Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Raczkujący ogród Iwony 14:30, 06 mar 2011

Do góry
Przejrzyj galerię do artykułu drzewa w ramach a odpowiedź sama się nasunie.
Tnij bukszpan po rombie, a z niego wyrastał będzie pień platana.

Tu jest koło, a trzeba rombuś

Raczkujący ogród Iwony 14:28, 06 mar 2011

Do góry
Cały romb wypełniony bukszpanem
Zaraz poszukam i zilustruję
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 14:22, 06 mar 2011

Do góry
A tam z tyłu za oregano jest właśnie taka macierzanka w gruncie

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 14:15, 06 mar 2011

Do góry
Jak na dach, to bym pomieszała z tym żółtym oregano, rewelacyjnie wygląda i fajnie sie rozłazi, wierz mi na pewniaka. Srebrna macierzanka z filetowymi kwiatami pomieszana z żółtym oregano, cud miód malina No i kilkanaście większych krzaków typu lawenda albo przywrotnik ostroklapowy?

Oto dowód namacalny

Raczkujący ogród Iwony 14:13, 06 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Drzewo Platanus w kostce z bukszpanu przyciętej na kształt otworu, czyli rombu

Świetne rozwiązanie
Raczkujący ogród Iwony 14:00, 06 mar 2011

Do góry
Drzewo Platanus w kostce z bukszpanu przyciętej na kształt otworu, czyli rombu
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 13:51, 06 mar 2011

Do góry
Pasuje żółte oregano

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 13:47, 06 mar 2011

Do góry
Miniaturowe sosenki, kostrzewy, turzyce, konwalnik

Te rojniki pasują do macierzanek

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 13:45, 06 mar 2011

Do góry
Pomysł po lewej, poduchy, irysy i goździki - fajnie że w jednym kolorze

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 13:41, 06 mar 2011

Do góry
Szpary z macierzanką z bliska

No i rewelacyjne zdjęcie wykopałam z CHFS z 2009 roku: Zobaczcie sami:

REWELACJA

Jest to dowód, że macierzanka wcale nie musi rosnąć tylko z niskimi poduchowatymi roślinami. Tutaj irysy, lawenda, miniaturowe goździki, albo rogownica , mogą być jeszcze niewysokie trawy albo turzyce. I żwirek - super pomysł.

Oto zdjęcie tej aranżacji z drugiej strony, dla mnie bomba

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 13:34, 06 mar 2011

Do góry

Tutaj pokazuję Ci, jak wyglądałyby rozchodniki, jak róże w macierzankach. Tu są zwykłę rozchodniki ostre.

Tu jest sosna bonsai w dywanie z kostrzewy, ale cudowna taka kompozycja może byłaby z macierzankami?

Macierzankowy dywan dobrze jest też zrobić tylko z jednego gatunku (koloru). tutaj szpary ciekawie zarośnięte

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 13:27, 06 mar 2011

Do góry
Zdjęcie z dawnych wyjazdów na Chelsea Flower Show (chyba 2004)

Tu jest dach z macierzanek poprzerastanych gęsto

Buda z rozchodnikami na dachu, ale można macierzanki plus rozchodniki

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 13:24, 06 mar 2011

Do góry
Joanka napisał(a)
Wracając do macierzanki.... czy może mi ktoś pokazać swoje zdjęcia?
W jakim sąsiedztwie u Was rośnie?
Ciekawa jestem jak wyglądają słynne macierzankowe pachnące dywany?
Ile roślinek trzeba sadzić na metr kwadratowy żeby otrzymać taki ładny kobierzec?

Zdjęć zaraz poszukam, natomiast wg "przepisu" to małych bylin typu macierzanka powinno być 10-15 szt ma 1m2.
Ja sadzę 15 Lubię jak się potem poprzerastają.
Do macierzanki sadziłam : skalnice, kostrzewę "niedźwiedzie futro", kostrzewę siną, dąbrówkę rozłogową (bordowe i różowe listki), rozchodniki niskie, rojniki.

W cieniu - zacieniona 13:17, 06 mar 2011

Do góry
Dobre, człowiek jest sprytniejszy.
Raczkujący ogród Iwony 13:15, 06 mar 2011

Do góry
O widzę, że w trakcie mojego pisania Grzesio podziela moją opinię o drzewie. Też miałam Ci zaproponować, gdybyś nie chciała świerka - to posadź śliwę wiśniową, miłorząb, tulipanowiec itp.
Raczkujący ogród Iwony 13:14, 06 mar 2011

Do góry
Nie bijemy, a gdzie tam. Witamy kolejną Ogrodowiskowiczkę

Kostka ... wiadomo, podzielam opinię większości. Pod oknem po prawej, nie dałoby się wykroić rabaty?

Jeśli nie to duże donice tam wymurować, skrzynie drewniane duże obsadzić iglakami i kwitnącymi sezonowymi. Na tej rabacie w kształcie rombu na środku to można dać ciekawy okaz świerka serbskiego (Pendula, Nana) albo jodłę koreańską - ta może nieco zbrzydnąć z powodu np. zmarznięcia wierzchołka. Nawet bym posadziła normalny świerk + trzmielinę "Emerald'n Gold" plus tulipany liliokształtne ciemny fiolet. Wtedy nieco zagłuszymy tę platformę kostki

Sezonowe rośliny w jedynej rabacie jako główne obsadzenie bym odradzała, bo co w zimie? A tak to drzewko świerkowe można ubrać w lampki i nie będzie pusta przestrzeń.
Ogród na skraju sadu 12:53, 06 mar 2011

Do góry
Nesko witamy serdecznie. Postaramy się pomóc.

Orzech włoski to niezbyt korzystne drzewo jeśli chodzi o uprawy czegokolwiek pod nim.
Zawsze tam jest sucho. Nie wiem na ile to jest prawdą, ale pokazują się takie opinie na specjalistycznych forach ogrodniczych, że liście orzecha włoskiego zawierają szkodliwe substancje.
Ja tę informację także miałam zakodowaną o szkodliwych fitoncydach. W jednym z ogrodów które wykonywałam- ziemia pod tym drzewem zawsze była sucha i trawa nawet nie chciała rosnąć.

Często jest on atakowany przez grzyba wywołującego groźną chorobę antraknozę. Jest to najgroźniejsza i dość powszechna choroba tego drzewa. Zwalczać można przez zbiór i niszczenie porażonych owoców i liści, w których rozwija się grzyb oraz w przypadku młodych drzew opryski. Starych na ogół się nie pryska, bo są już za wielkie, a zbiera i pali liście.

Dodatkowo liście orzecha włoskiego zawiera 5-hydroksy-1,4-naftochinon - substancję działającą niekorzystnie na niemal wszystkie rośliny w sąsiedztwie orzecha, która spowalnia ich wzrost, a większym stężeniu może powodować ich zamieranie. Może to dlatego kompost z liści orzecha uważany jest za trujący.

W innym z ogrodów wokół orzecha wykonaliśmy rabatę wyspową wytyczając dokładnie granicę i kant trawnika. Na tej wyspie posadziłam biało obrzeżone funkie i konwalie na przemian. Mają stworzyć zieloną poduchę.

Różanecznika bym nie polecała, lepiej dla niego znaleźć korzystniejsze stanowisko.

Wierzba japońska, jeśli wyrasta z ziemi i nie są to kolorowe listki, to raczej już wyrasta z podkładki a szlachetna część zmarniała. Trzeba obserwować, bo jeśli to już będą inne liście, to trzeba wyciąć bo wyrośnie "dzika" wierzba.

Z zaniedbanego sadu można stworzyć coś naprawdę ładnego, trzeba tylko o niego zadbać, poprzycinać, poformować, prześwietlić.

Kolorystykę rabaty wymyśliłaś świetnie, to bezpieczny wybór i bardzo nastrojowy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:21, 05 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A sekatory mam dużó nowych też, bo testuję

Niektórzy testują kosmetyki inni leki a nasza Danusia sekatoryno i jaki najlepszy przetestowałaś?bo ja swojego dalej szukam i juz pomysłu nie mam na to gdzie jeszcze mógłby być???
Michael my Garden 22:57, 05 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Niezłe, ocenię w realu

No to trafiłeś na idealną sąsiadkę, odległość między Wami to przysłowiowy rzut doniczką
A ogród jest piękny i wcale nie widać działalności psa
Michael my Garden 22:54, 05 mar 2011

Do góry
Niezłe, ocenię w realu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies