Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 20:47, 01 lut 2012

annawu napisał(a)

Aniu nie jest to najlepsze miejsce dla rh bo oprócz mocnego słońca jeszcze ściana odbija ciepło, będzie więc bardzo gorąco dlatego myślę że najlepiej by rosły rh Roseum elegans ale musisz się z tym liczyc że stale będziesz musiała podlewac , latem nawet w ciągu dnia deszczówką lub wodą stojącą w ogrodzie.Będzie to dla Ciebie pewnie uciążliwe. Takich pomarańczowych rh nie znam najbardziej zbliżone do pomarańczu sa rh Balalajka ale one takich warunków nie wytrzymają.Myślę że nie musisz się dostosowywac do pigwowca bo on nieco wcześniej chyba kwitnie niż rh.

Bogdziu, napewno masz rację, że nie jest to najlepsze miejsce dla rh. będę dalej się zastanawiać co pod tą ścianą posadzić.

Kilka razy już sadziłam rh i nic mi z tego nie wyszło, lato przetrzymywały a wiosną
liście dostawały brązowe plamy póżniej całe krzaki robiły się brązowe i było po krzaczkach, a sadziłam ich pod świerkami srebnymi. Widać nie pisane mi, żebym miała ich w ogrodzie, poprostu nie umię koło nich
'tańcować' pozostała mi jedyna rada, codziennie odwiedzać Twój ogród i do woli pałać się urodą Twoimi rh.

.

A może miałaś jakies delikatne odmiany? Ale jeśli tyle razy marniały to może lepiej posadzic cos innego.
laurowisnia 20:49, 01 lut 2012

Bogdziu, pospacerowałam u Ciebie w ogrodzie, podobnego chyba nie ma na Ogrodowisku, z taką ilością azalii i rododendronów w tle z lasem bukowym z dodatkiem różnych drzew i krzewów. Miałaś wspaniały pomysł na taki właśnie ogród w tym właśnie miejscu. Dużo się u Ciebie nauczyłam o tych roślinach.
Ja wstyd się przyznać mam kilka azalii i jednego rododendrona - bałam się je sadzić obawiając sie, że nie podołam ich wymaganiom co do gleby i stanowiska.
Mój rododendron jest jeden, ale o tyle jest ciekawy, że ma podkładkę Inkarho, która toleruje wapienne podłoże, pH może być w granicach 6-6,5. Trudno mi jednak ocenić czy rośnie lepiej niż na zwykłej.
Bogdzia 20:52, 01 lut 2012

Dzidka napisał(a)

A ja już wymyśliłam, że po zimie zrobimy taki wątek "Straty zimowe" i tam każdy napisze, za czym łzy wylewa... A może akurat wątek będzie pusty?

W ubiegłym roku , to miałam wiele strat po spóźnionych wiosennych przymrozkach.
Wypadły nawet rośliny, które miały po kilkanaście lat.

U mnie zmarzły tylko dwie azalie japonskie, ale na wiosnę odbiły ale mróz był mniejszy bo najwyższy to było -19 stopni (zapisuję) i był wysoki a nawet bardzo wysoki śnieg, więc w sumie nie było tak źle. Ten rok dla roślin najgorszy ze wszystkich jakie pamiętam. A , w tamtym roku pomarzły paki azalii ale to w maju a nie zimą.
Bogdzia 20:56, 01 lut 2012

laurowisnia napisał(a)
Bogdziu, pospacerowałam u Ciebie w ogrodzie, podobnego chyba nie ma na Ogrodowisku, z taką ilością azalii i rododendronów w tle z lasem bukowym z dodatkiem różnych drzew i krzewów. Miałaś wspaniały pomysł na taki właśnie ogród w tym właśnie miejscu. Dużo się u Ciebie nauczyłam o tych roślinach.
Ja wstyd się przyznać mam kilka azalii i jednego rododendrona - bałam się je sadzić obawiając sie, że nie podołam ich wymaganiom co do gleby i stanowiska.
Mój rododendron jest jeden, ale o tyle jest ciekawy, że ma podkładkę Inkarho, która toleruje wapienne podłoże, pH może być w granicach 6-6,5. Trudno mi jednak ocenić czy rośnie lepiej niż na zwykłej.

Nie mam tych rh ale faktycznie piszą wszędzie że tolerują takie gleby jak piszesz, myśle jednak ze zawsz jednak lepiej jak jest to ziemia kwaśna. Muszę zajrzec do Ciebie i zobaczyc jak wygląda, bardzo jestem ciekawa.
annawu 21:20, 01 lut 2012

Bogdzia napisał(a)

A może miałaś jakies delikatne odmiany? Ale jeśli tyle razy marniały to może lepiej posadzic cos innego.

Bogdziu kupując rh nie zwracałam uwagę na odmianę na jej potrzeby, tylko się liczyła sztuka, ale już zadecydowałam, że w to miejsce będę sadzić paprocie a przy rh muszę trochę postudiować i wydumać dla nich odpowiednie miejsce.
an_tre 21:36, 01 lut 2012

Bożenko musiałam się cofnąć aż do piątku, żeby zachować ciągłość w Twoim wątku, i nie myślałam, że tyle stron nagadałyście Posmutniałam na widok Twoich rh, biedne z pozwijanymi listkami i proszące o puchową kołderkę. Troska każdej ogrodniczki o swoje nasadzenia jest zrozumiała, ale jak ktoś zauważył, nie mamy niestety na to wpływu Uśmiechałam się na widok migdalących się gołąbków, a Twoje komentarze do tych fotek jak zwykle trafione, dowcipne i takie prawdziwe
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 21:37, 01 lut 2012

annawu napisał(a)

Bogdziu kupując rh nie zwracałam uwagę na odmianę na jej potrzeby, tylko się liczyła sztuka, ale już zadecydowałam, że w to miejsce będę sadzić paprocie a przy rh muszę trochę postudiować i wydumać dla nich odpowiednie miejsce.

Aniu lepiej znajdź inne miejsce dla rh bo przypomniało mi się że nie pozwalają sadzic rh w miejsca gdzie one już rosły i zmarniały .Trzeba wyjąc całą ziemię i dac nową i to jest prawda. Kiedyś mój sasiad tak posadził. Mówiłam mu o tym ale to zlekceważył no i rh po dwóch latach juz nie było.
Bogdzia 21:38, 01 lut 2012

an_tre napisał(a)
Bżenko musiałam się cofnąć aż do piątku, żeby zachować ciągłość w Twoim wątku, i nie myślałam, że tyle stron nagadałyście Posmutniałam na widok Twoich rh, biedne z pozwijanymi listkami i proszące o puchową kołderkę. Troska każdej ogrodniczki o swoje nasadzenia jest zrozumiała, ale jak ktoś zauważył, nie mamy niestety na to wpływu Uśmiechałam się na widok migdalących się gołąbków, a Twoje komentarze do tych fotek jak zwykle trafione, dowcipne i takie prawdziwe

Bardzo mi miło że znów jesteś.
Milka 22:22, 01 lut 2012

Elfik napisał(a)
A ja już wymyśliłam, że po zimie zrobimy taki wątek "Straty zimowe" i tam każdy napisze, za czym łzy wylewa... A może akurat wątek będzie pusty?

dobry pomysł oby mało w nim wątków było tak czy tak, to nie pierwsza taka zima
Bogdzia 22:26, 01 lut 2012

Na dobranoc zostawiam Wam przystojniaka. Mozecie mu popatrzec w oczy. Rzadka okazja.