Dzięki Milenko za propozycję. Jeśli mój krzaczek nie będzie zbyt szczęśliwy to chętnie skorzystam. A poniżej zdjęcia kwiatów, które zerwałam zeszłego roku z krzewu "matki".
I na koniec widoczek na rabatę do przeróbki i na podjazd. Obok tego słupa po obu stronach chciałabym posadzić jakiś żywopłot do 2 metrów wysokości. Nie wiem, czy zdecydować się na tuję Kórnik, skoro jest już posadzona tam dalej po lewej od garażu, czy wybrać coś innego...
Skarpa ma być przedzielona na pół schodkami, mniej więcej tu gdzie róg domu. Nie wiem jeszcze czym ją obsadzimy, ale trzeba to zrobić na pewno. Problem w tym, że drzewa rzucają dużo cienia, także muszą być to roślinki lubiące cień ( myślałam o czymś zimozielonym, np. mikrobiota syberyjska, ale nie wiem, czy zdecydować się na jeden gatunek czy na kilka, dołożyć np. runiankę lub barwinek czy też kopytnik ). Może macie jakiś pomysł ?
Po zejściu ze skarpy ma być już trawnik i teraz pytanie numer jeden, czy trawa będzie rosła w takich warunkach ???
tam były kiedyś mega chaszcze, a ja sobie wymyśliłam, że powiększę sobie teren Mam olbrzymie wątpliwości, czy to wogóle ma sens, bo wczoraj spędziłam 2,5 godziny grabiąc liście z malutkiej powierzchni za tą skarpką :
Skarpka pewnie też do zmiany, bo obsadziłam ją kilkoma rodzajami jałowców plus golteria, runianka i inne niskie roślinki. Trochę misz masz znowu
no i ta piaskownica i huśtawki tak nie bardzo w tym miejscu ...
Tak zakwitła Bogdziu ale miała pryszcz nie kwiat, za mocno wypędziła miłego wieczoru Bogdziu
A dzisiaj przyszły zakupy od Królika, olbrzymi karton mieczyków, liliowców, lilii, anemonów , piwonii i różności wyjęłam mieczyki z kartonu, wyszła cała reklamówka z Tesco
ale nie popisali się z pakowaniem w takim stanie kurier oddał mi paczkę
dzisiaj w Lidlu kupiłam taka fajna płachtę na pracę z doniczkami i na przygotowywanie nasadzeń, aby nie nabrudzić na tarasie czy stole i takie płotki ochronne, co by mój jamnik nie podsikiwał roślinek
były jeszcze krótkie kalosze i długie, tunel foliowy niski pod wysiewy i inne fajne rzeczy do ogrodu, kalosze krótkie chciałam kupić ale nie było małych rozmiarów tylko 37-39, a tunel foliowy dla mnie za duży, bo miał 2X5m, była mini szklarenka, ale to już cena powyżej 100zł
a ja myślałam, że dużo kupuję!!! świetne zakupy, ale będzie pięknie Aniu, jak wszystko zakwitnie
bardzo fajna mata do pracy z roślinami; poczytałam, co nieco o załadowaniu w donice, w sobotę za to się wezmę
Tak zakwitła Bogdziu ale miała pryszcz nie kwiat, za mocno wypędziła miłego wieczoru Bogdziu
A dzisiaj przyszły zakupy od Królika, olbrzymi karton mieczyków, liliowców, lilii, anemonów , piwonii i różności wyjęłam mieczyki z kartonu, wyszła cała reklamówka z Tesco
dzisiaj w Lidlu kupiłam taka fajna płachtę na pracę z doniczkami i na przygotowywanie nasadzeń, aby nie nabrudzić na tarasie czy stole i takie płotki ochronne, co by mój jamnik nie podsikiwał roślinek
były jeszcze krótkie kalosze i długie, tunel foliowy niski pod wysiewy i inne fajne rzeczy do ogrodu, kalosze krótkie chciałam kupić ale nie było małych rozmiarów tylko 37-39, a tunel foliowy dla mnie za duży, bo miał 2X5m, była mini szklarenka, ale to już cena powyżej 100zł
wow, ale bym chciała tak móc poszaleć! Teraz nic tylkoposadzić i czekać na kwiaty. Pozdrawiam ciepło
no właśnie Milenko, posadzić TO JESZCZE NIE WSZYSTKO, dzięki za odwiedzinki i również pozdrawiam
wow, ale bym chciała tak móc poszaleć! Teraz nic tylkoposadzić i czekać na kwiaty. Pozdrawiam ciepło
Wróciliśmy! Zimno tutaj, brr, ziemia nadal zmarznięta... szaro i buro, słońca niet - wiosno przybywaj!
Na początek fotka, reszta w poniedziałek. Jeszcze mam urlop Idę spać
Młoda (w mojej spódnicy obok mega rozplenic japońskich (chyba). Kto chętny - mogę przesłać nasionka - świeżo zebrane Tam się wysiewają bez problemu, więc może i u nas wyrosną? Zamierzam sama wyciać
Postanowiłam jednak wkleić zdjęcia mojego przyszłego ogrodu i coś o nim opowiedzieć
Działka ma ok.16 arów, z czego mniej więcej połowa jest w drzewach liściastych ( głównie olszyna, kilka lip i jesionów i jeden kasztan ). Tak to wygląda na mapce :
a tak domek w realu :
po lewej stronie od garażu posadziliśmy tuje Kórnik :
a tutaj tył domu i moja zmora czyli skarpa, która powstała po nawiezieniu ziemi w celu podniesienia terenu :
przed tymi drzewami chciałabym zrobić rabatę, żeby nie widzieć tej skarpy, która wygląda tak :
( masakra, prawda ? w tym roku chcemy to wszystko wyrównać przynajmniej, a docelowo coś tam posadzić):
Bogusiu Ty jesteś dla mnie dobrym dopingiem na hodownie własnych roslinek. Pikowanie w przyszłym tygodniu i kolejne wysiewy
Dzisiaj jeden z moich parapetów wyglada tak