Nastaje u mnie dość smutny okres.Roboty ogrodowe zakończone,W domu niewiele prac,jak się jest na bieżąco.Robótki szydełkowe przy sztucznym świetle nie bardzo lubię,a dzienne światło ledwie co widać.
Książki też wzrok psuja,a spacery o tej porze....... krótkie i szybkie.
Jedyna pociecha -Ogrodowisko.Nareszcie będzie czas dokładnie przeczytać artykuły Danusi.
Trochę się podszkolić na rabatkach......i czekać świąt,a potem wiosny.
Będę wstawiać zdjęcia z wiosny i lata,niekoniecznie z ogrodu.Dziś letni las na Górze Chełmskiej
Pozdrawiam!
Witajcie właśnie mam przerwę do 14 i najpierw witam się z Wami, a zaraz po tym hop do ogrodu, róże czekają na kopczyki. Jest nadal mglisto, zero na termometrze i cicho bez wiatru, to sobie trochę nadgonię z pracą i może jakiś ładny widoczek na fotce się zajdzie
Dziękuję Wam bardzo,po prostu chodzę po ogrodzie i rozglądam się ,mój ogród jako całość nie jest wdzięczny do fotografowania,jest wąski,ma jeszcze dużo luk i rośliny jeszcze nie wyrosły do swoich rozmiarow,fotografuję więc rośliny i to co się czasami na nich dzieje,przecież wszyscy to robimy i na tym forum jest naprawdę bardzo dużo pięknych zdjęć.
Dla moich gości floks,który kwitnie mimo mrozu
Witaj Haniu, Ty jak zwykle Pierwszy Skowronek Rzeczpospolitej. U nas koło południa ma się pokazać słoneczko. Jest +3, wczoraj wieczorem mocno wiało. Pozdrowienia z Iwonicza dla Wszystkich Ogrodowiczan.
Dzień wstaje mglisty.Termometr sygnalizuje zaledwie0,5 w plusie.Trzeba postawić się do pionu.
Urozmaicenie w takim dniu jak najbardziej wskazane.I tego Wam życzę.
Dziękuję za rady i inspiracje/odzew. Wklejam plan sytuacyjny związany z nasadzeniami wokół ławki. Ławka będzie półokrągła, dębowa albo modrzewiowa (nie mamy "egzotycznego" drewna) wykonana przez stolarza.
Proszę o pomoc w nasadzeniach wokół ławki. Co wysadzić/przesadzić? Preferuję miłą wiejską różnorodność ale w ramach.
1 cm to 1 m.
Największy problem upatruję w kalinach - chyba przeszkadzają?
A może rozpatrzyłabyś całkowitą zmianę i posadziła świerka w narożniku rabaty.
Wtedy jest dostatecznie daleko od domu, odciąga wzrok od garażu i wydziela przetrzeń - bezpośrednie otoczenie domu nabiera intymnego charakteru (przesłania też nieco garaż od strony domu). A rabatę wtedy aranżowałbym tak, aby uzyskać ciekawe widoki z okien domu.
Co do kształtu rabaty to Twoje rozwiązanie z rysunku podoba mi się: kończy się równo z domem, nie dzieli fronu na kawałki (uzyskujesz fajną harmonię przestrzeni), no i względy praktyczne wzięłaś pod uwagę.