Ewuniu,już kiedyś pytałam o ten powojnik, czy pnie się po jałowcu? Kupiłam go i zastanawiam się,gdzie go posadzić.Czy musi mieć jakąś podpórkę, czy piąłby się po iglaku?
Nie szukać gałązek bocznych tylko na wierzchołku wyrównywać, ale tak, żeby nie było widać. Nie tnie się więc jak nożycami równą linię, tylko szuka gdzie te wierzchołki się rozgałęziają, patrzy czy wszystkie równo są (mniej więcej). Wtedy wyglądają jak naturalne, ale równe
Marzenko, gdyby cieplej było, to kolorków byłoby więcej
Ale coś się rusza. Dziś dojrzałam czosnki. pełniki ładnie wystartowały, ostróżki również. Słabiutko z narcyzami, ciemiernikami.
Zrobiłam fotki cisowych sadzonek. Teraz będzie trzeci rok po wysadzeniu ich z doniczek, w których się ukorzeniały. Trzeba mieć do nich cierpliwość tak wolno rosną. Obecnie mają aż! z 15cm wzrostu!)) Ale zagęszczają się ładnie
Wieloszka nie podawaj się z tymi formami ... ja też je kupiłam , mała forma jest faktycznie za mała na te nasze krzaki, ale może do lawendy się przyda, albo innych roślin , np. trzmieliny ??
tu poprawiałam swoja kulke, nie mogłam tego zapiąć , bo ziemia mi przeszkadzała , ale przyłozyłam jedną cześć i wygląda to tak :
faktycznie gałązki się wyginają, probowałam je wydłubywać , ale może by je skrócic, zeby były takie sterczące i wtedy to nałożyć to nie powinny się wyginać - to po pierwsze, po drugie ,myślałam żeby gdzieniegdzie usunąć te cienki druciki i zostawić sam ten stelaż ??
A czy ta forma nie powinna być w innej pozycji??? tzn postawiona, a nie położona ...
Mądralińska jestem choć nigdy takiej nie używałam i nigdy nie cięłam bukszpanów. Ale tak mi się skojarzyło
Dziś przyszły moje zamówione hortensje. Z serii Everbloom Blue Wonder.
Super zapakowane. Żadnych uszkodzeń w czasie transportu
Mają już nawet pączki
I tu właściwe pytanie - jeszcze ich nie sadziłam, bo wydaje mi się że powinnam je najpierw zahartować - wyglądają jakby miały cieplarniane warunki
Otworzyłam im te osłonki i ustawiłam przodem do okna (wzdłuż, na zdjęciu jeszcze nie ustawione), za bukszpanami.
Dziś u mnie strasznie wieje i zastanawiam się czy nie zanieśc ich jednak do garażu...Temperatura jest dodatnia...
Ani mi się waż !
Nie wolno pod nią kopać i podlewać czymś dziwnym hihi.
Poza tym same zalety
oki oki wiem wiem,. ale M podlał wiadomo czym, wodą ze starej dziury pod oczko wokół której pryskał Roundupem i ją pokręciło, a w ubiegłym roku Tacie zachciało się ją wykopać, jak widać zostawiła mnóstwo dzieci sierotek i teraz muszę z tym zawalczyć, no niestety
a na koniec Pieris 'Debutante' nie był przykrywany i kwitnie
i Hortensja aspera, która też nie była przykryta i po raz pierwszy przeżyły całe pędy!!! Jest szansa na jakieś kwiaty. Jak będą wiosenne przymrozki to będę musiała ją chronić.
Jola, piękne rośliny na balkonie masz - kolorki i kształty lawenda tak lubi wodę ? zawsze sądziłam, że nie przepada za nią tak bardzo
Na balkonie ma wystawę południową i jak słonko przygrzewa, to szybko odparowuje ze stosunkowo niewielkiej doniczki. W gruncie to co innego.
A na dobranoc sasanka - usypianka Liczę, że przy mojej kolejnej bytności będzie miała już zapowiedź kwiatków
I bukszpan, który zaczął nabierać kształtów po zeszłorocznym cięciu przez złodziejaszków handlujących przed Wielkanocą. A co bedzie w tym roku? Mam nadzieję, ze ciecie wykonam ja ...