Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek do przeróbek ;) 18:09, 10 paź 2011

Do góry
pobawiłam się trochę w garden puzzle może coś takiego?
ogrodoweimpresjejolki 17:45, 10 paź 2011

Do góry
Patasia napisał(a)

Jutro kupię ziemię

Witam serdecznie-,te roślinki są wieloletnie ? Są to koleusy czy sie mylę? Jeśli tak-zimują , w pomieszczeniach - kiedy je się przenosi ? i wynosi.Przepraszam, ale jeszcze nie za bardzo ze mnie ogrodniczka Staram sie ale jeszcze nie wiem ,nie znam wszystkiego Pozdrawiam cieplutko.

Koleus to roślina wieloletnia uprawiana w Afryce, Azji i Australii, ale w u nas traktowana jest jako jednoroczna. Sadzonki dostałam od an_tre przy okazji spotkania i staram się je u siebie zadomowić. Koleusy można łatwo rozmnożyć przez sadzonki pędowe pozyskiwane o każdej porze roku. Korzenie tworzą się na całej długości międzywęźla (nie tylko w węzłach), co sprawia, że ukorzenianie jest bardzo łatwe. Najlepiej ścięte sadzonki wstawić do wody, a po wypuszczeniu korzeni posadzić je do doniczek, przez zimę przechować w mieszkaniu, a wiosną przenieść do ogrodu, na balkon lub taras. Aby „odmłodzić” roślinę można mocno ją skrócić, w niedługim czasie wypuści nowe, młode pędy.

Miło, że zajrzałaś
pozdrawiam
ogrodoweimpresjejolki 17:27, 10 paź 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Jutro kupię ziemię

Witam serdecznie-,te roślinki są wieloletnie ? Są to koleusy czy sie mylę? Jeśli tak-zimują , w pomieszczeniach - kiedy je się przenosi ? i wynosi.Przepraszam, ale jeszcze nie za bardzo ze mnie ogrodniczka Staram sie ale jeszcze nie wiem ,nie znam wszystkiego Pozdrawiam cieplutko.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:17, 10 paź 2011

Do góry
a lawenda to może przemarznąć , ale też jakoś się trzyma . oprócz tej francuskiej , która u nas za nic nie przetrwa , . z ciepłolubnych tylko aukuba się u mnie trzyma

Ogród u stóp klasztoru 16:56, 10 paź 2011

Do góry
mam trochę zaległości w swoim wątku , ale praca i ogród zabrały wszystkie wolne chwile. jesień już pokazała swoje chimeryczne oblicze . już pierwsze hosty do usunięcia po nocnych spadkach temp.a jak widzę ogrom pracy , który mnie czeka to drżę.

Ogród u stóp klasztoru 16:52, 10 paź 2011

Do góry
witaj Danusiu . ja sama jakoś ostatnio mało czasu znajduję na fotki do wątku. ale obiecuję poprawę Danusiu a to twoja werbena . wybujała na 1,5 metra

Ogród Bogusława 16:28, 10 paź 2011

Do góry

widok z balkonu
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:17, 10 paź 2011

Do góry
A ja niestety, nie mam TVN ani Meteo z Mają, wiec nie oglądałam, ale poczytałam w internecie
I podobało się ?

Tak zimno, że nie idę nawet dosadzić tulipanów, jutro ma być cieplej u nas
Za to w domu mam takie widoczki

Ogród Bogusława 16:04, 10 paź 2011

Do góry
wszystko jest po stronie zachodniej
Ogród Bogusława 15:34, 10 paź 2011

Do góry
i kwiatki dla rozbarwienia
Ogród Bogusława 15:19, 10 paź 2011

Do góry
strona wschodnia
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 15:18, 10 paź 2011

Do góry
No to lecimy całościowo.
Chciałbym zasłonić się trochę od sąsiada. Czy takie coś mogłoby być. Te kuliste drzewa to np. Klon Globosum a żółty Wiąz Werdei.
Jeden z klonów wypadłby mi na wprost okna. Problem polega na tym, że musiałbym posadzić je za ogrodzeniem. Tam biegnie kabel elektryczny, dokładnie nie wiem w którym miejscu. Czy mógłbym je tam posadzić. Może dość blisko płotu, ale jak to by wyglądało ? Widziałem, że Danusia ma posadzone Wiśnie Umbraculifera za ogrodzeniem.

Ogród Bogusława 15:15, 10 paź 2011

Do góry
kilka następnych fotek
Ogród Bogusława 15:06, 10 paź 2011

Do góry

nie często pokazywany fragment od strony bramy wiazdowej i garażu
Ogród amatora - proszę o pomoc 15:06, 10 paź 2011

Do góry
żurawki już zasadzone

2 rodzaje - mam nadzieje że w dobrych odstępach posadziłam i że jak się rozrosną będą ładnie wyglądać

Planuje podsypac jeszcze kamyczkami - bo miałam tylko garsteczke

A to moja hortensja

Ogród Bogusława 14:59, 10 paź 2011

Do góry
Kilka nowych roślinek.
Ogród Bogusława 14:48, 10 paź 2011

Do góry

Podobno koty poznają się na ludziach, ale żeby aż tyle,
ostatno jakoś tak krecika nie widzę.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:44, 10 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Przed kulą jest zwykła hortensja ogrodowa, tylko przebarwiona nieco na różowo delikatnie końcem płatków.

Czy one się "normalnie" w ten sposób same przebarwiają?
Chodzi mi o te delikatne cętki.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 13:18, 10 paź 2011

Do góry
Teraz, obok tego koła z kostki, mam inną rabatę. Już ją trochę zmieniłem.
Było tak.

Teraz tak: w miejsce magnolii yellow river (słabo rosła) jest akacja twisty baby i trochę powyrzucane.

Dostałem teraz tylko 1 hortensje vanilla frise więc brakuje jeszcze jednej.

1. Nie wiem czy ten berberys nie przeszkadza by coś tu fajnego zrobić.
2. Jałowiec sabiński jak kiedyś urośnie to może bonsai bym z niego zrobił. Niby był już prowadzony ale stwierdziłem, że jest tak mały, że go puściłem.
3. Akacja: do końca nie wiem jak ona urośnie, czy na wysokość urośnie. Wiem, że urośnie korona ale czy mogę się spodziewać, że będzie 2 x wyższa niż teraz. Widziałem dorosły okaz i taki właśnie był ale czy ta moja nie jest za nisko szczepiona. Pani w szkółce powiedziała, że niby urośnie.
4. Zastanawiam się czy posadzić tutaj Wiąz Werdei, np. na rogu zamiast tego jałowca Meyer, a może wiąz zamiast akacji.
5. W sumie to jednak znowu źle zrobiłem. Wsadziłem i zastanawiam się co dosadzić, a przecież powinienem najpierw w pełni zaplanować to miejsce, a potem sadzić.

Jeszcze nie wiem jak przy tym kole z kostki posadzić a już gdzie indziej przeskakuje. No nie usiedzę muszę cały czas coś przekopywać
Ogródek do przeróbek ;) 13:18, 10 paź 2011

Do góry
wpadłam na kolejny pomysł dotyczący innej części działki znajdującej się przed domem
teraz wygląda tak (to stajnia)- przy ogrodzeniu rośnie świerk srebrny( nie wiem, czy go nie przesadzić) i obok conica

a takie coś mi przyszło do głowy (obok conici 3 kule różnej wielkości (np.bukszpany) i dalej między oknami też kule (myślałam o tujach globosum), kawałek czerwonego koła to klomb z różami na przeciwko wejścia do domu.

a i jeszcze pytanie z innej beczki: dostałam od babci męża sadzoneczkę hortensji ogrodowej ( nazwy nie podam, babcia nie wiedziała, ale kwiaty są różowe). Mogę ją wsadzić do gruntu i okryć na zimę czy lepiej zabrać z donicą do garażu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies