Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen motyli......

Ogród pełen motyli......

hanka_andrus 18:10, 22 lut 2012

Lenko,u mnie też tojad tak nazywano!Ale jego nazwa jest adekwatnado właściwości:to jad
Mala_Mi 18:34, 22 lut 2012

leonia_pawlik napisał(a)

Lenko, ja przesadzłam rozwar z dużą bryłą ziemi i nic mu nie było. Fakt, to była jeszcze bardzo młoda roślina i korzenie niezbyt mocno rozrośnięte, może dlatego przyjął się w nowym miejscu bez problemu
Lenko, obuwik, gdzie go miałaś?

Basiu, obuwika to pewnie chciałabym mieć !! Dość nierozważnie użyczyłam tej nazwy tojadowi / często regionalna nazwa tojadu to Pantofelki Matki Boskiej, a pantofelki to przecież obuwie, obuwik/ i stąd pochwaliłam się obuwikiem. Ot, babska logika .........ha ha ha ha! Pardon.

Bardzo dobra logika..w ten sposób próbuję zapamietać część nazw

Dzięki za przepis na sałątkę...już skopiowany i wydrukowany

O drutach miedzianych wbijanych w łodyge pomidaoraopowiadał mi koega i mówił bym tak zrobiłą...ael ja , ja k to ja....nie zrobiłam Ale w tym roku napewno to zrobię
leonia_pawlik 11:32, 23 lut 2012

hanka_andrus napisał(a)
Lenko,u mnie też tojad tak nazywano!Ale jego nazwa jest adekwatnado właściwości:to jad

Tak, jeść go nie należy, chociaż taki ładny, bo jest trujący!

leonia_pawlik 11:35, 23 lut 2012

Jeszcze trochę lata i już za progiem jesień........

......już snują się jesienne mgły.....

i zaczyna się jesienna plucha.....

.

leonia_pawlik 12:04, 23 lut 2012

Hortensja już przybrała jesienną barwę....

.

...kotki przez lato urosły, więc przy mojej pomocy mają szanse przeżyć zimę....

...a to moja udomowiona Lula. Zabrałam ją z działki 2 lata temu. Była już wtedy dorosłą kotką i właśnie późną jesienią wydała na świat 4 kociaki. To była prawdziwa "mieszanka działkowa";- jeden biały, jeden czarny, i dwa tygryski. Przy mojej pomocy odchowała je przed nastaniem zimy. Kociaki udało mi się ulokować u dobrych ludzi ( jednego tygryska zabrała moja córka, wyrósł z niego przepiękny kocur o mniej pięknym imieniu- Wycior), a ja zabrałam Lulę do sterylizacji ( Haniu, przeczytałam Twój świetny wierszyk o kocie Leonie. Uśmiałam się setnie), a ponieważ był to już grudzień, nastała zima, więc żal było odwozić Lulę na działkę. Pozostała, jest u nas do dzisiaj i z dawnej biednej, chudej działkowej kotki zrobiła się grymaśna miastowa pańcia.

hanka_andrus 12:34, 23 lut 2012

Cieszę się ,że wierszyk się spodobał! Marzec się zbliża,a co robią koty w marcu?Marcują!
Kotka śliczna,chociaż przydałoby się trochę białego......
Z uwagi,że mam psa,kota nie mam.Ale mówią o tych co mocno w coś zakręceni ,że jednak tego kota mają! Muszę sobie dobrze się przyjrzeć,może gdzieś się schował?
Lenko,szybko Tobie minęła jesień i zima/zdjęciowo/, za chwilę będziemy się cieszyć wiosną....
Życzę dużo wesołych chwil w ogrodzie...
leonia_pawlik 13:54, 23 lut 2012

hanka_andrus napisał(a)
Cieszę się ,że wierszyk się spodobał! Marzec się zbliża,a co robią koty w marcu?Marcują!
Kotka śliczna,chociaż przydałoby się trochę białego......
Z uwagi,że mam psa,kota nie mam.Ale mówią o tych co mocno w coś zakręceni ,że jednak tego kota mają! Muszę sobie dobrze się przyjrzeć,może gdzieś się schował?
Lenko,szybko Tobie minęła jesień i zima/zdjęciowo/, za chwilę będziemy się cieszyć wiosną....
Życzę dużo wesołych chwil w ogrodzie...

Haniu, lubię tych, co mają kota........Moja kotka to czarna diablica, niestety.
Moja jesień / zdjęciowo/ dopiero się zaczyna. Poszukam jej w moich zdjęciach, może znajdę coś ładnego.
Tak, wiosna już tuż, tuż, więc Tobie oraz wszystkim zakręconym, a podejrzewam, że tu wszyscy tacy, również życzę pięknych chwil w ogrodzie.

A tu udało mi się sfotografować ogrodowego skrzatka......

To już prawdziwa jesień.....

Tego hibiskusa wyhodowałam z nasionka.

leonia_pawlik 15:23, 23 lut 2012

jesienne kwiaty......

Tyle zostało z pysznogłówki.

Nagietki - te można powiedzieć- całosezonowe.Kwitną przez całe lato do późnej jesieni.
leonia_pawlik 15:31, 23 lut 2012

Mala_Mi 16:08, 23 lut 2012

Piękna łączka z zimowitów