Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Biało-Fiolet 14:55, 09 mar 2012

Do góry
Dzięki Milenko za propozycję. Jeśli mój krzaczek nie będzie zbyt szczęśliwy to chętnie skorzystam. A poniżej zdjęcia kwiatów, które zerwałam zeszłego roku z krzewu "matki".
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:47, 09 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
a to moje uszczykiwane sosny, po prawej; to tu powstaje cała nowa sceneria

Sosny wyglądają jak pinie

Piękny zakątek będzie!
zielonastrefa 14:41, 09 mar 2012

Do góry
I jeszcze moje clematisy

W tym roku mam dostać od mojej siostry sadzonki jej clematisów. Będzie się działo bo ona kupiła ich aż 20 odmian!
Mój ogród w cieniu drzew 14:41, 09 mar 2012

Do góry
I na koniec widoczek na rabatę do przeróbki i na podjazd. Obok tego słupa po obu stronach chciałabym posadzić jakiś żywopłot do 2 metrów wysokości. Nie wiem, czy zdecydować się na tuję Kórnik, skoro jest już posadzona tam dalej po lewej od garażu, czy wybrać coś innego...

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 14:39, 09 mar 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Bogusiu Ty jesteś dla mnie dobrym dopingiem na hodownie własnych roslinek. Pikowanie w przyszłym tygodniu i kolejne wysiewy
Dzisiaj jeden z moich parapetów wyglada tak

Te zielone poduszeczki to lobelia

Lobelia piękna,aż szkoda takiej poduchy dzielić.....a to na dole z lewej to co?
zielonastrefa 14:39, 09 mar 2012

Do góry
Moje pnącza. Winobluszcz trójklapowy wyhodowałam sama z nasion
Mój ogród w cieniu drzew 14:35, 09 mar 2012

Do góry
i dalej, tutaj ciąg dalszy mojej zmory :

i od drugiej strony

Skarpa ma być przedzielona na pół schodkami, mniej więcej tu gdzie róg domu. Nie wiem jeszcze czym ją obsadzimy, ale trzeba to zrobić na pewno. Problem w tym, że drzewa rzucają dużo cienia, także muszą być to roślinki lubiące cień ( myślałam o czymś zimozielonym, np. mikrobiota syberyjska, ale nie wiem, czy zdecydować się na jeden gatunek czy na kilka, dołożyć np. runiankę lub barwinek czy też kopytnik ). Może macie jakiś pomysł ?

Po zejściu ze skarpy ma być już trawnik i teraz pytanie numer jeden, czy trawa będzie rosła w takich warunkach ???

tam były kiedyś mega chaszcze, a ja sobie wymyśliłam, że powiększę sobie teren Mam olbrzymie wątpliwości, czy to wogóle ma sens, bo wczoraj spędziłam 2,5 godziny grabiąc liście z malutkiej powierzchni za tą skarpką :

Skarpka pewnie też do zmiany, bo obsadziłam ją kilkoma rodzajami jałowców plus golteria, runianka i inne niskie roślinki. Trochę misz masz znowu

no i ta piaskownica i huśtawki tak nie bardzo w tym miejscu ...

Pszczelarnia 14:33, 09 mar 2012

Do góry
Joanka napisał(a)

Nie, już nie zwiedzamy.
Popatrzcie, co dziś mi się dostało? Była z wizytą nieoczekiwaną (a jakże miłą) moja starsza siostra, siostrzenica i starający się kawaler .

Pszczółko, ale oryginalny prezent
Sama bym chciała

Wiedziała dziewczyna co cioci podarować Wróć ! I starsza siostra i starający się kawaler !
Mój kawałek raju 14:28, 09 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Tak zakwitła Bogdziu ale miała pryszcz nie kwiat, za mocno wypędziła miłego wieczoru Bogdziu

A dzisiaj przyszły zakupy od Królika, olbrzymi karton mieczyków, liliowców, lilii, anemonów , piwonii i różności
wyjęłam mieczyki z kartonu, wyszła cała reklamówka z Tesco
ale nie popisali się z pakowaniem w takim stanie kurier oddał mi paczkę

dzisiaj w Lidlu kupiłam taka fajna płachtę na pracę z doniczkami i na przygotowywanie nasadzeń, aby nie nabrudzić na tarasie czy stole
i takie płotki ochronne, co by mój jamnik nie podsikiwał roślinek
były jeszcze krótkie kalosze i długie, tunel foliowy niski pod wysiewy i inne fajne rzeczy do ogrodu, kalosze krótkie chciałam kupić ale nie było małych rozmiarów tylko 37-39, a tunel foliowy dla mnie za duży, bo miał 2X5m, była mini szklarenka, ale to już cena powyżej 100zł

a ja myślałam, że dużo kupuję!!! świetne zakupy, ale będzie pięknie Aniu, jak wszystko zakwitnie
bardzo fajna mata do pracy z roślinami; poczytałam, co nieco o załadowaniu w donice, w sobotę za to się wezmę
Mój kawałek raju 14:27, 09 mar 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)

Tak zakwitła Bogdziu ale miała pryszcz nie kwiat, za mocno wypędziła miłego wieczoru Bogdziu

A dzisiaj przyszły zakupy od Królika, olbrzymi karton mieczyków, liliowców, lilii, anemonów , piwonii i różności

dzisiaj w Lidlu kupiłam taka fajna płachtę na pracę z doniczkami i na przygotowywanie nasadzeń, aby nie nabrudzić na tarasie czy stole
były jeszcze krótkie kalosze i długie, tunel foliowy niski pod wysiewy i inne fajne rzeczy do ogrodu, kalosze krótkie chciałam kupić ale nie było małych rozmiarów tylko 37-39, a tunel foliowy dla mnie za duży, bo miał 2X5m, była mini szklarenka, ale to już cena powyżej 100zł

wow, ale bym chciała tak móc poszaleć! Teraz nic tylkoposadzić i czekać na kwiaty. Pozdrawiam ciepło

no właśnie Milenko, posadzić TO JESZCZE NIE WSZYSTKO, dzięki za odwiedzinki i również pozdrawiam
Kubusiowo 14:27, 09 mar 2012

Do góry
gratuluje 3 setki

Mój kawałek raju 14:25, 09 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

wow, ale bym chciała tak móc poszaleć! Teraz nic tylkoposadzić i czekać na kwiaty. Pozdrawiam ciepło
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:21, 09 mar 2012

Do góry
Wróciliśmy! Zimno tutaj, brr, ziemia nadal zmarznięta... szaro i buro, słońca niet - wiosno przybywaj!
Na początek fotka, reszta w poniedziałek. Jeszcze mam urlop Idę spać

Młoda (w mojej spódnicy obok mega rozplenic japońskich (chyba). Kto chętny - mogę przesłać nasionka - świeżo zebrane Tam się wysiewają bez problemu, więc może i u nas wyrosną? Zamierzam sama wyciać

Mój ogród w cieniu drzew 14:14, 09 mar 2012

Do góry
Postanowiłam jednak wkleić zdjęcia mojego przyszłego ogrodu i coś o nim opowiedzieć

Działka ma ok.16 arów, z czego mniej więcej połowa jest w drzewach liściastych ( głównie olszyna, kilka lip i jesionów i jeden kasztan ). Tak to wygląda na mapce :

a tak domek w realu :

po lewej stronie od garażu posadziliśmy tuje Kórnik :

a tutaj tył domu i moja zmora czyli skarpa, która powstała po nawiezieniu ziemi w celu podniesienia terenu :

przed tymi drzewami chciałabym zrobić rabatę, żeby nie widzieć tej skarpy, która wygląda tak :

( masakra, prawda ? w tym roku chcemy to wszystko wyrównać przynajmniej, a docelowo coś tam posadzić):
Arboretum SGGW w Rogowie 14:10, 09 mar 2012

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:08, 09 mar 2012

Do góry
a to moje uszczykiwane sosny, po prawej; to tu powstaje cała nowa sceneria

Arboretum SGGW w Rogowie 14:06, 09 mar 2012

Do góry
Naprawdę warto tam pojechać

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 13:55, 09 mar 2012

Do góry
Bogusiu Ty jesteś dla mnie dobrym dopingiem na hodownie własnych roslinek. Pikowanie w przyszłym tygodniu i kolejne wysiewy
Dzisiaj jeden z moich parapetów wyglada tak

Te zielone poduszeczki to lobelia
Dwa światy 13:55, 09 mar 2012

Do góry
Dziękuję Irenko

bliżniaczki
Kubusiowo 13:51, 09 mar 2012

Do góry
Gratuluję Gosiu 300 , życzę następnych równie owocnych i wesołych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies