Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Pszczelarnia 09:38, 23 sty 2012

Słuchajcie, możemy spisywać nazwy: gatunki i odmiany ale i tak nie uda nam się odwzorować ogrodu Poziomki - jest jedyny. I to jest bardzo optymistyczna uskrzydlająca myśl!
Sebek 22:36, 23 sty 2012

Właściwie chyba żadnego ogrodu się nie da odwzorować - każdy jest indywidualny
Pszczelarnia 23:35, 23 sty 2012

Sebciu i właśnie o to mi chodziło. Ponieważ naśladownictwo nie jest możliwe - nie łapię doła na widok tych okazów, piękności, kompozycji. Cieszy mnie - a to znaczy, że jest DOBRE. Chyba się zamotałam w uczuciach moich dla Ogrodów na Ogrodowisku.
Elfik 14:25, 24 sty 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Słuchajcie, możemy spisywać nazwy: gatunki i odmiany ale i tak nie uda nam się odwzorować ogrodu Poziomki - jest jedyny. I to jest bardzo optymistyczna uskrzydlająca myśl!

Tak, nie da się innymi słowy: jest jedyny!!! Mam w oczach obraz, kiedy zobaczyłam go po raz pierwszy: na środku wyspa z burzą kwiecia wszelkiego, i królujące nad nimi kwitnące budleja skrętolistna i kielichowiec... Zapachami, jakie unoszą się nad tą wyspą, należałoby nasączać saszetki do szafy...
Poziomka 19:55, 24 sty 2012

Ostatnio przeczytałam na pewnym blogu, że ogród jest odwierciedleniem naszej duszy. Nieważne czy mamy ogród w stylu minimalistycznym, wiejskim, angielski czy naturalistyczny, ogród powinien dawać nam radość i ma się nam podobać. Inne ogrody są tylko inspiracją dla nas - sposób zagospodarowania terenu, połączenia roślin na rabatach, ciekawe aranżacje kącików ogrodowych, odkrywamy nowe bądź zapomniane rośliny .Ogrody moich przyjaciół różnią od siebie naturalistyczy z ciekawymi pomysłami Dzidki, skomponowany z rzadkich roślin Łucji, z angielskim trawnikiem kolorowy Eli, który wchodzi już w fazę dojrzałości, ogród Danusi ( miłośniczki kotów) która kolekcjonuje karłowe iglaczki , każdy jest inny, wszystkie są piękne. Dzielimy się roślinami, ale każda aranżuje je odmiennie.
an_tre 20:04, 24 sty 2012

Pięknie to ujęłaś Poziomko
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Poziomka 20:25, 24 sty 2012

agniecha973 napisał(a)
Spisałam półtorej strony nazw roślin. Kaliny, róże, jarzmanka, oliwnik, bez...

Witaj Agnieszko
Podobnie jak Ty, oglądając ogrody wpisuję do notesu rośliny, które chciałbym mieć.
W tym roku chcę powrócić do jednorocznych, tęsknię za astrami, nagietkami , aksamitkami.
Zapraszam ponownie
wanda7 19:09, 29 sty 2012

Też uważam, że rzeczą piękną jest ładnie się różnić. Każdy forumowy wątek pokazuje inny obraz cząstki naszej planety. A wszyscy ogrodnicy dokładają się, jak umieją, do wielkiego wspólnego dzieła tworzenia
basjak 00:43, 06 lut 2012

Witam Jasiu
Bramkę zostawiłaś uchyloną, więc bez obaw zwiedziłam Twój ogród. Wiele roślin wprawiło mnie w zachwyt, od floksów szydlastych począwszy, poprzez kaliny, hortensje, cudne pnącza i rozrośnięte byliny. Niemniej najblizszy mojemu sercu jest ten widoczek
Poziomka napisał(a)

Rosa Marguerite Hilling , Rosa Nevada Rosa harisonii

Cudny obrazek uwielbiam róże śmieciuchy...pewnie jeszcze pachną, nie?
Bogdzia 10:03, 06 lut 2012

Gdyby nasze ogrody były jednakowe lub chocby bardzo podobne to Ogrodowisko nie miało by racji bytu, bo przeciez nikt by nie ogladał stale takiego samego ogrodu. Nie wiem jak Wy ale ja zachwycam sie kazdym z tych ogodów które tu sa jakby wszystkie były moje. jeśli juz nawet nie cały ogród jest piekny to zawsze są jakieś ciekawe rośliny do obejrzenia, a do tego sporo informacji i dowcipu. To że ogród Jasi należy do czołówki to każdy wie, ale ta czołówka też jest tu mocno rozrośnięta- dużo jest pięknych ogrodów, wręcz zachwycających.