Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Uszkodzona kora drzewa 08:39, 06 sie 2019

Do góry
Damian90 napisał(a)
Witam. Pierwsza sprawa jest taka że nie jestem w stanie wyszukać w internecie na 100% jakie to drzewko. Podejrzewam że jest to wierzba ale nie wiem jaka. Głównym problemem natomiast jest to że mój wspaniały piesek obgryzl korę i lekko zadrapal drzewko. Zabezpieczylem obgryziona część maścią ogrodową. Trochę liści usychalo ale reszta wyglądała naprawdę swietnie. Dzisiaj tj ok 2tyg od incydentu drzewko zmarnialo. Wszystkie liście jakby położyły sie. Boję się że drzewko nie przeżyje. Błagam pomóżcie.

Jeśli obgryzione dookoła to nic z tego nie będzie, bo drzewo nie ma jak przewodzić i uschnie. Jeśli coś zostało, to też nie będzie idealnie, ale może przeżyje.
Wertykulatory 08:33, 06 sie 2019

Do góry
Ola76 napisał(a)
Nie wiem, czy pisze w odpowiednim watku; jesli nie, to prosze admina o przerzucenie posta
Juz za chwileczke przmeprowadzam sie do mieszkania z ogrodkiem. Calkowita powierzchnia terenu zielonego, to wg planow 270m2. Obecnie powierzchnia samego trawnika, to okolo 150m2. Po zalozeniu kilku rabat pewnie zejde do 120m.
Teraz pytanie... Czy przy takiej powierzchni warto zainwestowac w wertykulator elektryczny, czy wystarczy reczny? Wlasnie w obi jest promocja na elektrycznego Boscha AVR 1100 za 150€, reczna Gardena to koszt 45€. Co wybrac? Help!

Ja też bym kupiła elektryczny, od ręcznego wertykulowania bolą ręce.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:24, 06 sie 2019

Do góry
Wczoraj nie dała się sfotografować tak ganiała i galopowała, że nie nadążyłam normalnie. Musi ktoś być do pomocy

Myślę nad zmianą imienia dla kotki
Ogród z wilkiem zamkn. 14:32, 05 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko nabierze nowego wymiaru, gdy drzewa się rozrosną

oj tak mam nadzieję ,że długo nie każą na siebie czekać
dziękuję za odwiedziny

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:12, 05 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poszłam na całość

Łał...zaszalałaś Danusiu przez myśl by mi nie przeszło, że tam tyle jeszcze można zamieścić .
Duże zielone to może niżej szczepiona Umbra, mam trzy po przeciwnej stronie i jedną przy wjeździe.Tylko ile odsunąć się od domu?.
Nie wiem czy nie mam tam za mało miejsca?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:05, 05 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może buk Purpurea Pendula? Ale nie, będzie za pstrokato, lepiej kuliste zielone ale duże.

No właśnie stąd to pytanie, bo ja nie lubię jak mam pstrokato
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:40, 05 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

poleżałabym na tym tarasie eh cudnie
pachnie? taras znaczy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:32, 05 sie 2019

Do góry
Poszłam na całość

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 05 sie 2019

Do góry
Może buk Purpurea Pendula? Ale nie, będzie za pstrokato, lepiej kuliste zielone ale duże.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:27, 05 sie 2019

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Danusiu, zastanawiam się nad wymianą migdałka na coś innego myślisz, że bordowy klon palmowy dałby tutaj radę?

Migdałka wymień, ale niekoniecznie na klona. Coś na pniu powyżej kul.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:30, 05 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dobrze planujesz, obecnie moje ulubione to Vanille Fraise i te bym dała.

