Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony ... ogród 22:30, 03 lis 2011

Do góry
iwona_zajaczkowska napisał(a)

Witaj Iwonko

Tutaj jest bardzo ładnie Pierwsze kanty w trawniku po mistrzowsku zrobione. Powoli będziesz dorabiać rabaty.

Mnie brakuje drzew o bordowych liściach. Narazie.
Oczywiściwe szkielet ogrodu i żywopłoty - tło dla roślin.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 22:27, 03 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Jakieś cztery tygodnie
Pojawiają się plamy na liściach najpierw.

Było o tym 11 lipca tutaj.
No i stało się Mokra pogoda i wysoka temperatura spowodowała mokre, wodniste plamy, zaczyna się to samo, co w zeszłym roku. Choroba prowadzi do zamierania liści i pędów.

Choroba zaczyna się tak:

Pojawiają się mokre, wodniste plamy, liście brązowieją i opadają

Liście marszczą się

Okazało się, że to - askochytoza

w /g mnie mamy do czynienia z innym grzybkiem który poraża zarówno system korzeniowy
jak i część nadziemną. Cylindrocladium buxicola
Sarfun 0,1% podałbym na początku lipca lanca doglebową
Dwa światy 22:21, 03 lis 2011

Do góry
...i na koniec dnia

dobranoc
Ogród Dominiki 22:03, 03 lis 2011

Do góry
Blue heron

Drzewa liściaste na gleby piaskowe 22:02, 03 lis 2011

Do góry
Na gleby piaszczyste proponuję:

Drzewa liściaste:

Brzoza brodawkowata (Betula pendula)

Sumak octowiec, wcześniej wspomniany

Klon polny (Acer campestre)

Klon jesionolistny (Acer negundo Flamingo

Klon jesionolistny "Odessanum"

Klon zwyczajny (Acer platanoides)

Krzewy

Tawuła wczesna
Tamaryszek
Perukowiec podolski

Żagwin ogrodowy (Aubrieta cultorum) 21:58, 03 lis 2011

Do góry
Żagwin, to niewysoka /ok.10-15cm/, tworząca zwarte, poduszkowate kępy, zimotrwała bylinka z rodziny kapustnych. Kwiaty drobne w odcieniach niebieskiego, różu, fioletu w zależnosci od odmiany. Kwitnie w maju - czerwcu. Po kwitnieniu zaleca się przycięcie przekwitłych kwiatostanów. Pozostawione nie wyglądają estetycznie. Można kilka zostawić, aby otrzymać nowe siewki. Nowe rośliny otrzymuje się też z podziału kęp lub z sadzonek zielnych.
Stanowisko słoneczne, gleba lekka, przepuszczalna. Na zimę zaleca się okryć roślinę stroiszem, Żagwin jest miododajny, przyciąga roje pszczół i motyli.

Dwa światy 21:58, 03 lis 2011

Do góry
...a jeszcze cały tydzień mają być wysokie temp., u mnie cały czas kwitnie lawenda,nie wiem co to za odmiana ,już drugi rok tak długo kwitnie,a inne dawno zapomniały o kwitnieniu.

Ogród Dominiki 21:43, 03 lis 2011

Do góry
Jeszcze trochę wspomnień wiosennych
Blue diamond

Black hero

Zielony ... ogród 21:37, 03 lis 2011

Do góry

Zielony ... ogród 21:31, 03 lis 2011

Do góry
Zielona... i ogród

Mam dość popełniania wciąż nowych błędów w swoim ogrodzie. Zdecydowałam się na dość sporą realizację nowego pomysłu (będę go fizycznie realizować sama) i potocznie mówiąc nie chcę tego zepsuć. Granice działki (2000 m2) mamy obsadzone różnymi drzewami w zależności od strony świata lub z czasem zmieniających się potrzeb. Generalnie ogród jest nudny, Chcę odciąć tę linię drzew od trawnika i wypełnić to różnymi roślinami. Mam narazie blade pojęcie jakimi, ale szalenie podobają mi się takie szczelne cudowne ściany ogrodu... widzę to w wielu realizacjach i bardzo chciałabym uzyskać ten efekt u siebie. Będę więc kaleczyć się na Waszych oczach i szczerze liczę na wsparcie
.

W cieniu - zacieniona 21:08, 03 lis 2011

Do góry
Rododendronowy ogród. 21:00, 03 lis 2011

Do góry
Monteverde czy Ty chcesz powiedziec że ta sroka wleciała by do mieszkania otwartym oknem?

Kaisia i Nesa Dzięki za miłe słowa.Chyba nie zasługuję aż na takie pochwały jakie otrzymałam od Nesy, ale za takie słowa specjalnie dla Was modraszki kąpiące się w marmurowych wanienkach.Takie luksusy zapewnił im mój M. Wszystkich pozdrawiam

.

Ogród moich marzeń 20:50, 03 lis 2011

Do góry
Tak bardzo zagłębiłam się w Wasze ogrody, że zapomniałam o swoim.
Dziękuję bardzo za odwiedzinki i miłe słowa - mam nadzieję, że moje wycinanki przetrwają zimę i na wiosnę pięknie się zagęszczą.
Mimo to ,że juz listopad aura jest dla nas ogrodników całkiem sprzyjająca ale dzień jest tak krótki, że brakuje czasu na wyjście w ogród. Jednak kilka jesiennych zdjęć udało mi się jeszcze pstryknąć.

Ogród w stylu wiejskim 20:50, 03 lis 2011

Do góry
Ogród w stylu wiejskim w Goczałkowicach w ogrodach pokazowych Kapiasów

Kulebiak 20:50, 03 lis 2011

Do góry
.Ciasto drożdżowe na kulebiak
1 1/2 szklanki mleka lub wody,3 -4 dkg drożdży ,około 1 kg mąki,10 dkg masła ,2 jaja,sól.

wykonanie
----------------------------
Zaczynić ciasto z mleka i drożdży i połowy mąki.W ciepłej misce,przykryć ściereczką i postawić w cieple.
Gdy zacznie rosnąć,wymieszać,dodać sól, jajka i rozpuszczone masło.Dodawać mąki tyle,aby ciasto było gęste,wyrabiać,aż będzie odchodzić od ręki.Wyrównać i postawić ponownie do wyrośnięcia. na około 1godzinę.Gdy urośnie,można je upiec jako drożdżowe[postne] lub robić pieróg.

Nadzienie do kulebiaka
--------------------------------------
Pieróg można nadziewać różnymi farszami.

farsz z kiszonej kapusty
-------------------------------------
-3/4 kg kiszonej kapusty,10dkg tłuszczu,3-4 jajka,1 cebula,,3,4suszone grzybki, 10 ziaren ziela angielskiego,sól,pieprz, kminek mielony,[jak kto lubi]

Grzyby namoczyć,pokrajane przesmażyć,jajka ugotowane na twardo ,posiekać.
Na tłuszczu przesmażamy pokrajaną cebulę ,dodajemy kapustę,grzybki,pieprz i ziele angielskie.Dusimy ,aż kapusta zmięknie,podlewając rosołem,by się nie przypaliła.Mieszamy z jajkami
Zawijamy w ciasto.

Pieczenie
============
Pieróg można zawinąć w formie tortowej,na okrągło,lub w babkowej z kominkiem,ale najwygodniej formować podłużny rulon.Górę ozdabiamy płatkami ciasta drożdżowego wyciętymi w listki,spirale,kwiatki.Wstawiamy do ponownie wyrośnięcia,a potem smarujemy jajkiem i do pieca na około1 godzinę

Pszczelarnia 20:41, 03 lis 2011

Do góry
Przepiękne zdjęcie -takie z tajemnicą....co za tym płotem.....
Dwa światy 20:22, 03 lis 2011

Do góry
ciepła pogoda sprawiła ,że..moje wrzośce zaczęły kwitnąć teraz., co będzie na wiosnę?

Ogród Dominiki 20:14, 03 lis 2011

Do góry
GabiK, Pszczelarnio, Wieloszko, dzięki, że 3macie kciuki, bo te małe ryjce mnie kiedyś nerwowo wykończą.
Mój 4 arowy azyl... 20:05, 03 lis 2011

Do góry
Moje grudniki zaczynają kwitnienie Na razie mają niewiele pączków, bo jeden po koniecznym przesadzeniu a drugi zbyt długo stał w słabo naświetlonym miejscu i 'zapomniał' jak się kwitnie))

Nasz przydomowy ogródek 20:03, 03 lis 2011

Do góry
Żywopłot z berberysu nabrał jesiennych kolorków.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies