Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:08, 05 paź 2016

Do góry
Dziękuję za podpowiedź. Jałowce to chyba dobry pomysł pod tak żarłoczną rośliną. Poza tym są zimozielone, a pęcherznice nie. Zresztą wszystkie drzewka w tym miejscu gubią liście (perukowiec purple, pęcherznice, kalina, magnolia Susan).

Bluszcz pod kaliną ... może kiedyś. Na razie ona jest niewielka, a i tak będzie przesadzana i rozważam jej przycięcie (kosztem przyszłorocznego kwitnienia). Bluszcz podpowiem ojcu - on ma wielką kalinę z wygolonymi pniami.
Ogród pod lasem 10:45, 05 paź 2016

Do góry
Oczy szreka i głębokie westchnięcia zawsze działają;D
Trochę mi lepiej, ale jeszcze nie wyłażę z domu, na wszelki wypadek. Magnolia to nie jakieś wielkie drzewo, denerwuje mnie, że tak stoi jak zaklęta, bo ma najbardziej słoneczną miejscówkę (a u mnie każdy słoneczny kawałek jest na wagę złota). No zobaczymy, najpierw cebule, bo pół stołu mam nimi zawalone. Nawet liczyć mi się nie chce.
Typografia ogrodu 17:36, 04 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Hej Nawi. Tyle o Ciebie nie byałam że nie wiem zupełnie co w Twojej trawie piszczy....ani we wgłębniku, ani w korytkach...ech

Nie nadrobię zaległości, bez szans, nocy na to nie zarwę bo i tak zasypiam gdzie siądę, to bym zasypiała na stojąco ( im jestem starsza tym snu mi trzeba więcej)
Pada u Was? U nas dziś przerwa, jutro ma wrócić mega deszczysko. dziś tylko wieje.
Widziałam tylko że sabińska rośnie u Ciebie ładnie. Wciąż w paski. Moje po tegorocznym podziale też je mają. A jak dzieliłam to zielone były. Ale spoko, za rok znikną pewnie znowu.

Jak się cieszę Marto że mnie odwiedziła tylko czemu znów mnie nie było akurat...
Koryta stoją jak stały i cieszą nadal bardzo. Wgłębniku w ciągłym uzyciu. Najbliższe ognisko miało być w weekend bo kod zmieniam jak to mawiają ale nie wiem czy pogoda pozwoli bo deszcz zapowiadany.wczoraj spadło 60 mm.dziś słońce i wiatr ale znów ma padać.jutro się nawet na grzyby wybieram. Choć marnie to widze...
Ogrofowo planuje jeszcze trakt w tym roku z M zrobić.trochę jego przebieg uproscilismy bo uznaliśmy że mielibyśmy chyba niezły slalom do wyłożenia krawężniki.
Mocno myślę też nad tymi drzewami o które Cię ostatnio pytałam.nie wiem czy pamiętasz jeszcze... Ale kiedy staną jeszcze nie wiem.
A właśnie może Ty mi w jednej kwesti doradzisz...napiszę wieczorkiem ok?
Z sabinska czekam aż będzie duża jak Twoja bo mnie zachwyca ciągle.
Typografia ogrodu 16:25, 04 paź 2016

Do góry
Hej Nawi. Tyle o Ciebie nie byałam że nie wiem zupełnie co w Twojej trawie piszczy....ani we wgłębniku, ani w korytkach...ech

Nie nadrobię zaległości, bez szans, nocy na to nie zarwę bo i tak zasypiam gdzie siądę, to bym zasypiała na stojąco ( im jestem starsza tym snu mi trzeba więcej)
Pada u Was? U nas dziś przerwa, jutro ma wrócić mega deszczysko. dziś tylko wieje.
Widziałam tylko że sabińska rośnie u Ciebie ładnie. Wciąż w paski. Moje po tegorocznym podziale też je mają. A jak dzieliłam to zielone były. Ale spoko, za rok znikną pewnie znowu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:57, 03 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Ren, pięknie. I to i reszta.
Okolice ścianki nie mniej zachwycające.
Ukłony pracusiu!

To zaszczyt usłyszeć od Ciebie takie słowa))))))))
Dziękuję Martuś

Ps Mam zdjęcie ze ścianką wiesz jaką
Elinkowy ogród 15:16, 03 paź 2016

Do góry
Wyczytalam wlasńie ze bukszpany preferuja glebe lekko w strone zasadowej a ja mam 3 kulki na rabacie z magnolia moze z 1 m od niej a ona kwasna chce to raczej nie da sie pogodzic ktores musi wyleciec nie ? Prosze o potwierdzenie.
Dzieki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:36, 03 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję
Skoro jesteśmy w okolicy wgłębnika voila

I z innej perspektywy

Ren, pięknie. I to i reszta.
Okolice ścianki nie mniej zachwycające.
Ukłony pracusiu!
Elinkowy ogród 09:55, 03 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Madżenko, Ty masz u siebie chyba magnolie Nigra, prawda? Jak ją oceniasz? Bardzo rozłożysta rośnie? Kapryśna jest? Czy magnolię można w ogóle ciąć?

Z tego co JA wiem magnolia ńie lubi ciecia tak samo jak przesadzania , ale jak zawsze jest ale moja byla w szkolce cieta, widac to na niektorych galazkach bo sa slady ciecia pewnie obmarzla albo co i jakos zyjekwitla nawet Teraz ma inne problemy ale to od ciecia ńiezalezne.
Ja bym podsumowala zcieciem przezyje ale lepiej tego nie robic.
No i poczekaj co madre glowy powiedza
Ogród Nety- moje marzenie 07:46, 03 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Wymyśliłam sobie, że przy tarasie, tam gdzie teraz zrobiło się wejście do ogrodu przydałoby się coś wyższego, aby po pierwsze przysłonić taras, a po drugie aby przysłonić dalszą część ogrodu, żeby faktycznie takie wejście się zrobiło i nie było widac od razu tej rabaty na przeciwko tarasu, czyli tej w głębi przy tujach.
I wymyśliłam, że mogłoby to być nieduże drzewko o pokroju fastigiata, ale z liścmi od samego dołu, np klon palmowy jakiś, magnolia Nigra lub coś innego,ale o takim kolumnowym pokroju. Tylko, że chciałabym tam też jakieś trawy, wyższe miskanty i coś niższego i nie wiem czy to dobre sąsiedztwo dla magnolii.
Drzewko z koroną u góry wizualnie też by mi tam pasowało, ale nie da tej przesłony, a na krzew nie mam pomysłu.
Co myślicie?

W tym miejscu gdzie strzałka:

Kiedys Ty kobieto to ogarnęła )) rewolucja )) szacun )

Czytam na telefonie i co strzałki to troche nie widze ale rzuciły mi sie w oczy okna sasiada i moze pomysł w tym miejscu np o trzech nigrach na pniu wysoko szczepionych . Masz duzo miejsca wiec zmieszcza sie pokojnie. Generalnie cos na pniu zeby rabat nie przysłonić a okna znaliścic.

Na chorobę drzew to wzeszlym roku zachorowałam i nadal mnie trzyma ))))

Leje u mnie ....
Typografia ogrodu 07:04, 03 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Na pewno moja NN nie jest sabińska. Czy Magnolia pokazywała może TIN?
pokazywała
http://pin.it/AefMWHU
Tyle że siaka że jej rośliny utraciły cechy odmiany i wyglądają jak bezoodnianowe czyli jak zwykła sabinska
Typografia ogrodu 06:31, 03 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Moja turzyca cienista sabinska.jeszcze malutka ale liczę na peruki jak u Magnolia.
Już widać zolte jesienne końcówki. Na fotce też białe paskowanienie u nasady

Na pewno moja NN nie jest sabińska. Czy Magnolia pokazywała może TIN?
Elinkowy ogród 23:24, 02 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Magnolia zabiedzona, zasuszoną, z nieodpowiednim PH? Czytam co opisze Toszka i ze wszytskim sie zgadzam.

Zima bedzie czas na palnowanie, przy pomocy forumowiczow na pewno będzie to lepsza zima niz poprzednie

Madżenko, Ty masz u siebie chyba magnolie Nigra, prawda? Jak ją oceniasz? Bardzo rozłożysta rośnie? Kapryśna jest? Czy magnolię można w ogóle ciąć?
Ogród Nety- moje marzenie 22:49, 02 paź 2016

Do góry
Wymyśliłam sobie, że przy tarasie, tam gdzie teraz zrobiło się wejście do ogrodu przydałoby się coś wyższego, aby po pierwsze przysłonić taras, a po drugie aby przysłonić dalszą część ogrodu, żeby faktycznie takie wejście się zrobiło i nie było widac od razu tej rabaty na przeciwko tarasu, czyli tej w głębi przy tujach.
I wymyśliłam, że mogłoby to być nieduże drzewko o pokroju fastigiata, ale z liścmi od samego dołu, np klon palmowy jakiś, magnolia Nigra lub coś innego,ale o takim kolumnowym pokroju. Tylko, że chciałabym tam też jakieś trawy, wyższe miskanty i coś niższego i nie wiem czy to dobre sąsiedztwo dla magnolii.
Drzewko z koroną u góry wizualnie też by mi tam pasowało, ale nie da tej przesłony, a na krzew nie mam pomysłu.
Co myślicie?

W tym miejscu gdzie strzałka:
Elinkowy ogród 22:44, 02 paź 2016

Do góry
Magnolia zabiedzona, zasuszoną, z nieodpowiednim PH? Czytam co opisze Toszka i ze wszytskim sie zgadzam.

Zima bedzie czas na palnowanie, przy pomocy forumowiczow na pewno będzie to lepsza zima niz poprzednie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:46, 02 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko mam pytanie odnośnie magnolii. Czy normalnym zjawiskiem jest, że magnolia teraz ma brzydkie liście?

Mirelko u mnie magnoli sztuk trzy nie wiadomych gatunków maja piekne, zdrowe liście. Ale do końca sie nie znam, moze zależy od gatunki?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:49, 02 paź 2016

Do góry
UlaB napisał(a)

A czym ją pryskasz i w jakich odstepach czasu? Jaka to magnolia?

U mnie tez magnolia choruje, w tym roku wyjątkowo. Juz nie moge na nią patrzec. Wiosną jest tak piękna - gdyby nie to juz bym ją wyrzuciła.

Cięzko i teraz będzie napisać, psikałam i ją jak leciałam z opryskiem na róże........., mam różne środki i używałam zamiennie......w zeszłym roku wyglądała podobnie, ale gałęzie były ok, a teraz widze że usychają

nazwy nie pamięta, gdzieś na zdjęciu miałam karteczkę, ta jest różowa
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:46, 02 paź 2016

Do góry
admete napisał(a)
Różanka pod siatką

widac magnolię która chyba u mnie nie przeżyje
co dotknę gałązki to sucha, liście opadły i coś j męczy, tylko nie wiem już co, opryski robiłam na wszystko

A czym ją pryskasz i w jakich odstepach czasu? Jaka to magnolia?

U mnie tez magnolia choruje, w tym roku wyjątkowo. Juz nie moge na nią patrzec. Wiosną jest tak piękna - gdyby nie to juz bym ją wyrzuciła.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:33, 02 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko mam pytanie odnośnie magnolii. Czy normalnym zjawiskiem jest, że magnolia teraz ma brzydkie liście?

Mirella, wtrace sie alewlasniew moim watku zamiescilam zdjecia lisci magnolii i Mazan i Toszka sie wypowiedzieli , zobacz moze mas zto samo
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:49, 02 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Nie to albo susza, albo przedziorki. U mnie to drugie niestety, oglądałam wczoraj wnętrze liści.
Elinkowy ogród 18:38, 02 paź 2016

Do góry
Elinka napisał(a)
No dzieki dzieki wyscig wygral Mazan.... Ha ha , wy macie ubaw a ja cale spektrum chorob no super
Toszka. A z tym ph to co zle, ze zbyt zolte, wyblakle te liscie tak....?

A te srodki to to co na swierka po kolei pryskac, ale i porzeczka i magnolie i milorzeba , wszystko np mospilanem, potem nastepnym
Mowcie mi jak krowie bo ja z opryskami i chorobami strasznie na bakier, myslalam ze tlko chwasty TRZA usuwac a tu tyle niespodzianek
na studia jak Mazan by sie przydalo
toszka a wiesz co robie, siedze w oknie i gapiesie na szambowa, nie badz taka wez cos juz napisz bo zbzikuje normalnie.....
.

Elinko, to dobry moment abyś zaczęła czytać dział "Ochrona przed chorobami i szkodnikami". Gwarantuję, że podszkolisz się w rozpoznawaniu chorób, diagnozowaniu i znajdziesz tam wiele odpowiedzi na twoje problemy i pytania.

Mospilan nie jest na choroby grzybowe. Proszę poczytać ulotki na co jaki specyfik. To są leki dla roślin. Ulotek przy swoich lekach też nie czytasz?

Ph gleby to jej odczyn. Magnolia wymaga lekko kwaśnej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies