Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To właśnie tu 13:58, 19 sty 2012

Do góry

Gdybym ją miała (peonię) to by była miss piękności mojego ogrodu, a u Ciebie tych miss-ek dużo wiecej.
Bonsai i niwaki 13:10, 19 sty 2012

Do góry

Czarne sosny każda będzie inna
Bonsai i niwaki 13:07, 19 sty 2012

Do góry
Bliźniaczki mam nadzieję że uda mi się zrobić fajną formę.
Japoński ogródek Anety 12:55, 19 sty 2012

Do góry
anetawi napisał(a)

Ostatnie zdjęcia z lampkami tej zimy.

Teraz to zdjęcie ma swój klimat Szkoda że na święta tak nie było

Podziwiałam Twoje bonzaie Nieźle sobie z nimi radzisz Prezentują się super
Pogaduchy skowronków 12:40, 19 sty 2012

Do góry
Witam Wszystkich Ogrodowiczan. Mam prośbę do znawców ptaszków. Od 2 dni taki przylatuje do mnie na owoce ognika. Kosy też przylatują i je odróżniam, ale tego widzę pierwszy raz. Może Bożenka tutaj zaglądnie, bo zna się na ptakach jak nikt.

Zdjęcia robiłam przez szybę w oknie i nie są za bardzo wyrażne, ale ptaszek jest bardzo płochliwy.
Radosna twórczość Ani 12:27, 19 sty 2012

Do góry
anika napisał(a)
może cosik takiego? Żeby jej już nie przesuwać. Można ją troszkę bardziej płaską zrobić.

Ten projekt jest bardzo fajny.
Podoba mi się propozycja Małgosi z murkiem oporowym w okół ogniska- amfiteatr dookoła ogniska, można w taki murek wpudować ławkę- bardzo malowniczo się prezentuje.
Radosna twórczość Ani 12:18, 19 sty 2012

Do góry
A to mój pierwszy z projektów cały czas mam to założenie w głowie i ciężko jest się go pozbyć Połączyłam dwie fotki, żeby pokazać projektowaną przestrzeń przed domem.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:11, 19 sty 2012

Do góry
Gabi- 6-7 godzin słońca wystarczy dla Renhy Vanille Fraise .
Natomiast przy tych pięciu w cieniu wykreśl Sundae Fraise/ Rensun, ona też lubi słońce .

Chciałam jeszcze Wam pokazać taki prosty sposób na zaoszczędzenie sobie pracy z ciągłym podlewanie hortensji ogrodowych .
Nazywam to nawadnianiem butelkowym .
Jest to zwykła butelka po napojach, najlepsza dwulitrowa .
Szyjkę butelki wbijamy w ziemię przy hortensji ,odcinamy dno i lejemy wodę .
Pobiera ona ją stopniowo i nie musimy ciągle biegać z wężem lub wiaderkami .
Ja początkowo nie odcięłam dna ,tylko napełnioną butelkę wbijałam w ziemię, ale to nie był zbyt dobry pomysł. Trudno taką butelkę wbić w ziemię i do napełniania trzeba ją wyciągać. Lepszym sposobem jest butelka bez dna, którą napełniamy bez problemów .
Może nie wygląda to zbyt ładnie, ale jeśli dobrze ją ukryjemy za krzakiem, to jej praktycznie nie widać .
Tu jest butelka z dnem

Tu z prawej strony widać butelkę, ale przy większym krzaczku już tak się w oczy nie rzuca .

Tu jest butelka bez dna z prawej strony
Ogród w Tarnowie 12:10, 19 sty 2012

Do góry
W nawiązaniu do artykułu E.Berlickiej o paprociach, również polecam je do swoich ogrodów ale takie, które nie są zbyt ekspansywne chyba, że mamy dużo miejsca. w przeciwnym wypadku ograniczamy ich rozrost. Moje paprocie Adiantum stopowe praktycznie nie wymagają żadnej opieki, jedynie to ścinam krótko na zimę.

To właśnie tu 11:54, 19 sty 2012

Do góry
Nie jest , aż tak źle.
Ja nie przepadłam

U Justyny 11:16, 19 sty 2012

Do góry
tyna napisał(a)
jest pięknie......taką zimę lubię....muszę Wam to pokazać
małe fragmenty ogrodu....detale, które bardzo cieszą...
w wersji słonecznej, ale też wietrznej i śniegowej

Rewelacyjne zdjęcia
To właśnie tu 10:57, 19 sty 2012

Do góry
Dziękuję Wszystkim, którzy przyjęli moje ogrodowe zaproszenie.

Przedogródek Agniechy973 10:49, 19 sty 2012

Do góry
Wrzucam pierwsze przemyślenia co do projektu ogrodu. Nakreśliłam kilka istotnych kwestii.

Na czerwono zaznaczyłam trasy, które muszą być przejezdne na naszym podwórku. Wszędzie pasuje z wyjątkiem miejsca, gdzie miało być przewężenie i pergola. Na pewno byłoby ślicznie, gdyż zamknęłoby to prześwit na dalszą część terenu, byłoby przytulniej, ale tam musi jeździć traktor, bo dalej na wprost jest pole, no i pod szopkę przejazd musi być.

1. Tą część podjazdu też musimy wziąć pod uwagę jeśli chodzi o nasadzenia, tzn. część od bramy do skarpy, ze skarpą włącznie. Musi być tam możliwość przejścia na piechotę w dalszą część działki, więc albo przerwa w nasadzeniach, albo kamienie wkopane nieregularnie w formie ścieżki.

2. Te nasadzenia przerwałabym w połowie ze względów praktycznych - objeżdżanie lub obchodzenie całego kawałka nie wchodzi w grę.

3. Niestety te nasadzenia (wykreskowałam) nie mają szans się utrzymać. Wiem, że byłoby to ładne wykończenie, ale nie da rady - to jest trasa użytkowa do piwnicy i tu nikt nie będzie omijał kwiatków . Tu też przywożą i zwalają węgiel i drzewo na zimę do piwnicy. I tak boję się o nasadzenia po lewej od schodów, ale te może jakoś przegłosuję. Ja po prostu nie mogę ograniczyć moich chłopaków do chodzenia ścieżkami, u nas jest wolność i swoboda

Aha, co robić z tą zaplanowaną przesłoną od strony drogi? Miały być sosny. Jak się osłonić przy tych nasadzeniach? Czy ta rabata przerwana przeze mnie na pół wystarczy?

Nasadzenia przedogródka podobają mi się bardzo, pomysł pofalowana rabat fantastyczny. Dopracujmy go wspólnie, proszę.

Dziś nie mam czasu na prowadzenie wątku, za chwilę znikam. Zostawiam temat do przemyśleń, może coś komuś zaświta. DZIĘKI za pomysły i podpowiedzi.

Jeszcze będę dręczyć temat nasadzeń przed bramą, ale tam mi się źle linia narysowała. Innym razem. Znikam, może przy konsumpcji obiadu coś poczytam.

Nasz mały raj na ziemi :) 10:45, 19 sty 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
a to już zabawa kompletna

Teraz to zaszalałaś

Powiem Ci że zastanawiam się czy rzeczywiście tego kącika z ławeczką tak nie otworzyć od strony bramki wejściowej... W moim przypadku zrobił się taki tunel a u Ciebie teraz fajnie to wygląda
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:36, 19 sty 2012

Do góry
magja_ napisał(a)

Czemu Rh nie kwitnie???
Moja mama kupiła go ponad 5 lat temu i ani razu jej nie zakwitł. Nawet nie pamięta koloru kwiatów.
Dodam jeszcze, że przez te pare lat mało co urósł.
Czy da się go jeszcze uratowć ???

Musiałabym miec zdjęcie pąków.
A tak coś mi się wydaje że nie kwitnie bo to cud że żyje! Grzechy główne - trawsko i kamienie na korzeniach. Wiosną wybierzcie mu nowe stanowisko lub usuńcie trawę w promieniu pól metra od podstawy pnia minimum. /jak będzie taka pogoda jak teraz to można już pod koniec marca go ruszyć/- worek kwaśnej ziemi /torfu wysokiego/ + jeśli macie dostęp do obornika to i obornik /kupiłabym nawet jeden worek bo mu sie należy / wyściółkować i już. Jeśli się zastosujesz - w czerwcu będzie już gęściutki a przyszłą wiosną zakwitnie. W tym roku raczej nie nawoź go - wygląda jakby dostawał jakiś nawóz który mu nie służył, zależy wszystko od tego co mu tam umieszasz pod korzenie.
Powodzenia

No że trawsko nie powinno rosnąć to wiem, ale nie wiedziałam, że aż tak szkodzi. Z kamieniami nie pomyślałam a faktycznie korzenie rh są płytko. Nie wiem czym nawożony i czy w ogóle.
To nie mój ogródek i odkąd mam swój to w ogóle tam nie zaglądam, ale szkoda mi biedaka...
Ja mam narazie dwa Rh i mają się dobrze, dlatego myślę....że zaopiekuję się i tym. O ile dostanę go w prezencie
Wielkie dzięki za pomoc!!!!
Ogród w cieniu brzozy 10:34, 19 sty 2012

Do góry
Zbigniewie przejrzałam Twoją wizytówkę, bujnie kwitną u Ciebie rośliny, napisz ilu letnią masz piwonię drzewiastą, zastanawiam się kiedy moje tak urosną. Zainteresowały mnie postrzyżyny jałowca - na wiosnę będę swojego trochę młodszego przycinać.
Zainteresował Cię murek, więc pokażę ten, który mam w dolnej części ogrodu - zdjęcia z grudnia.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:59, 19 sty 2012

Do góry
Elfik- Silver Dollar mam od trzech lat i nie jest wysoka, obecnie ma może z 60 -70 centymetrów .
Myślę ,że nie będzie duża, ale czytałam że docelowo ma mieć do 3 metrów .

Ania (monteverde)- pokrój ma rzeczywiście zwarty , chętnie i obficie kwitnie, ale myślę ,że te trzy metry to przesada .

Ewa- hortensje można sadzić z innymi krzewami .U mnie na rabacie z bukietowymi rośnie Ośnieża i krzewuszka, a jesienią dosadziłam budleje o ciemnych, granatowych kwiatach dla kontrastu.
Znalazłam zdjęcia z 2008 r. i tu z prawej strony widać krzewuszkę, a za nią ośnieżę .

Tu rok 2010 z tyłu rabaty widać krzewy

Tu też 2010r.

Tu 2011r.

Tu widać budleję -tylko trzeba uważnie patrzeć , albo okulary założyć

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 08:55, 19 sty 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Czemu Rh nie kwitnie???
Moja mama kupiła go ponad 5 lat temu i ani razu jej nie zakwitł. Nawet nie pamięta koloru kwiatów.
Dodam jeszcze, że przez te pare lat mało co urósł.
Czy da się go jeszcze uratowć ???

Musiałabym miec zdjęcie pąków.
A tak coś mi się wydaje że nie kwitnie bo to cud że żyje! Grzechy główne - trawsko i kamienie na korzeniach. Wiosną wybierzcie mu nowe stanowisko lub usuńcie trawę w promieniu pól metra od podstawy pnia minimum. /jak będzie taka pogoda jak teraz to można już pod koniec marca go ruszyć/- worek kwaśnej ziemi /torfu wysokiego/ + jeśli macie dostęp do obornika to i obornik /kupiłabym nawet jeden worek bo mu sie należy / wyściółkować i już. Jeśli się zastosujesz - w czerwcu będzie już gęściutki a przyszłą wiosną zakwitnie. W tym roku raczej nie nawoź go - wygląda jakby dostawał jakiś nawóz który mu nie służył, zależy wszystko od tego co mu tam umieszasz pod korzenie.
Powodzenia
Mexico City 08:54, 19 sty 2012

Do góry
Acolman c.d.
Nasz przydomowy ogródek 08:49, 19 sty 2012

Do góry
Zima zawitała - może tylko na chwilę ? Pstryknąłem tak na pamiątkę (zdjęcia kiepskie bo słoneczka brak) Zapowiadają znowu ocieplenie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies