Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój mały raj na ziemi :) 16:54, 16 sty 2012

Do góry
dziękuję Ewuniu

przydałoby się słoneczko, poniżej fotki z moich okolic z 2009 roku chyba... To był przepiękny dzień - sypnęło śniegiem, było ok.-10 i słońce. Bajka !

Rododendronowy ogród. 16:53, 16 sty 2012

Do góry
Dziś pokażę tylko jedno zdjęcie zrobione w Australii. W małym parku znajdującym sie przy Politechnice w Newcastle wiosną swoje gniazda mają papugi. W obronie tych gniazd atakują przechodzących. Na zdjęciu znak ostrzegający przed ich atakiem.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:40, 16 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

I teraz tak się zmienił, dojrzał i rośliny równe są

Tak Danusiu,rośliny Twoje urosły ,a Ty je pięknie trzymasz w ryzach.I chociaż ogród tak młody ,drzewa i krzewy jakby "skrojone na miarę" .I jeszcze zima przystroiła wszystko białym puchem .Bajkowy widok.
Ogród irci 16:21, 16 sty 2012

Do góry
ircia napisał(a)

Piękny masz ogródek przed domem,wyróżnia się na tle innych budynków .Kolorowo u Ciebie ,ale wszystko ładnie zgrane .
Nasze storczyki 15:15, 16 sty 2012

Do góry
Dziękuję Wam za odpowiedzi.

dodam zdjęcia właśnie zrobiłam
tu odpadły juz dwa

a tu juz dwa żółte

Mój przyszły ogród 14:54, 16 sty 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
nie, niekoniecznie będzie przytłaczające
popatrz Iwciu, możesz spróbowac tak:
co do rozplenicy, to bym się nie zgodziła - raczej na osłonięty od wiatrów półcień, niż stanowisko stricte słoneczne
dlatego uważam, że przy końcu murka mogłaby być (o ile sobie te warunki swietlne dobrez wyobrażam)

No i taki układ rabaty i kostki jest chyba najlepszy.
Dla mnie perfekt
Przedogródek Agniechy973 14:48, 16 sty 2012

Do góry
Ewo, dziękuję za dobre chęci. Najbardziej realne nasadzenia są na tym rysunku. a moje wyobrażenie o tym jest w pierwszym poście na 1 stronie.

Ogród Dominiki 14:42, 16 sty 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Domi, a ja jak zwykle w Twoim ogrodzie..strasznie lubię tutaj wpadać i wiesz co..przy dzisiejszej wizycie, pomyślałam, że może coś od ciebie skopiuję
tak mi się podoba ten fragment Twojej rabatki:

[img size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/7/72143/original.jpg]

że dałabym ją sobie jako przedogródek
Przedogródek Agniechy973 14:33, 16 sty 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Agnieszko, a po co Ci właściwie ścieżka do domu, skoro masz równolegle biegnący podjazd. Przy tak dużej odległości (masz tam chyba ponad 20 metrów od bramy do domu) i równoległym przebiegu mozna mieć po prostu podjazd, od którego ścieżka odchodzi dopiero vis a vis drzwi wejściowych.

Ewo, to wtedy już w ogóle bez ścieżki. Tak jest teraz. Tylko trzeba przy bramie i furtce jakoś lepiej początek zaaranżować. Jakiś mądry placyk spajający bramę i furtkę.

O rany, nic nie widać napisów. Od góry napisałam: krzyż przydrożny, furtka, brama wjazdowa.
Przed furtką nie ma na razie chodnika.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:31, 16 sty 2012

Do góry
Mnie też od zawsze podobały się kule, dopóki nie zrobiłam tych klocków
Zgadzam się z magnolią, że inne wzory są bardzo ''przedobrzone''

Rodzaje donic 14:20, 16 sty 2012

Do góry
Witam wszystkich,

Na zdjęciach donice na wystawie Zieleń to Życie w Warszawie w 2011 r.

i doniczki

Pozdrawiam, Marzanna
Nasz mały raj na ziemi :) 14:20, 16 sty 2012

Do góry
Mam chwilkę to może uda się coś rozplanować....

W samym rogu za myślałam o jakieś choinie która będzie się dobrze formować i znosić cięcie bo nie chciałabym jej puścić swobodnie...
Idąc w lewo posadziłabym dwie wiśnie te co ma Danusia, trzecia byłaby dalej pomiędzy bramką wejściową a bramą wjazdową.
Przed choinką w rogu myślałam o hortensjach... Jedna już jest posadzona, to ten stożek z włókniny Trochę bym je pociągnęła tak po łuku w stronę thuji szmaragd... Mam nadzieję że doczekam się aż urosną i trochę w lewo i tam robi się mały problem bo jest tam dekiel od studzienki... mogę go obsypać korą a na nim ewentualnie postawić donicę też z hortensjami.... Teraz stoi też donica...

Zastanawiam się co posadzić między wiśniami... Może trawy? a może tam też hortensje? Na pewno coś wyższego bo na lewo w rogu jest taka podwyższona rabatka ze skalniakami... I coś niskiego może zasłonić. Chciałabym ją zostawić...

Ławeczka ma stać tyłem do rogu działki, chociaż troszkę przesunięta tyłem na siatkę....
Przy ławeczce myślałam o jakimś drzewku które dawałoby troszkę cienia... I w tej okolicy marzy się nam ciurkadełko... Tylko w formie dzbanów z których przelewa się woda... Myślę że takie będzie pasować do stylu ogrodu...

I została rabatka oddzielająca wejście do domu od tego kącika... Teraz mam tam wierzbę hakuro, tak nielubianą na ogrodowisku ale ja ją zostawię... Jest tam też trzmielina na pniu.... Rhododendron i azalie ale je muszę chyba stamtąd wziąć bo to mocno nasłonecznione miejsce... Tylko co tam posadzić??? Myślałam o jeszcze jednej trzmielinie bliżej tego ala skalniaczka, ale na resztę pomysłu brak... Może jakiś zawijasek z bukszpanu?? Chciałabym też żurawki, hosty ale niestety nie na tą rabatkę... I koniecznie gdzieś lawenda?? Może właśnie tam? Ona chyba lubi słońce? Może róże gdzieś tam się wcisną?

Żebym ja umiała chociaż rysować to bym sobie to rozrysowała a tak pewnie nikomu nie chce się czytać o moich planach.... Chyba łatwiej byłoby coś poprawiać niż rysować od nowa.....
Bajkowy ogród Weroniki 14:19, 16 sty 2012

Do góry
odętka różowa

ostróżka
Mój przyszły ogród 14:16, 16 sty 2012

Do góry
cos mam dziś dzień na "zabawę"

Bajkowy ogród Weroniki 14:14, 16 sty 2012

Do góry
"N" - naparstnice, nasturcje, nagietki, narcyzy, niezapominajki rosną w małych grupach

Naparstnice

Nasturcje

Przy okazji niezapominajek pokazał się żółty
omieg kaukaski,
to jeszcze dodam na "O" odętki, ognika i ostróżkę
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:09, 16 sty 2012

Do góry

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Aga, ja się za bardzo nie znam, więc trudno mi doradzać.... ale wg mnie zrobiłaś cacuszko! super klarownie to wyglada.
Bukszpany w donicy podsadziłabym żurawkami , w zal. od tego jaka to strona świata, bo może citronnele lub jakieś czerwone? np. http://www.akwojtas.pl/index.php?cmd=product&gid=226

w żwirku można dać trawy i/lub kulki bukszpanowe (Danusia robiła kiedyś taki proj., chyba Ania (Ana_art) coś podobnego u sibie ma mieć ale z bonzajem) , tylko nie mogą wysłonić ciurkadła...

reszta jest śliczna !
Japoński ogródek Anety 13:55, 16 sty 2012

Do góry

Ostatnie zdjęcia z lampkami tej zimy.

Mój mały raj na ziemi :) 13:54, 16 sty 2012

Do góry
Mój mały raj na ziemi :) 13:46, 16 sty 2012

Do góry
Mój przyszły ogród 13:45, 16 sty 2012

Do góry
nie, niekoniecznie będzie przytłaczające
popatrz Iwciu, możesz spróbowac tak:
co do rozplenicy, to bym się nie zgodziła - raczej na osłonięty od wiatrów półcień, niż stanowisko stricte słoneczne
dlatego uważam, że przy końcu murka mogłaby być (o ile sobie te warunki swietlne dobrez wyobrażam)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies