Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 17:57, 04 sty 2012

Do góry
wszystko fajnie by się komponowało ,ale fakt że żwirek nie lubi śmieci ma tu duże znaczenie . mam dużo niezapominajek i wiem jak śmiecą kiedy przekwitają .

mam fajną trawę proso rózgowate , ale tu mało widoczne . nie wiem jak to się stało że nie mam jego fotki czy mogło by być zamiast trzęślicy - podobny pokrój

jest też ostnica pony tail

oraz red baron

zastanawiam się czy zamiast rozchodników można by dać tawułę ( gold flame - do 50 cm )

mam ją obok tego placu przy schodach , byłby ciąg myślowy

szałwię przesadzę z tego miejsca , bo tu już rozrosła się magnolia i róża , no i powstał nad szałwią cień . ( gorzej kwitła w tym roku )

....ale mogę dać pod okna lawendę , którą tez stąd chcę przesadzić , bo od str, sąsiada drzewa urosły i też się zrobił cień

i na koniec placyk do przerobienia w oddali - pod oknami

Książki o tematyce ogrodniczej 17:55, 04 sty 2012

Do góry
ArturPoniatowski napisał(a)
Pozycji ogród zimą jeszcze nie widziałem. Co wam powiem, ale powiem wam że od ilości pozycji na moich pólkach miałem jakieś pół roku temu małe oberwanie. Ile ta wiedza waży.

Wiem coś o tym szukam dla swoich odpowiedniej półki
Rododendronowy ogród. 17:18, 04 sty 2012

Do góry

Rododendronowy ogród. 17:14, 04 sty 2012

Do góry
Zobaczcie jakie u mnie było dziś wieczorem niebo. Po prawej stronie domu ciężkie , czarne chmury jak masywne góry, a po lewej stronie ,,pożar na niebie"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:09, 04 sty 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Kasiu, jaka to odmiana żurawki ta piękna czerwień wina lekkiego. Z cegłówkami widok boski o tej porze roku!
Wichrowe wzgórze 16:34, 04 sty 2012

Do góry
Wbrew pochmurnej pogodzie chciałabym przywołać troszkę słonecznych wspomnień...

Stara, dobra Excelsa - niestety nie udało mi się jej przesadzić do nowego ogrodu.

Wizytówka - Zielony Punkt - Ogród Finki 16:02, 04 sty 2012

Do góry
ZIMA

Zimą ogród zasypia. Rośliny czasem okrywa szronowa biżuteria, innym razem śniegowe kożuchy.

Wizytówka - Zielony Punkt - Ogród Finki 15:54, 04 sty 2012

Do góry
Witajcie. Zapraszam na cztery pory roku w Zielonym Punkcie.

więcej zdjęć i informacje na www.zielonypunkt-zieba.pl oraz
na http://www.facebook.com/pages/Zielony-Punkt-Centrum-Ogrodnicze/149012215152324

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 15:48, 04 sty 2012

Do góry
Jeszcze raz dziękuję za piękne życzenia i również życzę wszystkiego NAJ w Nowym Roku! niech się spełnią!
Dzisiaj wystawiliśmy naszą choinkę - świerka serbskiego na balkon dla schłodzenia. Zadołujemy go z donicą po weekendzie.

A na działce.... trudno się do niej dostać, idąc brnie się w mokrej glinie... a poza tym ... czekam na wiosnę, bo tak szaro-buro, dobrze, że mam trochę żurawek, które pięknie utrzymują kolor

a tu kretowisko u sąsiada po tym widoku nie obiecuję sobie zbyt wielu tulipanów na wiosnę )

ogrodoweimpresjejolki 15:46, 04 sty 2012

Do góry
Dni nowego roku umykają równie szybko jak poprzedniego! Ciągle tylko zrywam kartki z kalendarza...
Kalendarz jak przystało na ogrodomaniaka też tematyczny (dostałam w prezencie)

Kalendarz utwierdził mnie w przekonaniu, że część warzywna mojej działeczki pozostaje, no może tylko uda mi się nadać warzywniakowi wyraz bardziej artystyczny
Myślę tu o umieszczeniu warzyw pomiędzy kwiatami, albo o ładnych obwódkach warzywnych grządek, ...

Plany prac częściowo już sprecyzowane, bo w pierwszej kolejności niektóre róże i powojniki powinny dostać ładniejsze i solidniejsze podpory. Wiem też, że spróbuję zaprosić do siebie niektóre trawy, bo czytając Wasze posty i watki polubiłam te urocze roślinki.

Wiele moich planów zależy od tego jak przetrwają moje dotychczasowe nasadzenia porę roku zwaną dotychczas zimą.
Ze względu na to, że lat mi przybywa, a działeczka nie przybliża się do domu muszę myśleć głównie o roślinach, które nie wymagają mojej codziennej troski.
Wiele będzie natomiast przesadzania, bo oglądając zdjęcia z waszych ogrodów upewniłam się, że wiele roślin atrakcyjnie wygląda posadzone w grupy, a nie jak u mnie porozrzucane w przypadkowe miejsca. Mam nadzieję, że może w tym roku ktoś z was będąc w mojej okolicy zechce mnie odwiedzić ...
A na razie zapraszam do wirtualnego ogródka - furtka uchylona jak zawsze
Nieforemny ogród na przodzie 14:51, 04 sty 2012

Do góry
Witam i dziękuję za podpowiedzi, przydały się i po przemyśleniu zgadzam się, że rabata pod tarasem za duża. Narysowałam inny kształt tej rabaty, już z ciurkadełkiem przy tarasie. Taras od strony sąsiada a zarazem południowej chciałabym osłonić tujami (3szt). Nie chciałabym przesadzać rosnącej magnolii ponieważ od posadzenia tj chyba 3 lata temu jeszcze nie kwitła i boję się że jeśli ją przesadzę nadal nie będzie kwitła. Na kamyczkach koło wody chciałabym jakieś żurawki albo coś z traw.

Przejście z tarasu będzie "po rabacie" tzn po dużych kamieniach w stronę ciurkadełka (również w kamyczkach)

Nie wiem czym obsadzić catalpe ? Będę wdzięczna za jakieś sugestie
To jest strona południowa więc chyba hosty się nie bardzo nadają. A może jakieś żurawki, które lubią słońce?

Po prawej stronie za ogrodzeniem ( jeszcze do zrobienia) biegnie droga dlatego chcąc siedzieć sobie na tarasie muszę go trochę osłonić. Na jesień zeszłego roku zasadziłam ( od str sąsiada ) winobluszcz (podoba mi się ze względu na czerwone przebarwienie na jesieni).

Bardzo liczę na pomoc
i z góry dziękuję
Ola
Rododendronowy ogród. 14:41, 04 sty 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
w sumie Bogdziu te sikorki bardziej wiosenne niż zimowe
faktycznie pogoda niepokojaca, w sumie dobrze, ale jak zmrozi budzącą się do życia roslinność, to tylko płakać będziemy no troszke śniegu i mrozu by się przydało dla równowagi, bo juz nawet te gęsi powariowały

Masz rację ze te sikorki już bardziej wiosenne niz zimowe. Od stycznia one zawsze juz się ożywiają i na zdjęciach szczególnie modraszek widac już czubki z piórek, to już początki zalotów .Zobacz te czubki na głowach.

Dolina Tęczy 14:33, 04 sty 2012

Do góry
Serdecznie i z radością witam wszystkich miłośników ogrodów na tym forum !
Bardzo mi się tu podoba, cieszę się, ze tu trafiłam i mam nadzieję, że się u Was zadomowię

Od 5 lat mieszkam na wsi z Mężem i kilkuletnimi Córkami - w połówce bliźniaka, druga połówka należy do Teściów i muszę od razu powiedzieć, ze jestem baaardzo zadowolona z tego układu

Nasza część działki ma około tysiąca m2 - o ogrodzie zaczęliśmy myśleć jakieś 3- 4 lata temu, zaczynając oczywiście od trawnika
Z roku na rok ustępuje on miejsca kwiatowym rabatom (ja wychowana w blokowisku zakochałam się w kwiatach bez pamięci - ale to po Babciach chyba ), z każdą wiosną przystępujemy do realizacji nowych pomyslów

Niestety nie jestem w stanie poświęcić ogrodowi tyle czasu ile bym chciała i ile by potrzebował w związku z tym ciągle jest dużo do zrobienia.
Moja wiedza ogrodowa też nie jest imponująca, ciagle się uczę, czytam, oglądam - a na moich rabatach panuje straszny chaos ! Ale za to jaki kolorowy

Pokażę Wam kilka migawek z ogrodu a potem zacznę się rozpisywać
(zdjęcia też uwielbiam robić i oglądać )

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:02, 04 sty 2012

Do góry
I na cóż ja tu weszłam???????
I tak ciągle narzekam, że doba za krótka a teraz mam tyyyyyyyyyyle do czytania i oglądania !!! )))
Już sobie zęby ostrzę
A trafiłam tu całkiem przypadkiem i od razu do tego pięknego ogrodu - aż dech zapiera, tyle cudownych zdjęć, tyle rzetelnych porad !!!
W podzięce za te pierwsze miłe chwile w Ogrodowisku przesyłam maleńkie bratki przyniesione wczoraj z mojego ogrodu
Czuję, że zostanę tu na dłuuużej
Pozdrawiam !

Mój kawałek raju 12:32, 04 sty 2012

Do góry
a to moja zimówka ta biedronka jest żywa

Zimówka aksamitna
zawiera substancje wzmacniające system immunologiczny. Spożywanie zimówek zwalcza choroby cywilizacyjne (stres, bezsenność). Z zimówek wyizolowano antybiotyk flammulinę, która pomaga w zwalczaniu sarkoma S 180. W medycynie ludowej zimówka używana jest jako lek przeciwko stanom zapalnym. Zimówka występuje w warunkach naturalnych na drewnie martwych lub zamierających drzew liściastych, a niekiedy również iglastych. Często nazywana "grzybem zimowym", ponieważ jej owocniki pojawiają się od października do grudnia. W czasie dużych mrozów owocniki zamarzają i przestają rosnąć, a po ociepleniu wznawiają wzrost. Jeżeli zima jest łagodna, to zimówka owocuje aż do marca, owocniki zimówki występują kępami. Kapelusze mają średnicę 3-6 cm, są barwy żółtej do żółtobrązowej, często z ciemniejszym środkiem. Trzon cienki, długości 4-10 cm, miodowożółty, ciemniejący ku dołowi aż do czarnobrązowego, powierzchnia trzonu pokryta jest gęstymi, krótkimi włoskami, aksamitno-zamszowata, blaszki białe, później żółtawe. Miąższ cienki, żółtawy i delikatny. Od 60 lat uprawiana jest na dużą skalę w Japonii i Chinach. Stała się, swego rodzaju, przemysłem domowym. Owocniki zimówki zawierają witaminy z grupy B i sole mineralne. Badania wykazały, że posiadają one właściwości antybakteryjne, antysklerotyczne i antynowotworowe. Zbierajcie zimówki w naszych lasach
Rododendronowy ogród. 11:02, 04 sty 2012

Do góry
Na ostatnim zdjęciu sikorka trzyma ziarenko słonecznika w łapkach. One tak właśnie jedzą. Odlatują gdzieś na gałązkę ,trzymają ziarenko łapkami i dziobem wyjadają zawartośc. Zobaczcie jeszcze to z bliska.

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 10:58, 04 sty 2012

Do góry
takie dekoracje są pięknym wykonczeniem ogrodu

Rzeżba, a może mały wodotrysk
Rododendronowy ogród. 10:56, 04 sty 2012

Do góry
No to teraz parę przystojnych sikorek dla rozrywki.

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 10:44, 04 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Musisz ustalić szkielet swojego drzewa, a wszystko co niepotrzebne wytnij, ale nie zostawiając sęków. Tutaj działaj precyzyjnie. Popatrz na watek Bogusława.

Danusia ma racje najpierw szkielet końcówki gałązek masz ładnie rozwidlone więc to może stanowić baze pod "poduchy" ciężko wytłumaczyć najlepiej pokazać

]

Tutaj są klasyczne błędy boczne gałązki są za bardzo wyciągnięte jeśli na ich końcach będą utworzone 'pompony' całość będzie wyglądała niesymetrycznie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:09, 04 sty 2012

Do góry
Żółte młode pędy pęcherznicy kalinolistnej

Buk czerwony wyróżnia się na zielonym tle

A w podszyciu gdzieniegdzie pokazują się konwalie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies