Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród Sylwii od początku :) 21:56, 09 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ok, nie ma sprawy. Poszperam w necie może znajde jakies info, który z programów ma ta roślinę

No to zastosuj Annabelle" jest podobna nikt sie nie pozna
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:55, 09 mar 2011

Do góry
Jagna, poczekaj z tym ogłoszeniem. ludziska rzucają się na sadzenie i kupowanie podczas pierwszego dobrego powiewu wiosny
Agnieszkowy ogródek 21:52, 09 mar 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Jagna, a jesteś pewna, że nie wpisałaś erecta?

Ktoś tak nazwał agencję babek
Agnieszkowy ogródek 21:52, 09 mar 2011

Do góry
Jagna napisał(a)
ja tez wpisałam erica i mi gołe babki sie pokazały

Mnie też się pokazały, ale jak wpisałam erica wrzośce to nawet moja rabata tylko w innym ujęciu mi się pokazała
Nasz przydomowy ogródek 21:49, 09 mar 2011

Do góry
Zbyszku nie damy rady przywieźć przegryzacza, ale najwyżej początki rabaty stworzymy "ręcami".
W razie niepwności w działaniu, wstrzymaj szpadel, przy okazji jałowca załatwimy dwie sprawy szkoleniowe.
Agnieszkowy ogródek 21:45, 09 mar 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
O, no widzicie! Danusia wkleiła właśnie zdjęcie z takimi trawami! W myślach czyta czy co? I na dokładkę z berberysem, a ja szukam miejsca dla moich berberysów Erecta. Bajecznie się przebarwiają jesienią. Może też tam je przekopsować?

No patrz, ja wcześniej wkleiłam zanim napisałaś
Dobry pomysł, czytam jednak w myślach i wyprzedzam fakty
Mój 4 arowy azyl... 21:43, 09 mar 2011

Do góry
Zimne noce psują nam szyki
Agnieszkowy ogródek 21:42, 09 mar 2011

Do góry
Wiem, przy sosnach hosty, takie podkreślenie drzewek.
Agnieszkowy ogródek 21:42, 09 mar 2011

Do góry
Pisałaś o trawniku - nie uda się raczej. Irga go zastąpi, da piękną niską zieleń i nawet przebiegnięcie jej nie zaszkodzi.
Po hostach się nie da przebiegnąć. Ale te białe rozważ, tylko zimą będzie pusto.
Wiem możesz irgę dać i w niej co jakiś czas grupki po 3 lub 5 host białych. Białe wysepki w zielonym morzu
Agnieszkowy ogródek 21:39, 09 mar 2011

Do góry
Ja jeszcze a propos wrzosowiska.

Wrzosy nie mogą mieć cienia, będą chorowały i brązowiały. Natomiast wrzośce są bardziej cienioznośne. Tak przynajmniej wydedukowałam po moich wrzoścach. Po prostu kup wrzośce, po pierwsze będą wiosną bo kwitną i są w sprzedaży, a wrzosów nie ma, bo jeszcze są nieładne i nie sprzedają, dopiero do lipca są. Wtedy ich nie kupisz na komunię i co?
Puste wrzosowisko?

wejdź w GOOGLA i wpisz "Erica" kliknij obrazy czy tam grafiki i wybierzesz sobie potrzebne odmiany i kolory, Wybierz także te żółte listki a kwiaty ciemnoróżowe, albo białe kwiaty. Różne kombinacje kolorystyczne.

Tu jest przewaga wrzośców, wiosną są też krokusy chyba z 200 cebulek.

Jeszcze do wrzosowiska pasują berberysy. Tutaj "Erecta" chyba

Może ktoś podpowie.... :) 21:32, 09 mar 2011

Do góry
Na tym zdjęciu widać czemu służy takie sadzenie jak ja zaproponowałam. Masz mocne bryły zieleni, a nie "bździubinki". Tutaj przykład "Ursynowa" za szczepionym grabem i trzmieliny plus z przodu pachysandra

i z drugiej strony

Tutaj las hortensji co prawda "Annabelle" ale musi być gęsto, a w oddali ta poprzednia rabata

Agnieszkowy ogródek 21:26, 09 mar 2011

Do góry
Pomiędzy sosnami posadź irgę "Major" niską, będzie zamiast trawnika. I nawet te cyprysiki groszkowe żółte

