Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Agnieszka 21:37, 09 mar 2011

Aniu, pomysł z hostami jest fajny, bo poza żurawkami odkrywam właśnie hosty i pomału się w nich rozsmakowuję. Bogactwo odmian jest zachwycające. Tylko te sosenki...

Co do irgi, to nie przepadam za nią, ale akurat rozrosła mi się pięknie w innym zakątku ogrodu i właśnie chciałam ją wyrzucić. A tu proszę bardzo: może się jeszcze przydać Zaletą tego pomysłu jest też to, że dzieciaki biegające wokół domu często z rozpędu przestawały używać chodnika i biegały po wrzosach. Irga pewnie by to zniosła bez słowa skargi....

Sylwia, mam wrażenie, że lubisz wyzwania? Można się wiele dzięki nim nauczyć, a dobrych chęci masz za 3 osoby (co najmniej )
Gardenarium 21:39, 09 mar 2011

Ja jeszcze a propos wrzosowiska.

Wrzosy nie mogą mieć cienia, będą chorowały i brązowiały. Natomiast wrzośce są bardziej cienioznośne. Tak przynajmniej wydedukowałam po moich wrzoścach. Po prostu kup wrzośce, po pierwsze będą wiosną bo kwitną i są w sprzedaży, a wrzosów nie ma, bo jeszcze są nieładne i nie sprzedają, dopiero do lipca są. Wtedy ich nie kupisz na komunię i co?
Puste wrzosowisko?

wejdź w GOOGLA i wpisz "Erica" kliknij obrazy czy tam grafiki i wybierzesz sobie potrzebne odmiany i kolory, Wybierz także te żółte listki a kwiaty ciemnoróżowe, albo białe kwiaty. Różne kombinacje kolorystyczne.

Tu jest przewaga wrzośców, wiosną są też krokusy chyba z 200 cebulek.

Jeszcze do wrzosowiska pasują berberysy. Tutaj "Erecta" chyba

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 21:41, 09 mar 2011

Ja się jeszcze zastanawiam nad wykorzystaniem wyższych traw. Danusia w którymś ogrodzie zastosowała na wrzosowisku takie fajne białawe trawy, miskanty czy cuś takiego. Ponieważ sąsiad ma taras tuż za naszym wrzosowiskiem, to może delikatnie przesłonić się od niego.... Ale nie tak po chamsku, bo nawet się lubimy, ale tak, aby on miał komfort siedząc ze swoimi gośćmi na tarasie, a ja żebym nie musiała chyłkiem przemykać w dresach, bo właśnie coś przesadzam. No wiecie o co chodzi
Gardenarium 21:42, 09 mar 2011

Pisałaś o trawniku - nie uda się raczej. Irga go zastąpi, da piękną niską zieleń i nawet przebiegnięcie jej nie zaszkodzi.
Po hostach się nie da przebiegnąć. Ale te białe rozważ, tylko zimą będzie pusto.
Wiem możesz irgę dać i w niej co jakiś czas grupki po 3 lub 5 host białych. Białe wysepki w zielonym morzu

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:42, 09 mar 2011

Wiem, przy sosnach hosty, takie podkreślenie drzewek.

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 21:43, 09 mar 2011

O, no widzicie! Danusia wkleiła właśnie zdjęcie z takimi trawami! W myślach czyta czy co? I na dokładkę z berberysem, a ja szukam miejsca dla moich berberysów Erecta. Bajecznie się przebarwiają jesienią. Może też tam je przekopsować?
Gardenarium 21:45, 09 mar 2011

Agnieszka napisał(a)
O, no widzicie! Danusia wkleiła właśnie zdjęcie z takimi trawami! W myślach czyta czy co? I na dokładkę z berberysem, a ja szukam miejsca dla moich berberysów Erecta. Bajecznie się przebarwiają jesienią. Może też tam je przekopsować?

No patrz, ja wcześniej wkleiłam zanim napisałaś
Dobry pomysł, czytam jednak w myślach i wyprzedzam fakty

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 21:46, 09 mar 2011

Danusiu! Dlaczego Ty odpowiadasz zanim jeszcze zadam pytanie? Podsłuch jakiś masz do moich myśli czy co?!
monteverde 21:47, 09 mar 2011

Zebrinus jest fajny biało zielony)
Jagna 21:47, 09 mar 2011

ja tez wpisałam erica i mi gołe babki sie pokazały