Kto lubi jaskrawe, widoczne z daleka kwiaty może postarać się o kuklika szkarłatnego.
Jest to łatwa w uprawie, rozrastająca się dość szybko bylina z różowatych. Pięciopłatkowe kwiaty pokazują się w maju i mają szczególny kolor - pomarańczowo-czerwony, bardzo jaskrawy. Wyrastają na długich, owłosionych pędach. Po przycięciu powtarzają kwitnienie aż do września, października ale są to już kwiaty pojedyńcze.
Roślina ma ładne liście, podobne do liści truskawki. Wymaga słonecznego lub półcienistego stanowiska o podlożu wilgotnym. Rozmnażanie przez odłączanie w sierpniu młodych rozetek od kłącza. Nadaje się na skalniaki. W sprzyjających warunkach szybko zadarnia powierzchnię.
Bukszpan zawsze się regeneruje, nawet ścięty do samej ziemi.
Wg tego zdjęcia trzeba ten fragmencik doprowadzić do porządku. Wytnij pasek trawnika, opiel ten kawałek dokładnie. Dwa razy w ciągu sezonu przy takim zachwaszczeniu to za mało. Musisz to robić bez przerwy aż do skutku, potem odpuścisz trochę.
Takie rzadkie bukszpany trzeba od dołu podsadzić młodymi sadzonkami, a górę ciachnąć równo. Z czasem się to wszystko zrośnie.
Ryśku szukając pigwy, zobaczyłam tego buczka, jak jest "stary"? a pigwa na której stronie? takie grabie widziałam u pracowników zieleni, bardzo szybko się nimi grabi liście, widziałam jak grabili na płachty i na samochód