Dziękuję, tak zrobię. Jak uważasz ile sztuk? Czy zrobić z nich szpaler wzdłuż płotu czy dać po dwie przy pniu?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:34, 04 sie 2019

Do góry
Masz super pocięte, nie psuj tego, daj piękny grysik granitowy. Będzie "brzytwa".
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 22:33, 04 sie 2019

Do góry
Zaczynamy o 9 tej, albo na którą da się przyjechać. W Grzędach idzie się naokoło, gdyby nie było magazynów postawionych, to nasza działka przez pola połowę drogi a tak idzie się zygzakiem. Zadzwoń, to podwiozę - szkoda nóg na 3 km
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 22:29, 04 sie 2019

Do góry
My podobne zrobiliśmy sami.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:24, 04 sie 2019

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Kochani, poradźcie proszę czym na tej rabacie zastąpić żurawki.
Myślałam o niskich trawach. Strona wschodnia słońce tylko do południa.

Tak gęsto od topiarów że bym tylko grysik dała
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:24, 04 sie 2019

Do góry
brysia napisał(a)
Danusiu, wiem, że nie czasowa jesteś, ale proszę podpowiedz.
Muszę zrobić nową rabatę pod płotem, planuję 3 śliwy wiśniowe Nigra (na środku każdego przęsła), z koroną powyżej płotu, pod nimi chcę hortensje, tylko nie mogę się zdecydować jakie, czy dać Limelight czy Vanille Fraise, kojarzę, że gdzieś polecałaś jakie pasują do Nigry, ale nie mogę znaleźć.

Po drugiej stronie chodnika (pod stodołą) jest szpaler - a raczej będzie, brakuje mi dwóch sztuk- z Anabelle przetykany Gracilimusami, a przed nimi Rozplenice Hamlen i wrzosowisko.

Czy jak dam Vanille, to nie będzie tam za bardzo czerwono?

Cała rabata ma długość 7,3m, a szerokość 2,5m - szmata tymczasowo, żeby mi chwasty nie rosły, bo ziemia przygotowana.

Gdybyś miała jeszcze jakiś pomysł co niskiego z przodu, byłoby super. myślałam o żurawkach i carex evergold, a może Hakonechloa - byłoby nawiązanie do rabaty po drugiej stronie chodnika.
Z traw to chyba wsadzę rozplenice.

Co o tym myślisz?

A to druga strona chodnika - uczę się - i planuję spójnie/całościowo - przynajmniej się staram. Na środek trawnika nie patrz, to będzie do poprawy, ale pomysłu jeszcze nie mam.

Dobrze planujesz, obecnie moje ulubione to Vanille Fraise i te bym dała.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:51, 04 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niunia wielka Ale fajna, Witek kiedyś marzył o takiej rasie

Były młodsze też, ale się zakochalam na zabój
A tak na serio wybierałam prawie dwie godziny bo wiedziałam jakiego charakteru chcę, aż mi Pan w końcu zaproponował sunię, którą chciał dla siebie zostawić i serducho na pierwsze spojrzenie zapikało
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:46, 04 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Od wczoraj (w nocy) - mamy kotkę: szylkretkę, przydymioną, dużo białego, wabi się Coffee Jest śliczna. Wygląda jak kawa z mlekiem i z pianką Jest malutka.

Fajnie -i psiaki i teraz kotka do kompletu Zazdroszczę wam tej waszej ekipy

Ja też po stracie mojej suczki Luny pustkę odczuwam ale na razie nie mogę wziąć na siebie zobowiązania związanego z kolejnym psem, choć mocno tego żałuję. Podkarmiam za to dzikie bezpanskie koty wykładając im jedzenie w umówionym, stałe tym samym miejscu pod tarasem. Chętnych na poczęstunek nie brakuje -kiedyś jak była Luna to żaden kot się do ogrodu zajrzeć nie odważył a teraz codziennie mnie koty odwiedzają. Jeden taki śliczny, młody, popielaty to z dużą śmiałością kilka razy dziennie do mnie zagłada ale płochliwy jest więc do adopcji się nie nadaje.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:40, 04 sie 2019

Do góry
Niunia wielka Ale fajna, Witek kiedyś marzył o takiej rasie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies