Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród. 11:05, 17 lut 2012

Do góry
Witajcie, a co to póżną nocą odbywały się za dyskusje na temat podziału obowiązków? Ja się pożegnałam, a tutaj zaczęło sie na dobre. Na brak snu narzekacie, czy co? Aniu asc, radzę Ci się wysypiać, bo jak wybierasz się na Kiczerę, to musisz być przytomna

Ogród Ewy :) 10:44, 17 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Ja już skorzystaąłm z linku i do szkółki zajrzałam Powzdychałam....oj, jakie piekne ....

Witaj Aniu, ja też tam "przepadam" , mają naprawdę zdrowe odmiany.

Ale cudnego Pilgrima musisz szukaćw Rosarium: http://www.rosarium.com.pl/

Zaszczepiona na róże na maksa...... już bym pozamawiałą, ale musze ochłonąć i spokojnie sie zastanowic co zamówić, bo znów narobię grochu z kapusta

Napewno muszę też szybko zamówić, bo jak tak dalej pójdzie to zamiast planowancyh 4 bedę mieć 40.
Pogaduchy skowronków 10:43, 17 lut 2012

Do góry
witam
śnieg sypie mrozu 3 stopnie puchu sporo ale w tv powiedzieli ze wiosna idzie!
coraz więcej ptaszków słychać ich obserwacja da odpowiedź jak to z nią jest

za moim oknem
Ogród Ewy :) 10:37, 17 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ja już skorzystaąłm z linku i do szkółki zajrzałam Powzdychałam....oj, jakie piekne ....

Witaj Aniu, ja też tam "przepadam" , mają naprawdę zdrowe odmiany.

Ale cudnego Pilgrima musisz szukaćw Rosarium: http://www.rosarium.com.pl/

Ogród Ewy :) 10:29, 17 lut 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zachwycam się agapantami,pięknie Ci rosną,wyglądają przepięknie.Dzisiaj kupiłam pierwsze bulwki i czekam z ogromną niecierpliwością czy zakwitną.Pozdrawiam.

Witaj Bogusiu

Pamiętaj, że agapanty lubią ciasno w donicy, tak więc zasadź kilka bulwek w jednej. Nie zraź się jeśli nie zakwitną w pierwszym roku, one muszą najpierw rozbudować system korzeniowy. Wspominając moje początki z agapantami to pamiętam, że w pierwszym roku był 1 kwiat i to dość późno
Nie zapomnij też o zasilaniu florovitem, raz na 2 tygodnie.

A to agapantowe wspomnienie lata

A jakie są Wasze pomysły? 10:28, 17 lut 2012

Do góry
dla kaisog1 za to ze chciało jej sie zrobić ten bałagan po swojemu

no i moja kolejna wyklejanka

wciaż ciężko mi zrezygnować z niektórych roślin. Boje sie ze jak zrezygnuje z nich to wtedy nie bedzie pasować ten odcinek do reszty. a gdzieś tam w głowie słysze ze jak zaczne to i tan mnie poniesie

prosze zobaczcie i napiszcie co jeszcze radzicie

starałam sie kierować podpowiedziami Danusi ale cieżko mi jakoś było "to zobaczyc" jestem za tępa chyba

Miało być inaczej 10:23, 17 lut 2012

Do góry
Więc ja już nie chcę tego bociana...niech leci do mojego synusia

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:12, 17 lut 2012

Do góry
Wszyscy chwalą się ptaszkami, a mój aparat nie daje rady zrobić zdjęć z daleka takim mikruskom.
Pokażę tylko stołówkę z dziką różą i jesiona, na którym wisi jedna ze słoninek, a wczoraj dowiesiłam 3 jabłka (na zdj. załapały się tylko 2). Miałam robić szaszłyki wg Ani asc, ale czasu nie starczyło i po prostu nadziałam jabłka na sterczące gałązki. Trochę więcej tam dzisiaj ptaków się kręci, ale większość na słonince (dynda nad prawym oknem ). Może pożyczę aparat od taty i uda się coś uchwycić.

Pogaduchy skowronków 10:05, 17 lut 2012

Do góry
Za oknem +5, woda stoi na zamarznietych chodnikach, breja na jezdni, szaro-buro i wczoraj do tego pękła mi podeszwa w najwygodniejszych butach
Nic tylko .... spojrzeć na żonkile, które dostałam wczoraj i nie przejmować się

Radosnych akcentów na cały nadchodzący weekend Wam życzę
Ogródek Hanusi po zimie 10:03, 17 lut 2012

Do góry
Bożenko,Pewnie,że masz rację!Do Ciebie też zaglądają z uwagi na treść tego co pokazujesz! I dalej tak trzymaj!
Bo sama obecność i podglądactwo innych,to jest ciekawe dla mnie,ale niekoniecznie ciekawe w odbiorze .
Staram się czymś ,,zaskoczyć",tak jak i Ty!Buziaczki!
Mój zielony świat malowany roślinami... 09:55, 17 lut 2012

Do góry
zobaczcie jaka u mnie zima na zdjęciu tak nie widać ale jest w niektórych miejscach metr śniegu :/

przed tym sniegiem zrobiłam przeglad ogrodu. Większość rosłin jest całkowicie przykryta sniegiem. Najbardziem boje sie o pierisa bo mimo zabezpieczenia przycisło go

Ania i róże i cała reszta :) 09:46, 17 lut 2012

Do góry
To dbaj dobrze o Nadię i niech szybko zdrowieje.A to dla choruszka.

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 09:44, 17 lut 2012

Do góry
Paweł, a ja mam tylko picea abies Hanutkowo
Teraz pungens się jeszcze szykuje

A takie cudeńko

Picea omoroca Wodan /świerk serbski, choć na GardenWeb'ie były sugestie, że to może być hybryda ze świerkiem Brewera/. Jakoś nie sądzę .....
Miało być inaczej 09:39, 17 lut 2012

Do góry
Jednego podeślijcie do mnie a najlepiej parke.Ale co będzie jak podeślecie takiego?

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:36, 17 lut 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Agnieszko, Moniko, Ewa, Irka Dla was NIEZAPOMINAJKA

Piękne..... kolejne fotki też...Wandziu , miłego dnia życzę
Rododendronowy ogród. 09:24, 17 lut 2012

Do góry
Marzenko, Aniu i Agnieszko, witam Was w tym mam nadzieje miłym dniu. Dla Was świeżutki kwiczoł , jeszcze siedzi na drzewie.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:22, 17 lut 2012

Do góry
Nie stosowałam hydrosiewu, nie mam więc opinii na ten temat. Z rolki jest dużo bardziej precyzyjnie i chwastów nie ma bo trawnik zadusi nasiona chwastów, ale też na pewno drożej. Na tak dużej powierzchni pewnie się opłaci hydrosiew, a firma robi hydrosiew no to wiadomo że preferuje taki włąśnie sposób siewu. U nas ktoś ma z hydrosiewu, poszukam i wkleję link.

Najpierw rabaty, odchwaścić, przekopać dosypać ziemi, wytyczyć linię trawnika i dopiero potem robić trawnik.

Kolorowy ogród na piasku 09:22, 17 lut 2012

Do góry
Przedstawię Wam następny zakątek naszego ogrodu.
Przez środek naszej działki przechodzi naturalny rów, na wiosnę jak są roztopy, albo po dłużej trwających opadach zbiera wodę z okolicznych łąk. Był on dla nas trudnym miejscem do zagospodarownia, na wiosnę z wodą, w lecie pustynia. Jednocześnie przy naszej lekkiej glebie robił sie coraz głębszy, woda wymywała go. Wyłożylismy więc jego dno zwykłą czarną folią, a na niej ułożyliśmy kamienie.
W 2007 roku to miejsce wyglądało tak

Lato 2011

Na wiosnę po prawej stronie rowu będą zmiany, zrobię inne nasadzenia, by odsłonić kamienie.

Przejście przez mostek
Co z tym skalniakiem...? 09:19, 17 lut 2012

Do góry
goniak napisał(a)

Może ktoś ma pomysł jak przerobić moją skalniakową skarpę przy tarasie?
W tej chwili rosną tam same byliny i kilka niskich iglaczków. Pomyślałam że ją troszkę powiększę, zaokrąglę bardziej i podzielę na dwa poziomy obkładając kamieniami. No ale pewności żeby tak zrobić nie mam. Myslałam również aby zamiast kamini ułożyć podkłady kolejowe.

Te kamienie zupełnie tu nie pasują
Podkłady kolejowe przy samym tarasie to chyba też nie najlepsze rozwiazanie
Tę rabatę pociagnęłabym aż za róg nadając jej miękki, zaokrąglony kształt, podsypałabym ziemi i wykończyła kamieniem w formie murka oporowego. Trudno narzucać rodzaj kamienia, bo to w znacznym stopniu zależy od pojemności portfela . Myślę, że mógłby to być nawet piaskowiec.
Na krańcu rabaty, z prawej strony posadziłabym jakieś soliterowe drzewko szczepione na pniu. W zależnosci od upodobań może to być buk czerwony pendula, modrzew pendula, miłorząb kulisty, brzoza youngii....
Samą rabatę obsadziłabym niższymi trawami, kolorową szałwią lekarską i omszoną, jakąś różyczką miniaturową, karłowymi iglaczkami... wybór jest ogromny
Przy samym murku dałabym floksy szydlaste, jałowca płożącego Golden Carpet, który miękko spłynie po kamieniach i inne byliny poduchowate.
Wybór oczywiście należy do Ciebie

Ale masz na myśli sposób ich ułożenia czy żeby je wogóle wyrzucic? Bo jakbym robiła murek to chyba muszą zostać takie własnie.Tylko do murka to powinnam dołorzyć jeszcze jedną ich warstwę chyba?? Wokół oczka i w środku mam ten rodzaj i jakbym dała teraz jakiś piaskowieć to by chyba mi sie mocno gryzły...
Rododendronowy ogród. 09:18, 17 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Witajcie o poranku! Bożenko,Jak ciśnienie?Zdrowia życzę!

Witaj Haniu. U mnie nie jest źle 169/91 da się życ. Również miłego dnia Ci życzę.Do zyczeń dodam kwiatka jaki właśnie rozwija sie u mojej córci w Auatralii (dzis dostałam). Nie sadziła, nie siała , sam wyrósł.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies