Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Punkt - ogród Finki

Zielony Punkt - ogród Finki

Martek 02:26, 23 mar 2012

Finka zdradź mi ceny pełnych lilii ?I mogłabyś sfotografować wielkość cebul lub podać rozmiar? Na prv oczywiście
Pszczelarnia 08:37, 23 mar 2012

Marta, byłaś u mnie?
finka 20:21, 23 mar 2012

Marto właśnie zjadłam obiad, tak obiad o tej godzinie... i idę dalej do pracy, bo wieczorem jeszcze przytargałam towar i muszę na jutro wycenić, więc przy okazji zrobię zdjęcia cebul dla Ciebie.

Pszczółko napisałaś czy byłam u Ciebie...tzn na wątku? no bo w realu nie miałam okazji, tak się poskładało w tym sezonie, że z Czarnej musiałam wracać szybko do domu do dzieci, albo byłam z kimś i wracałam przez Lądek do domu, więc Bystrzyca trochę nie po drodze, ale wszystko da się nadrobić...ale z pewnością Ty szybciej wylądujesz u mnie.
Milka 12:13, 24 mar 2012

Krys napisał(a)

a ja tak żegnałam zimę w niedzielę na Czarnej Górze, słoneczny odjazd, na świeżutkich nartach z okazji urodzin dopiero nadchodzących...(osiemnastych oczywiście )

[/quote
super

a sklepik też, a i sasanki, na które narobiłaś ochoty
finka 22:15, 24 mar 2012

Piękne słońce mamy tej wiosny, nie miałabym nic przeciwko gdyby jednak popadało i to porządnie.
Tymczasem wrzutka dzisiejszych zdjęć.

Krokus 'Pickwick' raniutko

i w południe

botaniczny o "porcelankowych" kwiatach, nie mogę sobie przypomnieć nazwy odmiany
ta kępa ma 4 lata rozrasta się pięknie, a cebulki są bardzo drobne

i w towarzystwie Świerka 'Little Gem'

agniecha973 22:18, 24 mar 2012

Niesamowite krokusy Marto. Ładnie wyglądają w takich ilościach i wszystkie w jednym kolorze. Z jednej cebulki wyrasta 1 kwiat?
finka 22:22, 24 mar 2012

Kolejne botaniczne krokusy, tu na wrzosowisku, którego jeszcze niestety nie przycięłam

a ten 'Fuscotinctus' zaczyna przekwitać, liście przerastają kwiaty

trochę wielkokwiatowych

finka 22:24, 24 mar 2012

z jednej cebulki wyrasta kilka kwiatów, jesienią widać to dobrze na cebulkach, które mają kilka "kłaczków" jak ja to nazywam.
finka 22:28, 24 mar 2012

i moje ulubione irysy żyłkowane, na razie fioletowe, niebieskie coś niemrawo w tym roku, nie to co w ubiegłym (zobaczcie pierwszą stronę mojego wątku!). Żółte jak zwykle coś zżera.

agniecha973 22:28, 24 mar 2012

Aha. Marto, podpowiedz mi czy trzymać jeszcze moje krokusy, które nie zakwitły drugi rok z rzędu. Rok temu przeze mnie, bo kupiłam i zapomniałam posadzić. Zrobiłam to dopiero na wiosnę i tamtego roku oczywiście nie miały szans, ale myślałam, że skoro miały liście, to zakwitną w tym roku, a one tylko pokazały tak jakby kolor kwiatka głęboko między listkami i tyle. To było jeszcze w grudniu. Przemarzły, czy jeszcze się nie zregenerowały?