Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 18:18, 12 paź 2011

Do góry

lantany

begonie

szałwii trójbarwnej jeszcze nie wyrzuciłam nasionka też zebrałam

ukryte petunie samosiejki

Rajski ogród Ani 18:15, 12 paź 2011

Do góry
gaura

wilczomlecz w towarzystwie begonii

rozchodnik w towarzystwie dalii, chryzantemy i astrów

kuleusowy zakątek )) zrobiłam sadzonki, zobaczę jak przezimują

Rajski ogród Ani 18:04, 12 paź 2011

Do góry
I tak dzięki kaisog1 wyszłam do ogrodu i pstryknęłam kilka jesiennych fotek

moja samotna tardiwa

patagonka ma się dobrze i chyba zamierza przerosnąć mnie

kobea zdobywa szczyty...ganeczku

pelargonia wylewa się ze skrzynek

księżycowy powój pokazuje też co potrafi, chociaż spóźnił się conieco, bo już październik

Rajski ogród Ani 17:53, 12 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ania tak wygląda u nas winobluszcz na osiedlu:

To chyba właśnie trójklapowy...
Robiłam zdjęcia komórką... jedno zdjęcie mi "wcięło" bo zrobiłam też z bliska.... albo gdzieś jest tylko ja nie mam pojęcia gdzie, bo wymieniłam telefon i nie umiem go obsługiwać

Gosiu komórką, czy nie fotka wyszła pięknie a winobluszcz jeszcze jaki ciemny
Kubusiowo 17:50, 12 paź 2011

Do góry
Dzisiaj wracałam z pracy w deszczu i bez chęci do życia, umordowana jak 150...a mąż mówi: przyszła do ciebie przesyłka, pewnie ktoś przysłał ci kwiaty i rzeczywiście przesyłka z Kubusiowa a w niej roślinki i przemiły upominek dla mojej wczoraj zakupionej Campanulli Gosiu chyba oczyma duszy zobaczyłaś, że dzwoneczki potrzebują eleganckiej oprawy i wyobraź sobie, że za oknem pojaśniało, deszcz przestał padać i zaświeciło ostre słoneczko to dzięki Gosiu bardzo, bardzo dziękuję

Rajski ogród Ani 17:45, 12 paź 2011

Do góry
Dzisiaj wracałam z pracy w deszczu i bez chęci do życia, umordowana jak 150...a mąż mówi: przyszła do ciebie przesyłka, pewnie ktoś przysłał ci kwiaty i rzeczywiście przesyłka z Kubusiowa a w niej roślinki i przemiły upominek dla mojej wczoraj zakupionej Campanulli Gosiu chyba oczyma duszy zobaczyłaś, że dzwoneczki potrzebują eleganckiej oprawy i wyobraźcie sobie,że za oknem pojaśniało, deszcz przestał padać i zaświeciło ostre słoneczko Gosiu bardzo, bardzo dziękuję

Będzie stał w domu na oknie

Rajski ogród Ani 17:32, 12 paź 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Podglądam Cię Aniu....a tu cisza....

A tak jakoś jesiennie u mnie się zrobiło...ubiegły tydzień miałam dość ciężki, w sobotę wesele i od poniedziałku też nie lekko... wczoraj na poprawę humoru kupiłam sobie w Polo Campanullę i o mały włos nie zostawiłam jej w sklepie kasjerka woła: pani Aniu, pani Aniu poprawa humoru została przy kasie i zrobiło się wesoło nie tylko mnie

Nadzieja na spełnienie marzeń 16:35, 12 paź 2011

Do góry
Ok, poprawiłam nieco projekt i mam troche pytań

Patrząc od lewej:
czy pod te hortensje trzeba jakos szczególnie przygotować podłoże, np zakwasić? A może wybrac inny kolor? Jak wysokie urosną i czy trawka ich nie zasłoni?

Ilex `Golden Gem` - nie wiem czy mi pasuje tu kolor żólty - chyba że wpada w zieleń, niestety nie widziałam go na żywo...

stożek - no własnie, jaki? Podoba mi się świerk biały `Daisy`s White` ale wydaje mi sie za mały. Gdzie szukać czegoś wiekszego?

Zamieniłam powojnika za radą Danusi - nie mogłam znaleźć Carex morrowii "Evergold" - biały, czy ktoś mnie oswieci zdjeciem? Jak wysokie muszą być kule bukszpanu aby ładnie wyłaniały sie z tej trawy?

W ogóle tu nie jestem pewna co do ilości - może dodac jeszcze 2 kule większe? na rysunku troche proporcje sa przeklamane i tam jest dużo wiecej miejsca

A czy ten miłorząb nie bedzie za niski - może dac tu za radą kaisog1 drzewko - wisnie `Umbraculifera` zawsze mi sie podobała ale wolałabym np głóg `Paul`s Scarlet` - czy mozna go strzyc aby uzyskac ładną kulkę?

Dalej za żurawką `Sparkling Burgundy` dać jeszcze inny kolor?

przepraszam za ten ogrom pytań ale tak si zakreciłm, że najchetniej zmieniłabym zawód - strasznie wciąga
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:21, 12 paź 2011

Do góry
Pięknie, bo słonecznie w ogródku, aż chce się trochę zmęczyć, więc zalążek wrzosowiska zrobiłam

i obwódkę z czyśćca wełnistego

Hosta od Danusi pięknie kwitnie
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:51, 12 paź 2011

Do góry
Oj malo ostatnio czasu na wpisy, ale też niewiele się dzieje. zamawiam róże (jednak w rosarium), a dziś zamierzam sadzić cebulowe i w związku z tym pytanie

Czy szafirki wyjdą spod tojeści rozesłanej? Chciałabym dość gęsto posadzić je tutaj - przed bukszpanami między tojeścią:

no i jak potem z wyciąganie za parę lat cebulek - nie zniszczy to tojeści?

Czy na wrzosowisko dać mieszankę krokusów w kolorach - zółty, paskowany biały i niebieski czy tylko klasyczne niebieskie/fioletowe?

I co sądzicie o przesadzeniu jodły w utworzone z tyłu koło ze żwirkiem (tam gdzie teraz kształt pólkola z kostki i trawa), a w miejscu jodły np. śliwa wiśniowa? A rododendrony zamiast po brzegach to "rozrzucić" między wrzosy teraz?
Rajski ogród Ani 14:26, 12 paź 2011

Do góry
Podglądam Cię Aniu....a tu cisza....
Mój kawałek raju 14:09, 12 paź 2011

Do góry
Aniu,od rana masz zapewnione zajęcie na cały dzień.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 13:16, 12 paź 2011

Do góry
Basiu mimo smutku uważam,że to była dobra decyzja.
W ostatnie święta u mnie w domu były 3 psy. Mój największy wiadomo, biały west mojego brata, a najmniejszy biedulek dopiero kupiony jako prezent dla rodzinki bratowej (niestety zachorował i zdechł już).
Największy ubaw był z tego, że mój duży pies podskakiwał i bał się chodzić obok małego żeby go nie nadepnąć, aż się czasami chował i uciekał, żeby mały się nie zbliżał. Jaka tolerancja
A biały to mała zadziora, skubnie czasem każdego.

Biedula stała i gapiła się zdziwiona
Ogródek do przeróbek ;) 12:58, 12 paź 2011

Do góry
Witam ponownie przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł dotyczący tej cześci rabaty
pierwszy pomysł jaki miałam- przed żółtymi tujami dać żywopłocik z bukszpanu i obok po prawej albo jeddeloch albo nidiformis

ale wpadłam na coś chyba lepszego (z pewnością bardziej praktycznego )

1-jaśminowiec
2- tawuły (chce zrobić tam takiego zawijaska- pokaże jeszcze)
3- sosny piramidalis
4- hortensje (myślałam o limelight lub anabelle)
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain
8- rododendrony (calsap albo cunningham's white)

pomocy!!!
Testowe dodawanie zdjęć 12:48, 12 paź 2011

Do góry
Podejście drugie, raz dodałam zdjęcia i nigdzie ich nie ma, pewnie coś źle zrobiłam, czy zrobiłam " wyślij"?

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:21, 12 paź 2011

Do góry
Sluchajcie, a gdyby tak sloneczniczka wymienic na hortensje? Dobrze by bylo? Zarazilam sie hortensjami okrutnie.
Tu gdzie te biale kulki naniesione.
I teraz czy ta hortenska to jedna czy trzy. Za duzo miejsca tam nie ma a i drzewka rosna. Pod hortensja ulozylabym to co mam czyli szalwie omszona fioletowa i na samiuski front odmiane biala. Szalwie chce zostawic dla pszczol.

Licze na Wasze opinie, bo w sobote planuje za rada Hani wycinac suche badyle i porzadkowac rabate kolorystycznie (czyli to co mam przemieszane fioletowo-biale uporzadkowac, fiolet w tyl, bialy do przodu) wiec moglabym tez do soboty zakupic hortensje i ja zasadzic w miejsce sloneczniczka.
Pomozcie, prosze
Cztery łapki - zwierzęta domowe 11:20, 12 paź 2011

Do góry
To może i ja przedstawię moją Sunię?
Nasza psia córka ma na imię Lunka, jest z nami niespełna 3 lata, przyniosłam ją marcu 2009 pod kurtką, malutkie czarne stworzenie.

Krótko potem postanowiliśmy powiększyć psie stado i do rodziny przybyła Jaga, szorstkowłosa suczka

Były słodkimi psimi siostrami

Niestety do czasu
Jaga wydawała sie poczciwym misiem, była taką przylepą a gdy zbliżała się do 2 urodzin zaczęła być bardzo zaczepna w stosunku do Luny, zaczęły się bójki a potem polała sie krew Gdy doszło do tego, że nie mogliśmy ich rozdzielić a potem zatamować krwi tryskającej z uszu Luny, zapadła koszmarna dla nas decyzja, szukamy domu dla Jagi. Nie szukaliśmy długo, psa myśliwskiego z papierami chętnie przyjął myśliwy a ja od tamtej pory mam kaca moralnego To stało się w kwietniu b.r. a ja ciągle mam wyrzuty sumienia, że skazałam dzieci i nas wszystkich na to wszystko niefrasobliwa decyzją wziecia drugiego psa
Teraz jest z nami sama Lunka.
m.m.m - mój misz-masz. 11:19, 12 paź 2011

Do góry
Jaka wspólna zależność.
Przejśie pod tym prasolem jest utrudnione, a nawet niebezpieczne, bo coś może się do brody przykleić , lub spaść na głowę.

Pogaduchy skowronków 10:43, 12 paź 2011

Do góry
Witajcie.Ja już się załatwiłam, okropny ból głowy, łzy z oczu i tona chusteczek koło mnie. Wczoraj zbierałam orzechy i pograbiłam liście pod orzechem i zapalenie zatok mnie dopadło. Fakt, że wczoraj w Iwoniczu okropnie wiało, ale tyle pracy w ogrodzie, że nie mogłam usiedzieć w domu, a teraz będę przymusowo patrzeć przez szybę.
Danusiu, dziękuję za wklejenie fotki trzmieliny oskrzydlonej. Chyba uratowałaś od zagłady ten krzaczek, który jest u mnie.Przyniósł go mąż z pracy, gdzie likwidowano skwerek pod parking i wszystko co tam rosło pozwolili zabrać pracownikom. Ponieważ rośnie wolno, nie kwitnie, już to coś miałam wyrzucić.Nagle Twoja Danusiu fotka i olśnienie, że to może być trzmielina. Wklejam fotki i czekam na potwierdzenie.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:28, 12 paź 2011

Do góry
jakiś czas temu poobcinłam kwiaty w żurawkach i proszę ile znowu mają kwiatów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies