Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:42, 22 lis 2011

Do góry
Parę zmrożonych fotek.. dzisiaj w nocy musiało być naprawdę zimno, woda w wiaderku które mam koło cyprysika 3 kulek - zamarzła, i to zupełnie...

zima idzie

Bergenie i liliowce wyglądają naprawdę marnie...

Zmrożone okolice tarasu:

Żurawki:

Młoda dostała od babci karmnik
Ogród Magdalenka 10:22, 22 lis 2011

Do góry
Noemi, a może inaczej... jak nie można przenieść drewutni to może ją inaczej ustawić? Dokładnie w poprzek rabaty. Przed nią można dać ekran z cisa, albo coś pnącego na kratce. Z boku od kostki też cisy . Dostęp do drewna miałabyś od domu i np. tylko do części. W środku można ułożyć tak aby była łatwy dostęp. Coś takiego...
ogrodoweimpresjejolki 10:06, 22 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jaką żurawinkę, Elu? Ona lubi nieprawdopodobne ilości wody. Ja miałam i nici. Teraz kupuję suszoną do sałatki Krysi.

Suszona żurawina jest też bardzo dobra do ciast zamiast rodzynek
Ewo, my w przydomowych ogródkach i na działeczkach pozwalamy sobie na małe eksperymenty, które dają nam ogromna wiedzę co sadzić a co nie. Doświadczenie zazwyczaj bywa cenniejsze niż wiedza teoretyczna

A moje doświadczenie ukorzeniania surfinii trwa i dziś wygląda tak

nawet jak nie puści korzonków, to jest jeszcze ozdoba przyciągającą wzrok w te jesienne dni
Mój ogród - co dalej? 09:54, 22 lis 2011

Do góry

Witaj Ewo, pięknie. Jak się ma taki piękny trawnik!!!!!???. A cis poniżej to jaka odmiana, jak rośnie, ile lat u Ciebie, ile sztuk jest na tym zdjęciu? Jestem na stronie 22 i wiem, że to elegantissima ale chodzi mi o coś bardziej szczegółowego (jakaś Aurea coś tam - mąż przytachał i próbuję oznaczyć, powiem więcej widziałabym je wszędzie u mnie ). I u Ciebie w klimacie kontynentalnym nie marzł?
Stół tarasowy z ławką - bardzo ładnie obrobione drzewo. To gotowiec? I jeszcze mam pytanie o drzwiczki do kuchni letniej. O czymś takim marzę..... .

Szkoda, że u mnie sosny nie chcą rosnąć.

Skończyłam czytać . Ja bym też widziała jakieś trawki przy cisach, zmieszczą się miskanty te lżejsze a na przód też jakies turzyce do tych iglaków (świerk Nimidis to pierwszy raz widzę!). Pozdrawiam i dziękuję za porcje estetycznych doznań.
Pogaduchy skowronków 09:48, 22 lis 2011

Do góry
Halo! Skowronki już dawno szczebioczą na łączach,a w wątku nikt ,,dzień dobry" nie mówi?
Zapowiada się piękny dzień! Słoneczko nawet wygląda i na termometrze już6 w plusie!
Miłego dnia !

Dieffenbachia 09:09, 22 lis 2011

Do góry
Dostałam wczoraj takiego kwiatka. Znalazłam w necie informacje, że to Dieffenbachia. Nigdy nie miałam tej rośliny, dlatego potrzebuje porad odnośnie uprawy.
Pierwsze pytanie: czy mogę ją teraz przesadzić do innej donicy?
Na dole pnia po jednej stronie wyrasta nowy ulistniony pęd, a po drugiej stronie nowa roślina bezpośrednio z ziemi.
Czy przy przesadzaniu odłączyć tą mniejszą, która wyrasta bezpośrednio z ziemi? Czy mogę ją zostawić? Wizualnie lepiej chyba będzie ją zostawić, bo zagęszcza dół, gdzie jest łysy pień tej starszej.

Ogródek Goniak 08:59, 22 lis 2011

Do góry
Jesień w moim ogrodzie

Ogród Sylwii od początku :) 08:17, 22 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Sylwia, brakowało mi Ciebie i zaczęłam sobie od początku czytać Twój wątek. Powstawanie ogrodu według koncepcji Danusi wydaje się tak bajecznie proste .... . Teraz, po dokonaniu (prawie) wszystkiego.

Ta turzyca to Morrowi "Ice Dance". Monteverde wie ale się przekomarza (?).

Co do turzycy to pod taką nazwą kupowałam w szkółce , ale pewnie macie rację co jej imienia, ja się nie znam.....

Ogród Magdalenka 07:46, 22 lis 2011

Do góry
noemi napisał(a)
Chciałabym na wiosnę poprawić mój przedogródek... tak wyglądał wiosną , jak rośliny budziły się do życia ...

Madziu, przez to, że drewutnia jest pod samym nosem jak wychodzisz z domu i widoczna jak na dłoni od furtki - szpeci Tobie cały efekt. Z takim usytuowaniem drewutni nie ma sposobu na efektowny przedogródek. Zawsze będzie coś nie halo.

Pomysł na ekran z cisa i 3 wiśnie jest bardzo dobry i rozwiązuje sprawę widoku od wejścia, ale nie rozwiązuje widoku od strony domu.

Przyznam, że ja nie chciałabym mieć tak umiejscowionego drewna,
A czy nie należałoby się zastanowić najpierw, gdzie można przenieść drewutnię???

Inaczej nici z efektu.

Narazie to jest moje pierwsze pytanie, póki nie znajdziemy nowego miejsca na drewno nie myślę o nowej aranżacji.
Jak nie znajdziemy - pomyślimy. Jeśli drewna byłoby mniej, można by było coś pomyśleć przy śmietniku.

Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 00:48, 22 lis 2011

Do góry
Ani myśli, zeby zakwitnąć

Ogród Magdalenka 00:11, 22 lis 2011

Do góry
noemi napisał(a)

Projekt fajny.

Kulki bukszpanowe można posadzić między wrzoścami.

Rododendrony o czerwonych kwiatach?

Tak, rh Nova Zembla

Mocy kolor

Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 00:06, 22 lis 2011

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 00:04, 22 lis 2011

Do góry
Tu są czosnki i szałwie

...a tu czosnki i czyściec
Zygokaktus, grudnik (Schlumbergera), kaktus bożonarodzeniowy 00:03, 22 lis 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Mój też bardzo podobny.

piękny
Ogród Magdalenka 23:46, 21 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Na pewno muszą być formy pienne - może nawet wysokie wiśnie, pod to cisy na pniu - no i krzewy

Może znajdziesz jakąś inspirację tutaj?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/273-przedogrodek

Dzięki , mam ten link "obcykany" i właśnie mam też propozycję taką ...

tu jest projekt , który chciałabym trochę zmienić

12 - cis
14- rh
7 - wiśnia umbraculifera
6 - pahysandra
3 - wrzosiec
Ogród Magdalenka 23:43, 21 lis 2011

Do góry
W rogu są thuje, które dostałam i rosną dosyć szybko bo tak było w marcu/kwietniu a teraz sięgają już do płotu

a tu jeszcze jedna fotka

W miniformacie 23:37, 21 lis 2011

Do góry

Ogród Magdalenka 23:34, 21 lis 2011

Do góry
Chciałabym na wiosnę poprawić mój przedogródek... tak wyglądał wiosną , jak rośliny budziły się do życia ...

Mój 4 arowy azyl... 23:18, 21 lis 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Basiu to na te Twoje urodzinki nowy fiołek zakwitł

Czy my o czymś nie wiemy?

Bo Fb nic nie mówi
Mój 4 arowy azyl... 23:16, 21 lis 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Danusiu, co zrobić z tym 'potworem'? Rozrósł mi się ten jałowiec chiński i wiosną muszę coś z nim zrobić. Bonsai odpada, raczej pokrój zwarty musi zostać. Na pewno zmniejszyć trzeba na obwodzie. Może tak ciać aby ze trzy, cztery pziome tarasy powstały?
Nie wiem jaka to odmiana ale może po kłujących igłach da sie go rozpoznać?

A może po prostu ciąć go w poduchę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies