Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:27, 23 lut 2011

Do góry
Ogarniaj spokojnie, my też gościnnie będziemy u Włodzisława skoro zapraszał. A jedziemy zachłysnąć się roślinami, porobić zdjęcia i popatrzeć "co w trawie piszczy"

Jesteśmy też ciekawi z kim się spotkamy
Ale Grzesiu niedługo wielkie spotkanie w Łodzi, jest info na stronie głównej pod PLANTEXPO
Będzie już cieplej, więc więcej osób się wybierze

Potem, po Chelsea Flower Show - u mnie spotkanie w ogrodzie. Już teraz zapraszam, róż mam mnóstwo
W cieniu - zacieniona 20:19, 23 lut 2011

Do góry
Jeśli miałabym robić jakąś kolekcje, to z pewnością hortensji
Książ 20:09, 23 lut 2011

Do góry
Mój młodszy syn pasjonuje się zamkami w Polsce i na świecie, ma nawet stare sztychy, muszę sprawdzić czy jest wśród nich prezentowany przez Łucję. W Książu jeszcze nie byliśmy. Pięknie utrzymane ogrody i zamek pewnie też... Moje ulubione bukszpany
Szwecja 20:02, 23 lut 2011

Do góry
Danusiu, Magda chyba zamierza tam dopiero pojechać. Czy tak?

Czy Magdo mieszkasz już w Szwecji i masz ogród do urządzenia?
Bardzo prosimy o więcej informacji
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:43, 23 lut 2011

Do góry
Grzesiu napisał(a)
Haaa....Danusia jest projektantką....a ja zwykłym ogrodnikiem śmiertelnikiem
I ona potrafi dzięki swoim magicznym zdolnościom tak urządzić ogród, aby wydawał się duży....
niewielki...to pojęcie względne))

Wiem z obserwacji, że ten dar ma wiele osób zupełnie nie związanych zawodowo z ogrodnictwem

Czy kiedyś Grzesiu pokażesz nam swój ogród? Albo chociaż roślinki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:40, 23 lut 2011

Do góry
Grzesiu napisał(a)

Czekam na wiosnę jak wszyscy zielonozakręceni...tymczasem jadę w niedzielę podładować akumulatorki na Gardenię do Poznania
My też, ale będziemy w piątek:) Jakby co mój tel. jest na stronie Gardenarium
Planujemy się zdzwaniać.

Ponieważ wiemy, że Włodzisław Barcikowski (nasz Fan na FB i szkółkarz ma tam stanowisko i zaprasza na kawę, to niech szykuje szklanki
Proponuję pojawić się tam o 12 w południe. Włodzisław napisał na FB: "hala 7a stoisko 23 lub 26 czekam".
Może więc wszyscy, którzy będą na Gardenii a mają ochotę się zobaczyć z nami i ze sobą, zapraszam
Cały rok w ogrodzie 18:26, 23 lut 2011

Do góry
Konewka świetna jako doniczka

Mamy kolejną inspirację kto lubi starocie Wszystko można wykorzystać jako doniczki.
Krąpiel Chantriera (Tacca chantrieri) 18:25, 23 lut 2011

Do góry
No i złapałam bakcyla żeby takkę sobie kupić, masz babo placek

Jak tylko mróz puści, jadę w poszukiwaniu tego nietoperza Muszę sprawdzić jak to jest z tą takką namacalnie
Krąpiel Chantriera (Tacca chantrieri) 18:23, 23 lut 2011

Do góry
Narazie znalazłam tylko takie zdjęcie z Chelsea Flower Show. Była wyeksponowana z innymi roślinami w ogrodzie z Malezji (bromelie, szeflery).

Tacca należała do rodziny Pochrzynowate (Dioscoreaceae), a obecnie wyodrębniono rodzinę Krąpielowate (Taccaceae).
Ten kwiat na moim zdjęciu jest dwubarwny, ale są też kwiaty czarne.
Takką zainteresowałam się już dawno, jak zbierałam rośliny do swojej czarnej kolekcji. Wtedy była niedostepna, potem spotkałam ją w kwiaciarniach wielokrotnie - kwitnącą, na Broniszach też.
Na pewno jest do kupienia.
Natomiast takka jest rosliną tropikalną, lubi półcień i szklarniowe warunki (wilgotne powietrze), więc w domu raczej długo nie wytrzyma. Chociaż z liści przypomina mi skrzydłokwiat (Spatiphyllum) więc może się udać. Jeśli ktoś ma ciepłą oranżerię to jak najbardziej.
Kwiat jest bardzo zjawiskowy, zwłaszcza gdy wypuści takie długie nitki (u mnie tego jeszcze nie widać).

Krąpiel Chantriera (Tacca chantrieri) 17:44, 23 lut 2011

Do góry
Ja miałam kontakt z powodu uwielbienia do czarnych kwiatów. Poszukam zdjęć i wkleję.
Dwa czerwone dęby 17:31, 23 lut 2011

Do góry
Tam w oddali widać cięte krzewy

Chodzi o to żeby była granica między krzewami wodczna, jak w tym japońskim ogrodzie

Można nawet lekko teren unieść
Placek drożdżowy (wystarczy wymieszać) 17:25, 23 lut 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Rozwinę w oddzielnym watku, a teraz przyjęcie. To drugie wyszło lepsze

Polewamy nalewki

ciasteczko drożdżowe, serwetki w konewki

Wyszło ok. Niektórzy nie lubią bladego ciasta wolą bardziej spieczone.
Ja poproszę nalewkę kawową.
Ogród z sukulentami 16:13, 23 lut 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Można jakiś stolik ustawić, albo dwa różnej wysokości.
Ja kiedyś miałam półkę na całej długości budyneczku, pod dachem.

Danusiu ja mam rampę podniesioną 1,2m od poziomu podwórka i tam chcę zrobić ten kącik mam kilka pieńków dębowych lub kamienie wykorzystam z tyłu moje stare agawy a przed pozostałe
Dwa czerwone dęby 16:06, 23 lut 2011

Do góry
mysza napisał(a)

na tym rysunku rabata ma mniejsze wcięcia

Cudownie to wymyśliłaś

Zółta to może być np. też trzmielina "Emerald'n Gold" a zielona irga Ursynów na ten przykład. Wtedy można je pięknie ciąć, że będzie woglądało jak żywopłot "węzłowy" no niezupełnie, ale już to widzę. Pokaże na podobnym jakimś trzykładzie, no i jak nie ma śniegu, to te dwa kolory są cały czas, a nie pusta rabata.

Zielone drzewo po lewej to można sosnę jakąś ciąć w bonsai, żółte kuliste to może być żólta tuja kula na pniu, co by wysoko nad irgą była

Trzmielina ładnie się zagęszcza jak jest cięta i można z niej bryłę wyprowadzić

Tutaj tak wygląda masa barwinka

Dla mnie ideałem jest takie coś, cudowne po prostu

Inna propozycja, pachysandra (runianka)

Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 15:37, 23 lut 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
a po czym poznałaś, że ja kadra nauczycielska?zaintrygowało mnie to

Bogda wspomniałaś któregoś razu na forum, ja wiem też. O, jak było żeby pisać starannie
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 15:10, 23 lut 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Ano, właśnie. Ja z łopaty prawie wcale nie korzystam. Jeżeli już, to łopatka.

Tak Joluś, ale Gosia, albo jej "meny" będą przewalać tonami ziemię, z grubsza zrobi koparka, ale łopata się przyda. Tak myślę, chociaż....? NIe, no mnie zawsze potrzebna przy zakładaniu ogrodu
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 15:08, 23 lut 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Chyba i tak pierwsze co kupię to jakąś ogromnie długą miarkę Bo bez tego to nawet nie ruszę

Kup miarkę taką z kółkiem, jak mierzą policjanci po wypadku widziałaś kiedyś?
Wtedy idziesz i kółko się kręci i liczy metry
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 15:06, 23 lut 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Rany boskie..... czekajcie... bo ja naprawdę matoł widać jestem... Szpadel to jest taki szpiczasty na końcu?? A łopata prosta?? O to chodzi???

Szpadel czy ostre miejsce cięcia, czy proste, to cały czas szpadel. A łopata jest szersza i ma wygięte brzegi, służy do przewalania ziemi, a nie kopania dołów.
No tak tłumaczy blondynka
Villa d'Este Włochy, Tivoli 11:31, 23 lut 2011

Do góry
Zamieściłam zajawkę o tych ogrodach na naszym Forum na Facebooku. Zebrało wiele wspaniałych komentarzy
Mój kawałek raju 00:54, 23 lut 2011

Do góry
O nie mogę, jakie przebarwienia, najlepsze to żółte.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies