Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku emerytki 22:06, 14 mar 2022

Do góry
daszum napisał(a)

Byłam, widziałam, nie pisałam.
Co to za róża?

Dzięki za odwiedziny
To róża Bad Birnbach, ale tablet niestety zmienił jej kolor.

A to moja pierwsza róża Porthos, kupiona w 2015 roku.

Nie znałam się wtedy na różach i wzięłam dla koloru, nie wiedząc, że nie powtarza kwitnienia.
A szkoda, bo tu by się przydały kwiaty cały sezon.
Dosadziłam obok różową, która będzie kwitnąć długo, ale to młoda sadzonka i na efekt trzeba będzie poczekać.
System automatycznego nawadniania 21:30, 14 mar 2022

Do góry
Witam ,
#PiterSas dzięki za informację. Jeszcze pytanko czy dawać, filtr piaskowy?
Studnia 30m pompa na 10m.
Zasięgi rozrysowałem tak. Te dwa pola IXI to wjazd, jest trawa docelowo kamień.
Niezależny mi na bardzo na jej podlaniu.
Prawa strona to Północ , zacieniona przy budynku.

W ogródku emerytki 20:54, 14 mar 2022

Do góry
gogo napisał(a)

Byłam, widziałam, nie pisałam.
Co to za róża?
Nelumbo - lotos 20:32, 14 mar 2022

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:31, 14 mar 2022

Do góry

Nelumbo - lotos 20:30, 14 mar 2022

Do góry
To moj lotos ...

Nelumbo - lotos 20:27, 14 mar 2022

Do góry
Mariusz napisał(a)

To lotos 'Mrs Perry Slocum', lotos żółty ma kwiaty na znacznie krótszym pędzie i kwiaty kremowo-żółte.

Nasiona można kupić w sklepie internetowym. Proponowane są różne odmiany nelumbo, jednak nie oczekujmy, że uzyskamy np. pełnokwiatową białą lub różową - nasiona nie powtarzają cech odmiany. Nie wykluczone jest jednak, że trafimy na pożądaną.

Przetarte nasiona nelumbo kiełkują do kilku dni - zależne jest to od temperatury wody. Optymalnie powinna ona wynosić 22 -26 *C . Nasionka przecieramy papierem ściernym od strony małego wgłębienia, natomiast stronę z ledwie zauważalnym szpicem pozostawiamy nietkniętą. Te na fotce przetarte sa nieco za dużo.

Najprostszym sposobem na czas kiełkowania jest umieszczenie nasion w plastikowych butelkach albo szklanych słoikach.

Nasiona lotosów w przeciągu kilkunastu dni wypuszczają pędy długości 12 - 32 cm zakończone zawiązkami liści.

Gdy zaczną tworzyć się białe korzenie, siewki przesadzamy do żyznego podłoża - akwarium, albo docelowo pojemnik/kastra budowlana.

Jestem dokladnie na tym etapie, tz moje lotosiki. Ide czytac bo nie wiem co dalej, jak, mam z nimi dalej postepowac
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:20, 14 mar 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Piękny mieliśmy weekend, prawda? .
W niedzielę skończyliśmy wycinać miskanty, hurra! Mam jeszcze do przycięcia rozplenice bo część wycinałam już jesienią i wtedy zostawiłam takie dłuższe kępy. Ale z tym się tak bardzo nie spieszy, rozplenice ruszają dość późno. Zostało mi jeszcze trochę seslerii skalnych do przycięcia i cała masa bylin. Tuje tez czekają w kolejce do fryzjera. Cała masa roboty.

Heloł!
Krokusiki piękne! U mnie zakwitł pierwszy.
Ja wczoraj wycięłam WSZYSTKIE rozplenice.
Jutro będę kończyć carexowisko i na tym koniec. Uporałam się ze wszystkimi trawami.

Mam jeszcze trochę planów na ten urlop.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:56, 14 mar 2022

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:55, 14 mar 2022

Do góry
Pszczeli taniec
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:55, 14 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękna krokusowa rabatkaMoja polanka krokusowa dopiero nieśmiało się budzi

U mnie ta fioletowa najszybciej zakwita Reszta jeszcze w powijakach
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 19:54, 14 mar 2022

Do góry
Słuchajcie, uległam i kupiłam piękną limonkową magnolię.
Myślałam o niej pod okno kuchenne, ale to odpada ze względu na żwir

I teraz szukam dla niej miejsca

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:53, 14 mar 2022

Do góry
Waclaw napisał(a)
Wiosna zagląda do wszystkich ogrodów. W jednych widać ją bardziej w innych mniej.
Niektórzy potrafią, w szczególny sposób tę wiosnę pięknie pokazać. Ty do takich osób należysz Kasiu.

O jak miło, dziękuje
Bawarka 19:47, 14 mar 2022

Do góry
CDN

Bawarka 19:46, 14 mar 2022

Do góry
Zima byla i poszla, nie za wiele sniegu, nie za wiele mrozu...Za to ostatnie noce mielsmy troche na minusie, w dzien, fajnie cieplo...

Mam nadzieje ze zdazyliscie pobielic swoje drzewka

Wiosna.
W miare mozliwosci cos sobie robie. Rozprowadzam kolejne partie lawy wulkanicznej; o roznej strukturze.

Daje pod rosliny piekna ziemie Terra Preta
Sezon 2017 u Hanusi 19:34, 14 mar 2022

Do góry
Też udało mi się znaleźć w ogrodzie -trochę ogarnęłam i juz jest lepiej -wstydu nie ma.

Zdrowie? Niby nic nie było, tylko jakoś drętwo się czułam. Niedziela i dzisiaj, plusowo w ogrodzie.

W moim małym ogródeczku II 19:28, 14 mar 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Dorotko piękne masz róże, ja nie mogę sobie poradzić z pnącymi i mocno rosnącymi. Nigdy nie wiem co uciąć, a co zostawić i zazwyczaj rosną ogromne, nie panuję nad nimi. Może w tym roku zrobię z nimi jakiś porządek.
Pozdrawiam.
Ja róże mam od kilku lat i ciągle uczę się z nimi obchodzić. Obserwuję je, uczę się ich potrzeb i podziwiam ich piękno, albo się na nie złoszczę.
Mam różę Veilchenblau silnie rosnąca, obficie kwitnąca, ale nie powtarza kwitnienia. Rosła sobie przy słupie, pędy wybijały pod niebo. Tak się rozpanoszyła, że do połowy rabatki dostępu nie miałam. Co wcale nie przeszkadzało pojedynczym chwastom rosnąć z chęcią dorównania jej wielkości. W 2020 roku po kwitnieniu wycięłam wszystkie pędy na wysokość około 70 cm, innego wyjścia nie było. Obraziła się na mnie za takie traktowanie. Myślałam, że ją tym uśmierciłam. W ubiegłym roku wypuściła jakieś mizerne pędy, Będzie żyć.

Veilchenblau

Bawarka 19:15, 14 mar 2022

Do góry
Lubie jesien w moim ogrodzie...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:15, 14 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Haniu, lubię tu poczytać takie racjonalne wywody i zgadzam się wewnętrznie z nimi bardzo. Spokój wewnętrzny, tylko on może nam pomóc. Można być przez całe życie gorliwym preppersem, tylko co to da... głównie podporządkowanie swego życie hasłu "wojna". Na tę zawieruchę nie ma mocnych, więc po co się w to bawić?...
Odpoczynek niech Ci służy! Ja też wyrwałam się na trzy dni - tym razem podziwiałam przyrodę... głównie w galeriach, na obrazach naszych wielkich i wspaniałych patrząc - bo zarzuciłam te wizyty za bardzo i trzeba było nadrobić Po takim masażu dla mózgu - pojawiły się niestety chęci wypróbowania nowych kolorów i zestawień w ogrodzie. Muszę ochłonąć, może przejdzie Baw się dobrze! Zdjęcia cudne.... ach!

Bardzo mnie wspiera to, co piszesz. Czasem mam wrażenie, że z tym swoim spokojem wewnętrznym i pragmatycznym oglądem świata wokół, jestem mocno odosobniona. Swoja drogą przynależność do tłumów nigdy nie była mi bliska.
Masaż mózgu..ummmm...coś pięknego. Zabawy kolorem nie kojarzą mi się z niczym zdrożnym.
Zawsze zazdrościłam artystom malarzom ich umiejętności czarowania światłem, kolorem i fakturą.
Galeria to dobre miejsce do czerpania wzorów.
A mnie dzisiaj zachwyciło rondo drogowe porośnięte kwitnącym rzepakiem
I dumałam też sobie nad siłą tkwiącą w kobietach, choć błędnie określa się je słabą płcią.

Sporo takich silnych kobiet dane mi było spotkać tu, na forum. Zostawiają za sobą kolejne przeszkody i działają dalej. Bardzo to pokrzepiające.
Bawarka 19:08, 14 mar 2022

Do góry
I ciagle sadzilam tulipany...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies