Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:20, 24 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?
Verbena bonariensis - werbena patagońska 19:01, 24 paź 2011

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:59, 24 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś ja do tych róż..... czy to naginanie to chodzi o posadzenie róży w odpowiedniej odległości i nagięcie pod kątem do podpory???

Nie Gosiu. Zaraz poszukam zdjęcia.

O to mniej więcej chodzi. Takie naginanie róż powoduje wypuszczanie większej ilości pędów z kwiatami. Wykonuje się je u róż pnących.

A to u mnie
zima

wiosna - widzisz ile tutaj nowych pędów a każdy zakończony kwiatami

zima

wiosna

Nadzieja na spełnienie marzeń 18:41, 24 paź 2011

Do góry
Zagląda ktoś tu jeszcze?

Czy ktos może mi doradzić, jakiego drzewka szukac na przód, przy furtce.
Planujemy tam mur max 1,70 i chciałabym aby korona była widoczna z zewnątrz.
Chodzi mi i to miejsce zaznaczone czrewona strzałką.
Najprawdopodobniej najbliżej ogrodzenia będą jeszcze iglaki dla tła i dopiero w rogu drzewko liściaste.

Chciałabym aby miało ładne kwiaty wiosną, kulistą korone i niezbyt wysokie.
Biorę pod uwagę:
- • Klon zwyczajny 'Crimson Sentry'
Acer platanoides 'Crimson Sentry' - no to, to raczej kuliste nie jest ale może można uformować?

- • Głóg pośredni 'Paul's Scarlett'
Crataegus x media 'Paul`s Scarlett'

- • Jabłoń ' Royalty' lub `Ola`
Malus 'Royalty', `Ola`

- • Wisnia pospolita `Umbraculifera`
Prunus cerasus 'Umbraculifera`

-• Robinia akacjowa `Umbraculifera`
Robinia pseudoacacia `Umbraculifera`

A może jakies inne, "nie kuliste"?

Help! Pomoże ktoś?
Jutro jadę po bukszpany i może cos jeszcze upoluje, to moge sie popytac i o te drzewka.
Rajski ogród Ani 16:47, 24 paź 2011

Do góry

Bajecznie !!!!!
Pogaduchy skowronków 15:57, 24 paź 2011

Do góry
Oj,to się nacierpiał biedaczek.....współczujemy mu ,ja i Frodo!Hej ,będzie dobrze......Uszy do góry!

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:50, 24 paź 2011

Do góry
zaczeli montować przęsła!!! Już za minutkę już za momencik będę miała zamkniętą działkę i żaden pies nie wlezie . Nie żebym miała coś do psów, ale mam dość przeganiania psów z okolicy, które właśnie muszą oznaczyć moje roślinki... albo z radości przewrócić Franka który bawi się na podwórku

Margaretkowe początki ogrodnictwa:) 15:30, 24 paź 2011

Do góry
Witaj, pozwól że pomogę:
Rododendronowy ogród. 14:36, 24 paź 2011

Do góry

i chryzantemy (chyba złociste)

Rododendronowy ogród. 14:32, 24 paź 2011

Do góry
Ostatnie róże w tym roku

Rododendronowy ogród. 14:29, 24 paź 2011

Do góry
A teraz grupa brzóz posadzonych przez mojego M. On najchętniej wielkimi drzewami obsadziłby całą działkę. Pod brzozami co rok są kozaki a obecnie urocze muchomorki.

Rododendronowy ogród. 14:24, 24 paź 2011

Do góry
Wrzosy i wrzośce

Rododendronowy ogród. 14:20, 24 paź 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za miłe słowa.Działka ma ok 3500m (częśc przeznaczona pod dom, garaż ,dojścia i dojazd).Jej największym walorem jest to że znajduje się pod lasem a właściwie rezerwatem jodłowo bukowym. Częśc działki to mój prywatny,, las" Mam w nim 11 dorodnych (ok 100letnich) buków.Mój M w czasie wytyczania działki prawie modlił się żeby mu się tych buków jak najwięcej dostało.Wcześniej wstawiłam zdjęcie kącika wypoczynkowego w tym lesie a teraz jeszcze zdjęcie ,,lasu" z drugiej strony. Jak pod takimi bukami odpoczywa się w najbardziej upalne dni to poezja której trzeba doświadczyc.

W tej chwili las zaczyna się przebarwiac. Mam nadzieję że będzie sucha jesień bo wtedy przebarwia się najbardziej a oświetlony zachodzącym słońcem wygląda jak kraina króla Midasa. Bardzo bym chciała pokazac Wam zdjęcia z całkowicie wybarwionego lasu, a razie stan taki jak jest dziś.( widok z mojego ogrodu).

Wracam do ogrodu: liście borówki amerykańskiej już przebarwione. Na niektórych gałązkach pozostały resztki borówek dla ptaków.

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:36, 24 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I dobra ziemia została przywieziona do wyrównania, aż lśni!

Oj udało nam się z ziemią!
Choć tak afntastyczna jak wygląda nie jest - jest sporo kamieni, ale na rabaty nasypie się urodzajnej ziemi i będzie git.
zresztą działka i tak rozkopana zostanie niemiłosiernie podczas budowy, bo kanalizacja na dole działki jest wiec kopania będzie sporo.
A tak oto będzie wyglądał nasz domek na planie działki :

a mniej wiecej tak od tyłu:

A oto naszykowany arkusz do planowania ogrodu!:

to tylko górna część
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 13:05, 24 paź 2011

Do góry
Jesienna dekoracja przed drzwiami wejściowymi (dobra na zacienione miejsca ).

Mój ogród - co dalej? 12:35, 24 paź 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Oto mój grill - drzwiczku środkowe, wędzarka - drzwiczki po lewej i kuchnia.po prawej.

Na dole trzy wnęki. Planujemy tam drewniane skrzyneczki robione na miarę, by rupieci nie było widać.
Pod sufitem widoczna jest biała plandeka robiona na miarę. Na zimę ją spuszczamy. Nie podoba nam się to że ją widać. Planujemy tak wykończyć drewnem żeby można było ją ukryć. Narazie do końca nie wiemy jak

Ja u siebie będę budować podobną wiatę . Mój M wymyślił zamykanie boków ścian na zimę i przeciw wiatrom, roletami . Tyle , że u mnie będą duże okna a u Ciebie są otwarte ściany hmmm..... zapytam mojego szwagra bo się tym zajmuje ???? Jeśli jesteś oczywiście zainteresowana .....

Jeszcze raz wyrażę swoje zachwyty ogrodem ...... Tak wymuskany ogród chcę i ja Wielki szacun za perfekcję nasadzeń i całą resztę
Ogród z Czerwonym mostkiem 12:31, 24 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jszcze dopytam, co to za kwiatki za mostkiem? Chryzantemy? Posadzone jako jednoroczne? Pięknie. Powtórzę, nie widziałam piękniejszego ogrodu w takim stylu.

a ja mam pytanie o tę hortensję na pniu: kupiłaś taką czy uformowałaś?
Ogród z Czerwonym mostkiem 12:29, 24 paź 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Jszcze dopytam, co to za kwiatki za mostkiem? Chryzantemy? Posadzone jako jednoroczne? Pięknie. Powtórzę, nie widziałam piękniejszego ogrodu w takim stylu.
O....! 11:51, 24 paź 2011

Do góry

Ależ sprzęt tam stoi zaparkowany pomiędzy sosenkami!!! Marzenie mojego M Zresztą sądząc po wpisach - nie tylko jego

Pozdrawiam serdecznie,
U Justyny 11:44, 24 paź 2011

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)

Witam Tynko.

Twój wiewiór jest obłędny.
Zdjęcia cudne i od razu jestem jakby mniej chora.
Uwielbiam do Ciebie zaglądać.

Pozdrawiam serdecznie.

miło mi to czytać również pozdrawiam
obiekty w postaci wiewiórek, ostatnio zniknęły....interesowne bestyjki.....bo liście i orzechy z drzewa też
podczas ostatniej wizyty wiewiór "nadciągał" po szczycie siatki i zupełnie nie zwracał na mnie uwagi miałam wrażenie, że wejdzie na mnie....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies