Czy może Pani Danusia jest w stanie doradzić co mozna by zastosować żeby nie przedobrzyc A jednocześnie wspomóc rozwój? Bo jak rozumiem na ten rok odpuścić sobie ten nawóz z barenbrug?
msto1 musiałbyś mnie konkretnie nakierować bo jestem zielony haha. Nie wiem czemu w jednym miejscu trawa ma grubsze blaszki i jest gestsza A w innym są bardzo malutkie i cieniutkie listki które znacznie dłużej rosną.
Dziękuje za odpowiedź.
Teraz dla wielkopolski zapowiadają znowu upały. Krótko tzn? 4cm?
Zastanawiam się czy tych uschniętych nie przyciąć ręcznie tylko punktowo?
rozsypałem 5 dni temu Tropicorte i deszcz padał 2 dni.
Ślicznie tutaj piszecie szczególnie o tym kopie Można dostać, oj tak! albo można się zmobilizować, jak tutaj odchodzą takie zmiany. Dobra energia dziewczyny i chłopaki. Tak trzymajcie!
Ja mam linie kroplujące na rabatach, wtedy woda nie leje się po kwiatach. W zeszłym roku podlewały rabatę pod płotem, były ustawione na 1/3 mocy. Leciutko, ale to wymagało obecności i ciągłego przestawiania.
Wachlarze w tym roku rozstawiam na trawniku, tam gdzie brakuje, bo trawnik np. jest tymczasowy. Potem będą tam budynki.
Rabaty linią, a warzywnik można i wachlarzem. Ja na warzywniku mam "wariaty" czyli zraszacze młoteczkowe, jakie stosuje się w szkółkach, leje po wszystkim ale podlewanie mam z głowy. Włączam na 2 godziny. Albo krócej.
Z traw dobre będą przede wszystkim miskanty chińskie, śmiałek darniowy (Deschampsis), Sporobolus heterolepis, Anemanthele lessoniana, kostrzewy (Festuca), ostnice (Stipa) i niektóre turzyce: (Carex comans, Carex testacea, Carex flagelliformis).
Z dwuletnich naparstnice (Digitalis) i dziewanny (Verbascum) oraz malwy (Alcea), a z jednorocznych eszolcje, czyli maczki kalifornijskie.
Do krzewów z tej grupy możemy zaliczyć budleję (Budleya), Caryopteris, jaśminowce (Philadelphus), pęcherznice (Physocarphus), perukowce (Cotinus), sumaki (Rhus) i berberysy (Berberis).
Z drzew i krzewów iglastych polecam jałowce (Juniperus) i niewielkie sosny np. Pinus aristata i Pinus mugo oraz wszelkie jej odmiany karłowe. Powinny się też udać wszystkie gatunki jodeł (Abies).
Taki ogród, kiedy rośliny się zakorzenią, będzie samowystarczalny i zadziwi nas swoją żywotnością i bujnością.
Nie, to niedobry pomysł, sadzenie kolejnego dużego drzewa obok siebie sprawi jeszcze większy bałagan. Albo jedno drzewo, albo drugie. Sadzenie jednej róży nic nie da, tylko kiepskie liście przez cały sezon i kwiaty na krótko. I wieczne pryskanie, formowanie, cięcie. Robienie podpór Żadna dekoracja
Świerka przesadzić, to oczywiste, zupełnie nie pasuje stylem do bukszpanów
Pasuje do wrzosowiska, traw niskich, berberysów itp.
Wykończyć tę rabatę możesz jedynie niższymi roślinami lub obwódką w kształcie litery L. A za nią bordowe raczej rośliny. Może także berberys kształtowany w kulę na pniu? Jakieś turzyce w jasnym kolorze.
Możesz dodać koloru bordowego np. Imperata cylidrica 'Red Baron', nawiązując do koloru kulistej formy.