką wzdłuż domu i dalej tak jak rysowałam. Nie wiem czy tego koła trzy tarasie nie przesunąć aby nie "przeszkadzało" w przejściu...

Widać po tych zdjęciach mniej więcej o co biega?

Jak coś niewyraźnie wytłumaczyłam to pisz - bo sama już się gubię...
Zielony Punkt - ogród Finki 12:53, 28 sty 2012

Do góry
Przemku, u mnie w ogrodzie zimuje pierwszy sezon, ale w doniczkach w punkcie sprzedaży zimował ubiegłej zimy bardzo dobrze. Byłam wczoraj w ogrodzie je podejrzeć i wyglądały rozety na zdrowe, nie zgniły, więc nie powinno być kłopotu. Musiałam je przysypać, bo u nas nie ma śniegu, a teraz duże przymrozki - wiadomo wyż z Rosji.

W nocy temperatura przy gruncie -14 stopni (mamy termometr min-max, więc pomiar dokładny, słupek rtęci zatrzymuje się na najniższej ,a drugi na najwyższej dobowej temperaturze, potem trzeba skasować i robi następne pomiary - bardzo przydatna rzecz), niestety jak juz wspomniałam bez śniegu, a niektóre rośliny zwłaszcza w tunelu sobie po prostu rosną! No teraz to przestaną, ale zielone są jak trawa na wiosnę !!! W ruch poszła włóknina i cieniówka i wszystko zabezpieczone, ale sie nalataliśmy z tym wszystkim.

Wieczorem faworkowe szaleństwo !!! Obiecałam dzieciom !!! Haniu , to chyba Ty wrzucałaś ubiegłej zimy zdjęcie z faworkami?

A dziś piękne słońce - 2 , tylko wyjść mi się jakoś nie chce. Za to wrzuta kilku zdjęć z tego tygodnia.

Było ciepło, więc nic dziwnego, że u Oczarów już zaczęły pękać pąki kwiatowe...

Wrzosowisko wciąż zachwyca kolorami

i oczko

10 dniowy bałwan, głowa mu odpadła po zeszłotygodniowej odwilży,a wkoło walają się jego nos, oczy, guziki i kapelusz z wiaderka . Po nim widać ile śniegu było, niestety nic nie zostało. Rośliny bez kołderki snieżnej

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 12:49, 28 sty 2012

Do góry

Picea abies (świerk pospolity) Czadeczka
Mój przyszły ogród 12:26, 28 sty 2012

Do góry
Iwciu,
co do schodów z tarasu - zrobiłabym albo jedne na środku, a z boków te małe skarpy (ale to jest niepraktyczne rozwiązanie, takie małe skarpy), albo po obu bokach i oddzielone na środku donicą bez dna, wymurowaną i w kolorze elewacji domu. W niej może być małe źródełko, mogą być dosadzane kwiaty sezonowe, może być kompozycja z zimozielonych, co tam chcesz.
co do widoku z okien salonu, a zwłaszcza z tego dużego - on się nie skończy na granicy tarasu, ten widok to przede wszystkim rabaty przy granicy działki i tu powinnaś się skupić na kompozycji "zawsze ładnej".
a co do kształtu rabat i warzywnika, to mozna na przykład tak:

albo tak:

potrzebowałabyś Iwciu, rysunków w skali, choćby na kartcę w kratkę, bo z tych trudno się zorientować w wymiarach
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:13, 28 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!

Ogrodnik mimo woli 12:04, 28 sty 2012

Do góry
Niestety berło słusznie należy się Bogdzi za fotografie i za wiedzę, potem mojemu M (jastrzębia on wypatrzył, ja tylko miałam aparat na biurku więc ja cykałam ) i on też robi foty ....... i pozostało sie trzecie miejsce.... też pudło medalowe..pakuję się na nie za umieszczanie zdjęć na formu. A co I czekamy na kolejnych fotomaniaków..... już takich widziałam na ogrodowisku
Berła rozdane.... hymn odśpiewany... i wracam do tego co zwykle.
Dzieki Igorku za uznanie dla mojego perukowca A to podziękowanie od niego A raczej od niej, bo to dziewczynka Młoda dama
A to on.... pan perukowiec...niestety strojny tylko na czubku.... może ma też za dużo cienia.. gdyby był taki jak dama, to nic tylko zagwizdać

Iglaki - ulubione gatunki 12:01, 28 sty 2012

Do góry
Sebuś na tej samej zasadzie można powiedzieć że świerk Inversa się nie podoba, a ciekawy jest przecież. Są formy jeszcze bardziej nieregularne, jak taki Picea abies Formanek, a w nich właśnie najciekawsza jest nieregularna forma.
Ale masz rację to wszystko kwestia wyboru, jeden lubi regularne formy, a inny poszukuje form udziwnionych. Wspomniana wyżej Thuja Filiformis może być cudacznym motywem, moża też strzyc ją i prowadzić w bardziej uporządkowanej formie.

A jeśli ktoś potrzebuje na rabacie wśród całego ładu kształtów czegoś co przyciągnęłoby wzrok inną formą .... wówczas może na sztamie koeranka zupełnie inna niż o niej myślisz .....
Abies koreana Ice Breaker
Moja jeszcze malutka, ale zapytajcie wujka google

Rododendronowy ogród. 11:44, 28 sty 2012

Do góry
A teraz dla Ani

No niestety takie przykre sceny też się uda czasem zobaczyc.
Rododendronowy ogród. 11:40, 28 sty 2012

Do góry
No jestem Jolu i wstawiam.

To jest samiec makolągwy.

A to rudzik. Czy to któryś z Twoich?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies