Włączam o siódmej jak zwykle rano,
budzić skowronków,a tu zdziwienie!
Nie można nawiązać połączenia.....
Kawę wypiłam , czynność powtórzyłam.....
Znów nic nie uzyskałam.
Już nerwicy dostałam!
Do jasnej ,ciasnej,
co ma znaczyć to wszystko?
Gdzie się podziało me ,,Ogrodowisko"?
Gdzie się podziało ,co się z nim stało?
Serwer się zepsuł?Prądu za mało?
A ja tu sama od rana -
siedzę niedoinformowana!
Nie wiem jak zdrowie Ani i Joli?
I czym się różni groch od fasoli?
Czy ogród z lustrem ma w końcu murek?
I ile z ,,Mai w ogrodzie" powtórek?
Czy Zbyszko kupił na pierogi mąkę?
A Kasia czy sieje już trawę na łąkę?
Nie róbcie ,proszę,takich niespodzianek!
Ja chcę mieć dostęp do Waszych fanek!
Życzyć im zdrowia,miłego dzionka,
i dalej rządzić rano w ,,skowronkach"!
tak , to trawa, ale się rozpanoszyła i nie wygląda ładnie.... zastąpię ją inną, zresztą troszkę muszę przerobić tę rabatę na wiosnę.... coś mi tam nie leży....
dzięki za dobre słowo Noemi
Taka koncepcja odpowiada mi jak najbardziej problem w tym, że nie mam w głowie nawet zarysu takiej koncepcji, nie wiem jak można by sensownie połączyć drzewa owocowe i ozdobne, o rabatach nie wspomnę. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to szereg drzewek owocowych po stronie prawej patrząc od strony tarasu, chociaż i tam miały być rabatki z choinami kanadyjskimi i innymi iglakami w tle. Bo jeśli nie tu, to gdzie?
nr 2 to plac zabaw, chociaż marzyłby mi się w pobliżu zagajnika raczej zaciszny kącik, ale nie mam innego pomysłu, a nr 1 to żwirkowa rabata, podzielona kolorystycznie (jaśniejszy i ciemniejszy żwirek), żeby zamaskować szambo, po stronie wlotu do szamba jakieś głazy, trawy coby zabezpieczyć wejście, bo mój mały (15 miesięcy) usiłuje je "rozpracować". To takie przemyślenia desperata, ale czy mają one ręce i nogi? Pomocy!
Dzisiaj udało mi się po pracy wyrwać do babci (25 km) ponieważ dokonałam zakupu kilku odmian traw ozdobnych, jak sie okazało w poleacnym na forum ogrodytraw.eu.
Dzisiaj dotarła przesyłka do babci, więc musiałam jakimś cudem uciec żeby posadzić, zanim to zrobi babcia.
Przy okazji zakupiłam w okazyjnych cenach (klony palmowe: orange dream i katsura, ostrokrzew i 2 wrzośce)- takie marnocinki - ale co mi tam podrosną sobie u babci
Już było ciemno jak skończyłam
opisałam co gdzie wsadzone żebym potem nie zapomniała co się jak nazywa
Myślałam że zrobię zdjęcia mojej szkólki, ale po 1. zaglądałam do babci 2-3 tyg. temu (mój przedszkolak chorował) i troche pozarastało, a babcia to wszystko okryła teraz juz na zimę liścimi co by nie przymarzło - więc nie wypada "poprawiać babcinej pracy
ale i tak wstawie kilka fotek może ktoś coś tam jednak zobaczy :
Mahonie:
berberysy i wrzos:
Trzmielina na pnu i krzaczki:
Perukowiec w towarzystwie trzmieliny eksperymentalnej:
Prawda że ładnie wszystko widać
No ale na deser mam:
Mojej babci bardzo przypadł do gustu
A jak już się zbierałam do domu moja babcia taką oto konstrukcję przeciw psu poczyniła - no cóż w tym wieku pewnych nawyków i zwyczajów się już nie zmieni, ale właśnie za to moją babcie kocham prawda że cudny
Witajcie ! Teraz już coraz dłuższe wieczory, może spróbuję, jeszcze nie mam za wiele czasu. Też mam jeszcze sporo pracy tej zresztą co i reszta ogrodomaniaków []" target="_blank" rel="nofollow">http://forumogrodnicze.info/images/smiles/notworthy.gif[/img]]
A kto jej nie ma?Ale o tej porze już można po cudzych ogrodach połazić!Zapraszam do mojego.....
Czy widzicie to coś białego w oddali? To obok wspomnianej wczesniej agrowłókniny drugi wróg moich roślin- to bramka piłkarska. Mam w domu trzech zapalonych piłkarzy, więc sami rozumiecie jestem przegłosowana.
Skąd ja znam to uczucie Mam to samo. Tam gdzie są bramki rosną tylko sosny, bo reszta by nie przetrwała.
O Matko!
I jeszcze dodaj, że zostanę ich matką chrzestną '
Zresztą... to i tak ładniej niż OSRAM
Skoro tak chcesz - będą miały imię i nazwisko - Beata Osram
Ty mnie Sebek na złą drogę nie sprowadzaj Tamta nazwa pewnie zarezerwowana więc używanie jej będzie nielegalne i jeszcze za kratkami wyląduję że Cie do tego nakłoniłam
Oj tam oj tam - odwiedzimy Cię kiedyś
A Joanka pewnie ma jakieś znajomości to może dadzą Ci w zawieszeniu
O Matko!
I jeszcze dodaj, że zostanę ich matką chrzestną '
Zresztą... to i tak ładniej niż OSRAM
Skoro tak chcesz - będą miały imię i nazwisko - Beata Osram
Ty mnie Sebek na złą drogę nie sprowadzaj Tamta nazwa pewnie zarezerwowana więc używanie jej będzie nielegalne i jeszcze za kratkami wyląduję że Cie do tego nakłoniłam
Witajcie ! Teraz już coraz dłuższe wieczory, może spróbuję, jeszcze nie mam za wiele czasu. Też mam jeszcze sporo pracy tej zresztą co i reszta ogrodomaniaków " target="_blank" rel="nofollow">http://forumogrodnicze.info/images/smiles/notworthy.gif[/img]
ten element ogrodu u Danusi w Gardenarium mi się podoba ale nie wiem gdzie będzie to pasowało w moim ogrodzie taka ławeczka na tle żywopłotu i piękne hortensje i jaśminowce i ten kolor czerwony przed ławeczką
Dużo stron obejrzałam, chcąc znaleźć widok twojego ogrodu ale najbardziej podoba mi się jak piszesz .
Piękne wiersze ja tak nie potrafię, jestem bardziej przyziemna, czasami dosłownie
Sylwia jak tam pelargonie, odżyły trochę? mam nadzieję, że będziesz miała sadzonki.
Justynko Twoje pelargoni są posadzone w doniczkach i teraz opoczywają w piwnicy, a pod koniec roku jak je wyjmę to mam nadzieję, że powypuszczają nowe przyrosty Z białej zrobiłam już teraz jedną sadzonkę, bo przy sadzeniu mi się kawałek odłamał i widzę, że środeczek chyba wypuszcza Natomiast bluszczolistne mam w wodzie.