W cieniu - zacieniona 21:15, 09 mar 2011

Do góry
Drugi irysek cebulowy, a pierwszy też? czy bylinowy?
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 20:17, 09 mar 2011

Do góry
Ponieważ mamy dwa wątki o różanecznikach, więc wkleję o przycinaniu również tutaj

Przycinanie różaneczników jest możliwe i czasem nawet wskazane.
Jak chcemy albo musimy je odmłodzić trzeba silnie skrócić pędy na jednakową wysokość. Jednak nie zalecam tego bez konkretnego powodu, gdyż krzew jest oszpecony na dłuższy czas zanim odbije. Trzeba też mu zapewnić troskliwą pielęgnację, nawożenie i podlewanie. Nie wszystkie odmiany także szybko odbijają. Widziałam nieraz w Anglii, jak po bardzo nietypowej mroźnej zimie wycinano krzewy prawie do ziemi i ładnie odbijały.

Lepszym zabiegiem jest przycinanie celem zagęszczenia lub utrzymania właściwego pokroju.
Usuwamy wtedy końce pojedynczych pędów, a miejsce cięcia powinno się znaleźć powyżej węzła. Pąki kątowe nie mogą zostać uszkodzone.
Po takim cięciu redukcyjnym krzewy stają się bardziej zwarte. Ja tak robię ze swoimi różanecznikami, aby nie pozwolić im wyrastać nadmiernie.

rysunek z książki "Różaneczniki i azalie" autor Andreas Bartels
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 20:14, 09 mar 2011

Do góry
Przycinanie różaneczników jest możliwe i czasem nawet wskazane.
Jak chcemy albo musimy je odmłodzić trzeba silnie skrócić pędy na jednakową wysokość. Jednak nie zalecam tego bez konkretnego powodu, gdyż krzew jest oszpecony na dłuższy czas zanim odbije. Trzeba też mu zapewnić troskliwą pielęgnację, nawożenie i podlewanie. Nie wszystkie odmiany także szybko odbijają.

Lepszym zabiegiem jest przycinanie celem zagęszczenia lub utrzymania właściwego pokroju.
Usuwamy wtedy końce pojedynczych pędów, a miejsce cięcia powinno się znaleźć powyżej węzła. Pąki kątowe nie mogą zostać uszkodzone.
Po takim cięciu redukcyjnym krzewy stają się bardziej zwarte. Ja tak robię ze swoimi różanecznikami, aby nie pozwolić im wyrastać nadmiernie.

rysunek z książki "Różaneczniki i azalie" autor Andreas Bartels
Wertykulatory 19:59, 09 mar 2011

Do góry
Teraz mam wertykulator spalinowy o dużej mocy, z silnikiem Hondy, aby sobie usprawnić pracę.
Wertykulatory 19:56, 09 mar 2011

Do góry
Niedługo czeka nas renowacja trawników

Najprostszym narzędziem ręcznym jest wertykulator. To taka odmiana grabi tylko zamiast zębów mają noże i są na kółkach.

Kiedyś pracowałam tym narzędziem. Przy dużych powierzchniach ciężko jest w krótkim czasie wykonać wertykulację. Potem kupiłam aerator elektryczny.
Z tego narzędzia byłam naprawdę zadowolona.
Teraz mam spalinowy. Moc 6 KM.

Nasz przydomowy ogródek 19:56, 09 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Przejrzyj tę galerię zdjęciową

Ja też pozwoliłam sobie przejrzeć te zdjęcia, ogród marzenie Danusiu, jestem naprawdę zauroczona nim.
Zielono mi! 19:48, 09 mar 2011

Do góry
Ten jest najprostszy

źródło:
http://cokupic.pl/produkt/Gardena-Wertykulator-na-kolkach/informacje_o_produkcie
Nasz przydomowy ogródek 19:36, 09 mar 2011

Do góry
Jeśli masz zachwaszczoną trawę, to lepiej zdjąć tę darń, żeby chwasty potem nie zagłuszyły roślin.
Trzeba wytyczyć kształt rabaty, odciąć kant, zdjąć po granicy rabaty dokoła i dopiero środek przygotowywać. Można przekopać, albo usunąć darń. To wszystko zależy od zachwaszczenia.
Zajrzyj do tego artykułu, może coś się przejaśni w temacie zdejmowania darni.

Przejrzyj tę galerię zdjęciową

Pomijając początkowe zdjęcia, rabaty są nieco dalej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies